RTM: De tram als ‘Moordenaar’

Bijna alle ongelukken in de geschiedenis der RTM werden veroorzaakt door onoplettendheid van andere weggebruikers. Toch kreeg de tram het predikaat ‘moordenaar’ toebedeeld. Bijna iedereen in de regio Rotterdam weet wat wordt bedoeld met ‘de moordenaar’ of ‘het moordenaartje’. De komst van de tram betekende een regelrechte aanslag op de verkeersveiligheid. Mede ‘weggebruikers’ hadden vaak weinig oog voor de tram terwijl die juist vanuit volle vaart maar moeilijk tot stilstand kwam. Naar huidige maatstaven is de verkeerssituatie van destijds abominabel slecht te noemen. Het spoor liep vaak dwars door de dorpen en over smalle dijken, met alle gevolgen van dien. Ook probeerde men vaak om vlak voor de tram nog snel even over te steken. Dat leidde ook in de Hoeksche Waard tot enkele verschrikkelijke ongelukken. Om het onheil af te wenden liep er in de drukke gebieden vaak iemand vooruit met een rode vlag om voor de komst van de tram te waarschuwen. Geheel volgens de reglementen stelde de directeur van de RTM na ieder ongeval de burgemeester van het betreffende dorp op de hoogte van het incident.

Knipsel ‘Lelijke bijnaam’

rtm-tram-lelijkebijnaam-01 rtm-tram-lelijkebijnaam-02

Foto ‘smalle dijken’ – Oostdijk Oud-Beijerland

piershil-rtm-oudbeijerland-oostdijk

Afbeelding Anton Pieck – rode vlag

piershil-rtm-antonpieck

Brief ongeval 1909

piershil-rtm-brief-1909

Op 2 juni 1910 probeerde de machinist van de tram uit Goudswaard een onweersbui voor te blijven en zette er een flinke vaart in. Aangekomen bij de Zinkweg liep de locomotief (38) uit de rails en kantelde. De stokers Peters en van der Pol kwamen meteen om het leven en machinist De Vroet overleed later aan zijn verwondingen. Onder de passagiers bevonden zich twee lichtgewonden en ook conducteur Koos Wisse kon het verhaal, weliswaar met een gebroken dijbeen, navertellen. Een medische beschrijving van dit ongeval is te vinden in het boek “Het beroepsjournaal van Dr. J.F.Ph. Hers, arts te Oud-Beijerland (1881-1915). Een reconstructie van een plattelandspraktijk omstreeks 1900” door P.G.M.G. Perneel.

Brief Ongeval juni 1910

piershil-rtm-brief-1910

Ansicht Ongeval 2 juni 1910 – Zinkweg

piershil-rtm-ongeval-zinkweg

Twee pagina’s uit het boek van P.G.M.G. Perneel  

piershil-rtm-boekperneel-ongeval1910-01 piershil-rtm-boekperneel-ongeval1910-02

Artikel ‘Het noodlottig ongeluk’ – Tijdschrift ‘De Prins’ van 11 juni 1910

rtm-ongeval-deprins-11juni1910

Foto ‘Ongeval nabij de Blaaksedijk’

Deze foto werd gemaak op de Blaaksedijk, op de Blaaksedijk Tol. Op 19 oktober 1912 stond een wagen met bieten te dicht bij het hoofdspoor. De dienstdoende personentram reed tegen de zijkant van de wagon. Het gevolg was dat de stoomtram uit de rails vloog en in zijn geheel kantelde. Diverse passagiers werden door glasscherven gewond; “lichte kwetsuren” stond er in de plaatselijke krant vermeld. Grote materiele schade. Deze foto stond indertijd afgedrukt in het tijdschrift “De Prins”.

rtm-ongeval-blaaksedijk

Op woensdag 22 november 1955 reed een afgeladen bietenwagen tegen een uit zeven wagens samengesteld RTM-rijtuig aan. Van het personenrijtuig dat werd geraakt, vlak achter de locomotief, bleef alleen het onderstel over. De passagiers kwamen terecht tussen glas, splinters en bieten in het land. De vrachtwagen reet alle vijf rijtuigen open en verwoeste die vrijwel volkomen. Pas zo’n 80 meter na de overweg kwam de tram met de meegesleurde vrachtwagen tot stilstand. Liefst 24 gewonden waren er te betreuren terwijl de 40 jarige Chr. de Korver uit Numansdorp om het leven kwam. De chauffeur van de vrachtwagen, die niet had opgelet, kwam er zonder kleerscheuren vanaf. Zoals zo vaak trof de tram geen enkele blaam.

Knipsels ongeval 22 november 1955

piershil-rtm-ongeluk-1955-voorpagina piershil-rtm-ongeluk-1955-01 piershil-rtm-ongeluk-1955-02 piershil-rtm-ongeluk-1955-03

16 januari 1957 – Het laatste tramongeluk in de Hoeksche Waard. Op de hoek Sougjesdijk – Smidsweg rijdt de bandenhandelaar A.R. uit Den Haag met zijn bestelwagen tegen een tramstel van de RTM. Het blijft bij materiële schade en zoals zo vaak is ‘de Moordenaar’ onschuldig.

Knipsels ‘het laatste ongeval’

piershil-rtm-laatsteongeluk-1957-01 piershil-rtm-laatsteongeluk-1957-02

Artikel uit de Panorama – 1939

Ook in een ‘Panorama’ uit 1939 werd aandacht besteed aan de ‘moordenaar’.

piershil-knipsel-panorama-rtm-moordenaar-1939

Updated: februari 11, 2015 — 6:52 pm
  1. Hallo,

    Zijn er meer foto’s van RET tram-aanrijdingen in Rotterdam vooral in zuid uit de jr 50/60?

    Met vr groet

    Ton van der Smaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.