1910 – RTM Station Piershil

De halte Piershil was gelegen bij de brug aan het einde van de Voorstraat (tegenwoordig in het verlengde van de Reigerstraat). Na de ingebruikname van de lijn Oud-Beijerland – Goudswaard op 1 mei 1903 maakte Piershil, enkele jaren na andere Hoeksche Waardse dorpen, kennis met de stoomtram.

Ansicht Piershil Tramhalte

Van deze halte werd omstreeks 1910 een mooie ansichtkaart gemaakt. Bij RTM-agent Rozendaal kon men een vrachtbrief verkrijgen voor het verzenden van goederen of een formulier voor het aanvragen van een abonnement voor schoolbezoek. Ook het vrachtvervoer was erg belangrijk. Dagelijks werden de melkbussen meegenomen en op marktdagen te Rotterdam was het een drukte met het vee. Voor het verzenden van de post was er een apart rijtuig (post- en bagagewagen) met een postbeambte, die daarin de post uitzocht om bij een volgend dorp de daar behorende post af te geven (deze persoon is eveneens te zien op de ansichtkaart, hij staat in het achterste rijtuig). De man rechts, met het gereedschap op de schouders, is Dirk Groeneveld. Links onder de boom staat Opoe Rozendaal met haar zoontje Bert.

Foto’s – op het perron en langs het spoor (1934 en 1947)

De personenwagons bestonden uit twee afdelingen, een eerste en en een tweede klas. Het verschil in prijs was enkele dubbeltjes, de reistijd naar Rotterdam was voor iedereen even lang. Aanvankelijk duurde de rit zo’n twee uur maar later werd de snelheid wat opgeschroefd en ging het sneller. In 1947 duurde de rit van Piershil naar Oud-Beijerland centrum 23 minuten. Arend Rozendaal werd in 1934 gekiekt op het perron in Piershil en ook langs het spoor werd de rails vereeuwigd.

rtm-stationpiershil-aropperron-1934 rtm-stationpiershil-langshetspoor-1934

Hier staan Ka van Vliet en Jaantje Rozendaal op het spoor vlakbij de halte Piershil, in 1939. Op de achtergrond is de Kostverlorendijk te zien.

rtm-spoor-kavanvliet-jaantjerozendaal-1939

Bij de halte Piershil Dorp kwam een wachtgebouw, een weegbrug met weeggebouwtje, een perron en een veelading om het vee gemakkelijk in de veewagen te krijgen. Het spoor liep aan beide zijden van het perron zodat hier ook kon worden gepasseerd.

Foto ‘Bieten per RTM-tram’

De bieten liggen klaar voor vervoer bij de RTM-halte van Piershil. Links is het weeghokje te zien, het wachthokje is precies verborgen achter de poserende dame (Rozendaal). De wagon staat op de ‘reserverails’.

piershil-bieten-rtm

Foto’s toen en nu

Op de bovenste foto is te zien hoe het spoor vanaf de Sluisjesdijk bij de halte Piershil terecht kwam. Links het huis van Dirk Groeneveld. Rechts daarvan tussen de bomen de boerderij van de familie P. Rozendaal (later M. Rozendaal). Links van het witte waarschuwingsbord staat de weegbrug. Wanneer de situatie van toen wordt vergeleken met de situatie van 2006 (in kleur) is goed te zien dat het gebied behoorlijk is veranderd.

rtm-stationpiershil-halte rtm-stationpiershil-2006

Foto Huize Rozendaal

‘Huize Rozendaal’ toont het huis van de RTM-agent met daarvoor het spoor.

rtm-stationpiershil-huisrozendaal

Foto ‘Brug voor de tram’

Deze foto is precies vanaf de andere kant dan de oude ansichtkaart gemaakt; vanaf de Oud-Piershilse weg dus. Goed is te zien dat er naast de heul links ook een bruggetje was aangelegd voor de tram. helemaal rechts is de weegbrug te zien; het wachthuisje met het woord Piershil erop staat net niet op deze foto.

rtm-piershil-brug-rozendaal

Foto ‘Zwaluw’ bij het perron

De foto 1954-Zwaluw toont de M1802 ‘Zwaluw’ nabij het perron van Piershil op 11 april 1954.

piershil-rtm-m1802-11april1954-perron

Afbeelding ‘Tirefond’

Hoewel alles is afgebroken zijn er in de grond nog overblijfselen te vinden van het spoor. Zo kwam de familie Bisdom, woonachtig in de Reigerstraat, in 2002 bij het graven ten behoeve van een uitbouw een tirefond (een soort schroefbout) tegen waarmee de rails werd vastgemaakt aan de bielzen.

De voet van de spoorstaaf werd op de biels geklemd door de kop van de tirefond. Deze tirefond werd in de biels gedraaid.

piershil-rtm-bout

Updated: februari 18, 2024 — 4:08 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.