1923 – De eerste schoolreis

In het jaar 1923 werd op de lagere school de eerste schoolreis voor Piershilse leerlingen georganiseerd. Alleen de vier hoogste klassen gingen op stap, de laagste twee klassen kregen als compensatie een traktatie. Om de onkosten te dekken was er namelijk een lijst door de gemeente gegaan. Omdat er toen maar één school was in Piershil schreef iedereen een bijdrage op die lijst, zelf de bewoners zonder schoolkinderen. Het reisdoel was Rotterdam, een plaats waar nog maar weinig kinderen ooit waren geweest. De reis naar de grote stand werd gemaakt het motorvaartuig van beurtschipper T. Stok. Voor de veiligheid van de kinderen was rondom de boot een hek aangebracht. Om het mogelijk te maken dat de kinderen een vrij uitzicht hadden, waren in het ruim van de boot kisten geplaatst, met daarover planken, om de vloer wat hoger te krijgen. Op die verhoogde vloer stonden lange banken. Zodoende konden de kinderen alles zien waar ze aan voorbij voeren.

Foto (Ansicht) ‘De Motor’ van T.Stok – 1924

piershil-schoolreis-motor-tstok

Er moest rekening worden gehouden met het getij. Alleen met hoog water kon ‘de motor’ de haven uit en met de terugkomst was dat eveneens het geval. Een flinke hoeveelheid proviand werd er aan boord gebracht. Dat was wel nodig ook, want de reis duurde twee uur heen en twee uur terug. Ook werden er olienootjes voor de aapjes in Blijdorp aan boord gebracht.

De kinderen kwamen in school bijeen en vandaar gingen ze in optocht naar de Kaai. Het zag daar zwart van de mensen, die de kinderen uitgeleide kwamen doen. Het was prachtig weer. Het Spui was aan veel kinderen wel bekend, evenals Nieuw- en Oud-Beijerland. Even voor Oud-Beijerland verliet de boot het Spui en kwam via het Beregat in de Oude Maas terecht. Daar verhief zich de Spijkenisserbrug waar de boot, tot hilariteit van de kinderen, onderdoor moest. Even later kwam de boot in de Nieuwe Maas terecht. De kinderen kwamen ogen te kort: wat een drukte met de scheepvaart, kleine en grote schepen, van en naar Rotterdam. Ook in Rotterdam moest de boot onder twee bruggen door en een kleinere brug, de Leeuwenbrug, werd speciaal voor het gezelschap uit Piershil open gedraaid. Tussen de bedrijven door werd er aan boord gegeten en gedronken. Wat volgde was een flinke wandeling naar de diergaarde. Na ruim 2 uur stilzitten was er wel behoefte aan wat beweging. Op straat was het een enorme drukte, mensen, wagens en daar tussendoor nog elektrische trammetjes. De jongens hadden vooral belangstelling voor de sleperswagens , die vrachten moesten vervoeren die zo laag waren dat je er makkelijk op kon klimmen en meerijden, als de voerman je er niet afjoeg. De prachtige winkels vielen in de smaak bij de meisjes, de tijd ontbrak echter om zo’n winkel te bezoeken. De meesters hadden op school verteld wat er zoal te zien was in de grote stad, ook over het mooie klokkenspel, het carillon in de toren van de Grote Kerk. Al genietende kwam het gezelschap in de diergaarde Blijdorp. Daar was zoveel te zien dat de kinderen daar wel een dag konden doorbrengen. De aapjes kregen de meeste aandacht en de olienoten werden rijkelijk uitgedeeld. De tijd vloog om en met de elektrische tram, weer een bijzondere ervaring voor de jeugd, reed men terug naar de boot.

De reis naar huis voerde eerst nog langs het vliegveld “Waalhaven”. Dat vliegveld was per boot makkelijk te bereiken en het varen tussen de rijnaken en de oceaanstomers maakte een diepe indruk. In de Waalhaven ging men aan wal over een lang smal bruggetje. De kinderen hadden nog nooit een vliegtuig van dichtbij gezien en hier stond er één! Het vliegtuig, een Fokker FIII, werd van alle kanten bekeken. Dit maakte een diepe indruk, want lang daarna werd er nog steeds over dit vliegtuig gepraat. De kinderen hadden iets meegemaakt, wat de meeste ouders nog niet was overkomen.

Foto Fokker III – Waalhaven

Dit is het vliegtuig waar de leerlingen zich aan vergaapten.

piershil-eersteschoolreis-fokker

Vandaar werd de thuisreis aangevangen en via dezelfde route voer men terug naar Piershil. De kinderen waren op de terugweg beduidend stiller. Ze kwamen moe maar voldaan weer aan op Piershil, waar ze werden opgewacht door een grote menigte. Die eerste schoolreis was een groot succes en het begin van een lange reeks schoolreizen.

Updated: februari 11, 2015 — 11:50 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.