1946 – De vlag halfstok

Op de foto uit maart 1946 is de kop van het schoolhuis te zien. Boven de deur van het schoolhuis is de gevelsteen te zien terwijl de vlag halfstok hangt. Op deze foto’s uit maart 1946 is te zien dat de kinderen weer gezamenlijk genieten in de sneeuw. Vijftien maanden waren ze verspreid over een groot deel van ons land, tot zelfs in het noorden van Groningen.

Foto ‘Vlag halfstok’ – 1946

Op deze foto is duidelijk boven de deur van het schoolhuis de gevelsteen te zien, terwijl de vlag halfstok hangt. Dat was vanwege de herdenking van de slag in de Javazee, vier jaar daarvoor.

De slag in de Javazee (27 en 28 februari 1942) werd gestreden tussen een geallieerd eskader onder commando van de Nederlandse schout-bij-nacht Karel Doorman en een  Japanse invasievloot met troepen voor de aanval op Java.  De zogenaamde ‘Striking Force’, bestaande uit 41 Nederlandse, Amerikaanse, Britse en Australische marineschepen, moest het onderspit delven. Er kwamen ruim 2000 manschappen om, waaronder Karel Doorman zelf.

piershil-school-halfstok-maart-1946

Foto ‘Sneeuwpret’ – 1946

In het sneeuwlandschap zijn de naweeën van de oorlog duidelijk zichtbaar. Alle bomen en struiken rondom de huizen zijn verdwenen. In de verte zijn nog wat knotwilgen te zien, die de inundatie overleefd hebben. Links is in de bomenrij van de Oudendijk is een opening te zien, dat is de plaats waar de eerste tankval werd gegraven.

piershil-school-sneeuwpret-1946

Document ‘Herdenking’ – 1946

school-javazee-1946

Updated: februari 11, 2015 — 12:13 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.