1975 – Opening kleuterschool

Op vrijdag 14 maart 1975 werd in Piershil de nieuwe kleuterschool geopend door burgemeester P.G. Vries. De openingshandeling betrof het zichtbaar maken van de naam van de kleuterschool, wat neerkwam op het weghalen van het beschermdoek. Door het doorknippen van een lint verdween het doek dat de naam van de school verborgen had gehouden.

Eerder dat jaar, in januari 1975, had het bestuur van de Stichting algemene kleuterschool Piershil een oproep geplaatst. Men zocht nog naar een naam voor de nieuwe school, die begin 1975 al in gebruik werd genomen. Omdat Piershil in dat jaar ook het 450-jarig bestaan zou gaan vieren werd de voorkeur uitgesproken voor een historische naam.

Er kwamen vier inzendingen (drie uit Piershil en één uit Strijen) binnen met de naam die werd uitgekozen door het bestuur: ’t Kraaienest. Na loting werd bepaald dat Jan Rozendaal de in het vooruitzicht gestelde beloning (een cadeaubon van 25 gulden) uit handen van de burgemeester kreeg uitgereikt. Na de officiële openingshandeling kregen de aanwezigen gelegenheid de nieuwe kleuterschool te bezichtigen. Een uitnodiging waaraan door velen gevolg werd gegeven.

Foto’s ‘Opening kleuterschool’ – 1975

Voor de opening wachten van links naar rechts wethouder P. van Prooijen, onbekend, burgemeester Vries en wethouder P. Vink.

school-opening-maart1975-01

Jan Rozendaal krijgt uit handen van burgemeester Vries de cadeaubon. Naast de burgemeester staat de inspecteur van het kleuteronderwijs, C. Köhlenberg.

school-opening-maart1975-02

Ook het werk van de kleuters kon meteen worden bezichtigd. De leiding van de school was bij de opening in handen van de hoofdleidster Mej. Weeda. Zij had de jongste kleuters onder haar hoede. Op 1 februari 1975 kreeg Mevr. Bourdrez-Smulders uit Oud-Beijerland de leiding over de oudste kleuters, zij volgde Mevr. De Waal-vd Zwaan uit Nieuw-Beijerland op.

Document “Feestlied bij de opening’ – 1975

piershil-kleuterschool-opening-1974

Boekje ‘Ter herinnering aan de opening’

piershil-boekje-opening-kleuterschool-1974-01 piershil-boekje-opening-kleuterschool-1974-02

Document ‘Uitnodiging opening’ – 1975

piershil-kleuterschool-genodigden

Een jaar eerder, in de krant 8 maart 1974, viel er over de plannen het volgende te lezen :

“De gemeente Piershil is druk bezig met de bouwplannen voor de nieuwe kleuterschool. In de komende gemeenteraadsvergadering op 25 maart zullen de bouwplannen aan de raad ter goedkeuring worden aangeboden. Op dezelfde vergadering wordt ook het ontwerp-bestemmingsplan voor het gebied achter de Prins Willem Alexanderstraat aan de raad voorgelegd. Het stukje grond achter de lagere school moet een recreatieve bestemming voor de kinderen krijgen. Een gedeelte van dit terrein, dat nu dienst doet als voetbalveldje, zal met graszaad worden ingezaaid”.

Ook tijdens de bouw werd er geregeld verslag gedaan. Zo viel te lezen in de krant van 17 oktober 1974:

“In een werkelijk verbluffend tempo wordt in Piershil de nieuwe kleuterschool gebouwd. Deze kleuterschool met twee klassen en een aparte kamer voor de leerkrachten moet de oude kleuterschool, die niet volledig voldoen aan de eisen die de wet stelt, gaan vervangen. Daar men eerder met de bouw van de kleuterschool is begonnen dan aanvankelijk door het gemeentebestuur was voorzien, heeft men op dit moment nog idee wanneer de kleuters naar hun nieuwe school kunnen verhuizen. Wat er met de oude kleuterschool gaat gebeuren is evenmin bekend. Wel is er al gedacht aan een mogelijke toekomstige opvang van een klas uit de openbare basisschool. Het laat zich namelijk aanzien dat de basisschool binnen niet te lange tijd met een vierde lokaal zal moeten worden uitgebreid”.

Knipsels ‘Nieuwe kleuterschool’ – 1974 en 1975

piershil-knipsel-uitdegrond-17okt1974 piershil-knipsel-nieuwekleuterschool-30okt1974 piershil-knipsel-naamkraainest-14mrt1975

Updated: april 2, 2017 — 3:17 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.