1600-1956 – Het Schippershuis

Direct naast het Poldershuis was het zogenaamde Schippershuis gelegen. Wanneer het pand is gebouwd is onbekend, dit zal vermoedelijk rond 1600 zijn geweest.  

Het Schippershuis bleef na de sloop van het Poldershuis nog enkele jaren staan.

Het gebouw heeft vele bestemmingen gehad en dankte zijn naam natuurlijk aan de aanwezigheid van schippers nabij onze haven. Samen met de kleermakerij Van der Wel (voorheen Café Bijl) was het gebouw in de laatste jaren van zijn bestaan nogal belemmerend voor het doorgaande verkeer. Toen het schippershuis in verval begon te raken ging ook dit gebouw door de sloophamer verloren.

Foto Schippershuis – 1937

Een foto uit 1937 vanuit huize Bakker, een mooie houten kar en het huisje van de weegbrug nog aan de andere kant van de Sluisjesdijk.

piershil-foto-schippershuis-1937

Foto Schippershuis  – Kade 1 (Familie van Hal)

Op deze foto is het schippershuis in volle glorie te bewonderen. Destijds heette het hier Kade 1 en werd het huis bewoond door de familie Van Hal. Op de uitsnede is te zien wat er op de reddingsband stond geschreven: ‘Gemeente Piershil’.

piershil-kade1-famhvanhal M

Foto Schippershuis 1954

Een foto van het Schippershuis uit 1954 met de mooie kastanjeboom daarvoor.

piershil-foto-schippershuis-1954

Schippershuis 1955

Twee foto’s uit 1955 van het Schippershuis dat in verval begint te geraken. Op de tweede foto uit 1955 is het verval nog beter te zien. Op de Sluisjesdijk zien we een oude auto en een paard en wagen en het weeghuisje is naar de westzijde verplaatst. De grote schuur rechts (nu bewoond door de Familie Kievit) is van de metselaar A. Bottenberg. Op de gevel staat het bouwjaar: volgens de overlevering ANNO MCMV (1905).

piershil-foto-schippershuis-1955-02 piershil-foto-schippershuis-1955-01

Foto Schippershuis – vanaf de andere kant

een foto van het Schippershuis vanaf de ander kant; het voorwerp op de voorgrond is bedoeld om de sluisdeuren te bedienen (en is tegenwoordig gedeeltelijk nog te zien, net als het hekwerk links), op de achtergrond is ook het Poldershuis nog te zien en rechts aan de overzijde van de dijk staat het Café B. Bijl op de Sluisjesdijk. Let op: langzaam rijden!

piershil-foto-schippershuis-01

Fotoserie uit de jaren vijftig van het Schippershuis

piershil-foto-schippershuis-02 piershil-foto-schippershuis-03 piershil-foto-schippershuis-04 piershil-foto-schippershuis-05 piershil-foto-schippershuis-06

Lenie Heijkoop en Nellie Groenenberg poseren bij het Schippershuis.

piershil-foto-schippershuis-08 piershil-foto-schippershuis-07

Updated: juni 7, 2024 — 3:59 pm
  1. in het meest rechtse gedeelte vanaf de kaai gezien hat piet van der linde zijn fietsen werkplaats

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.