1864 – De ‘Achthuizen’

Aan de westzijde van de Sluisjesdijk, tegenover de plaats waar later de gereformeerde kerk werd gebouwd, stonden acht huizen aan elkaar gebouwd. Dit pand kreeg de toepasselijke naam ‘de Achthuizen’. De eerste steen werd gelegd door A. Veerman en A. Weijer in 1864. Alle acht huizen zijn in 1969 afgebroken.

Foto’s  ‘Achthuizen’ – 1960 – 1969

Deze foto werd gemaakt rond 1960. De vrouw is Ma van Winsen, naast haar zitten Hannie (links) en Co van Winsen. Andere bewoners waren o.a. de families Hoek (Franke), De Heer (2x), Noordemeer, Hoogink, van der Heiden en Schippers.

piershil-sluisjesdijk-achthuizen-ma

Een foto uit het album van de familie De Ruiter. Arie de Ruiter (die gehuwd was met Ma van Winsen) heeft sneeuwpret met zijn kinderen Henk (op de slede) en Leen. Links de ‘Achthuizen’.

piershil-sluisjesdijk-achthuizen-deruiter

Op deze foto zien we Klazien Franke, die gehuwd was met Jan Hoek, met haar kinderen Annie Hoek en Bas Hoek. De familie Hoek woonde zoals te zien is op nummer 46.

piershil-sluisjesdijk46-famhoek

Deze foto werd gemaakt in 1969, kort nadat de sloop werd aangekondigd. Tinus Rozendaal herinnert zich nog de tijd dat hij hier met broer Lau, die destijds melkboer was, melk kwam bezorgen: “In het eerste huis woonde Klazien Franke. Wanneer je bij deze huizen melk bezorgde liep je naar de achterzijde en ging je via de achterdeur naar binnen. In iedere tuin stond een buitentoilet en was een regenput aanwezig. De voertuigen die hier staan geparkeerd zijn allemaal van Rinus Bokhout, die toen een garagebedrijf had in de kerk hier precies tegenover. Rinus Bokhout wilde de panden opkopen en gebruiken als opslagruimte. De huizen zijn uiteindelijk gesloopt omdat ze niet meer aan de eisen van de tijd voldeden”.

piershil-sluisjesdijk-achthuizen

Foto ‘Familie de Heer’

Deze foto is gemaakt bij de Achthuizen, rond 1945. Zittend is opoe de Heer met krullenmuts (keuvel). Links staan Hans en Sietje de Heer en daarvoor Hugo, Hannie en Marietje (was ondeugend, stak haar tong uit). Helemaal rechts staat Adriana, ‘Arjana’. Ze woonden naast elkaar in de Achthuizen. Later toen grootmoeder overleden was en Hans verhuisd heeft in een van de huisjes juffr. Breevaart nog gewoond. Zij was onderwijzeres op de christelijke school.

piershil-achthuizen-famdeheer

Updated: februari 11, 2015 — 6:41 pm
  1. op de fot,s over acht huizen staan mijn tantes hannie, ma en co van Winsen en op de andere foto, staat ma met haar man mijn oomm Arie de Ruiter met hun zoons henk en leen de ruiter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.