1864 – De ‘Achthuizen’

Aan de westzijde van de Sluisjesdijk, tegenover de plaats waar later de gereformeerde kerk werd gebouwd, stonden acht huizen aan elkaar gebouwd. Dit pand kreeg de toepasselijke naam ‘de Achthuizen’. De eerste steen werd gelegd door A. Veerman en A. Weijer in 1864. Alle acht huizen zijn in 1969 afgebroken.

Zie ook dit artikel, als reactie op deze pagina: Achthuizen: De naam zegt het al

Foto’s  ‘Achthuizen’ – 1960 – 1969

Deze foto werd gemaakt rond 1960. De vrouw is Ma van Winsen, naast haar zitten Hannie (links) en Co van Winsen. Andere bewoners waren o.a. schooljuffrouw Breevaart (CLS), Eef Scholz met Corrie Verhagen, de families Hoek (Franke), De Heer (2x), Noordemeer, Hoogink, van der Heiden, Roest, Schippers, Bokhout, Buitendijk en Veerman.

piershil-sluisjesdijk-achthuizen-ma

Een foto uit het album van de familie De Ruiter. Arie de Ruiter (die gehuwd was met Ma van Winsen) heeft sneeuwpret met zijn kinderen Henk (op de slede) en Leen. Links de ‘Achthuizen’.

piershil-sluisjesdijk-achthuizen-deruiter

Op deze foto zien we Klazien Franke, die gehuwd was met Jan Hoek, met haar kinderen Annie Hoek en Bas Hoek. De familie Hoek woonde zoals te zien is op nummer 46.

piershil-sluisjesdijk46-famhoek

Deze foto werd gemaakt in 1969, kort nadat de sloop werd aangekondigd. Tinus Rozendaal herinnert zich nog de tijd dat hij hier met broer Lau, die destijds melkboer was, melk kwam bezorgen: “In het eerste huis woonde Klazien Franke. Wanneer je bij deze huizen melk bezorgde liep je naar de achterzijde en ging je via de achterdeur naar binnen. In iedere tuin stond een buitentoilet en was een regenput aanwezig. De voertuigen die hier staan geparkeerd zijn allemaal van Rinus Bokhout, die toen een garagebedrijf had in de kerk hier precies tegenover. Rinus Bokhout wilde de panden opkopen en gebruiken als opslagruimte. De huizen zijn uiteindelijk gesloopt omdat ze niet meer aan de eisen van de tijd voldeden”.

piershil-sluisjesdijk-achthuizen

Foto ‘Familie de Heer’

Deze foto is gemaakt bij de Achthuizen, rond 1945. Zittend is opoe de Heer met krullenmuts (keuvel). Links staan Hans en Sietje de Heer en daarvoor Hugo, Hannie en Marietje (was ondeugend, stak haar tong uit). Helemaal rechts staat Adriana, ‘Arjana’. Ze woonden naast elkaar in de Achthuizen. Later toen grootmoeder overleden was en Hans verhuisd heeft in een van de huisjes juffr. Breevaart nog gewoond. Zij was onderwijzeres op de christelijke school.

piershil-achthuizen-famdeheer

Updated: september 27, 2020 — 9:45 am
 1. op de fot,s over acht huizen staan mijn tantes hannie, ma en co van Winsen en op de andere foto, staat ma met haar man mijn oomm Arie de Ruiter met hun zoons henk en leen de ruiter

 2. P.G. de Bruijn-Roest

  Wat leuk allemaal. Ik ben nu 85 jaar en geboren in de achthuizen. Weet niet welk nummer. Kan het niemand meer vragen. Mijn ouders trouwden in 1933. Mijn vader was Willem Roest En mijn moeder Teuntje Visser. Zij kwam van Goudswaard. ( Korendijk). Mijn overgrootvader was Dingeman Roest en woonde op de Sluisjedijk. Zijn in de oorlog ook nog een poosje daar geweest. Wij woonden in Rotterdam en er was daar toen gebrek aan eten.

  1. Leuk om te lezen! Vorige week was ik nog bij het graf van je vader, hij ligt in Goudswaard toch? Het ziet er nog keurig onderhouden uit daar.

 3. Geachte Heer van den Heuvel.
  Ik zou een aanvulling op het ” Achthuizen ” artikel willen sturen met een paar foto`s er bij.
  Hoe doe ik dat?

  1. Wat leuk, graag mailen naar hvdh1234@gmail.com dan maak ik er wat moois van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.