De grote weegbrug aan de westzijde van de Sluisjesdijk, met een weegcapaciteit van 30 ton, werd daar in september 1952 in gebruik genomen als vervanger van een kleiner exemplaar aan de oostzijde. De kleine weegbrug uit 1918 voldeed niet meer aan de eisen en was tevens een obstakel geworden voor het toenemende verkeer op de dijk. Ook de nieuwe weegbrug doorstond de tand des tijds niet en werd reeds in 1975 vervangen door een brug met een capaciteit van 50.000 kilo. De vervanging was nodig in verband met de toenemende zwaarte van de vrachten en omdat de oude houten balken van het vorige exemplaar niet meer betrouwbaar waren. Het nieuwe exemplaar, geheel opgetrokken uit beton, werd eveneens beheerd door M.G. Hoepel.
Ansicht ‘De oude weegbrug’
Op deze ansichtkaart is rechts de oude weegbrug te zien. Ook is hier goed aan de linkerzijde de extra doorgang te zien naar de haven. Deze doorgang was nodig omdat wagens met aardappelen en bieten die vanaf deze zijde het dorp inkwamen de draai achter het Schippershuis en Polderhuis niet konden maken. Die doorgang was alleen geschikt vanuit de Voorstaat van Piershil, dat was immers rechtdoor. De bieten en aardappelen werden natuurlijk afgeleverd bij de schepen in de haven of bij de (aardappel)handelaar Franke. Hij had een woonhuis, sorteer- en opslagruimte en een pakhuis aan de Kade.
Foto’s ‘Een nieuwe weegbrug’ – 1952 en 1960
De nieuwe weegbrug aan de westzijde.
Foto ‘Spelen bij de weegbrug’
Op deze foto poseren Aart en Cor Roest bij de weegbrug, achter hen ligt een sabel. Aart verdronk in 1946, niet lang na het maken van deze foto. Tot aan de tweede helft van de twintigste eeuw verdronken er in Piershil (en in de gehele Hoeksche Waard) regelmatig kinderen. Het was een waterrijk gebied en lang niet iedereen leerde zwemmen.
Op dinsdagmorgen 15 juli 1975, om 9.00 uur, werd de geheel vernieuwde weegbrug van de coöperatieve vereniging tot exploitatie van weegbruggen “Ons Belang” in gebruik genomen. Onder aanwezigheid van het voltallige bestuur, een vertegenwoordiger van de fa. Berkel Patent (aannemer) en medewerkers gaf de voorzitter J. van Bergeijk het sein voor het verrichten van de eerste weging. Die eer viel ten deel aan een combinatie van de fa. Van Wijngaarden welke door mevrouw Hoepel werd gewogen. Totdat centralisatie en nieuwe richtlijnen de brug overbodig maakten deed hij prima dienst en eind jaren tachtig werd de brug gesloopt en vervangen door een parkeerhaven.
Ansicht ‘Piershil, Sluisjesdijk’
Naast de wandelende mannen is de oude weegbrug te zien, aan de oostzijde van de Sluisjesdijk (1938). Het hokje, wat dus rechts op de foto is te zien, werd in 1952 verplaatst naar de andere kant van de dijk.
Ansicht ‘Sluisjedijk, Piershil’ – 1970
Op deze kaart uit 1970 is de weegbrug (en datzelfde hokje) te zien, welke van 1952 tot 1975 dienst deed.
Fotoserie ‘Het verwijderen van de weegbrug’ – 1986