1924-1960 – Voor de Steegjesdijk (1)

De Sluisjesdijk vanaf het dorpscentrum begon ooit met aan de Oostzijde café B. Bijl (later de kleermakerij van Jan van der Wel) en aan de westzijde het Poldershuis met daarnaast het Schippershuis. Voorbij dat Schiipershuis lag op de Sluisjesdijk een stenen beer (waterkering), zoals op de kaart uit 1924 is te zien. Aan het einde van deze waterkering bevond zich een oprit naar de Kade, langs de schuur van metselaar Bottenberg (anno 2007 Sluisjesdijk 4, familie Kievit). Door het plaatsen van vloedborden tussen die beer en de schuur van Bottenberg kon de afrit waterdicht afgesloten worden. Rechts bij de deuringang staat Neeltje Nieuwenhuizen, die graag poseerde en op veel ansichtkaarten uit deze tijd is te zien. Het jongetje rechts, die geduldig staat te wachten, is Maarten Groenenberg.

Ansicht ‘Piershill Sluisjesdijk’ – 1924

Foto ‘Kleermakerij’ – 1950

Op deze foto uit 1950 is de kleermakerij van Jan van der Wel te zien, gezien vanaf de Kade. Op de ansichtkaart hierboven is die kleermakerij dus nog in dienst als café B. Bijl. In 1963 is het pand gesloopt ten behoeve van een veiliger verkeerssituatie op de dijk.

piershil-kleermakerij-1950

Foto ‘Halverwege’ – 1915

Deze foto is verder in zuidelijke richting gemaakt, omstreeks 1915. Te zien is dat de westelijke zijde van de Sluisjesdijk (voor de Steegjesdijk) nog niet vol is gebouwd, zoals nu. Het pand wat rechts is te zien is het tegenwoordige adres Molendijk 9.piershil-sluisjesdijk-onbebouwd.

Foto ‘Met moeder’

Op de achtergrond is de kleermakerij te zien (rechts. Wie weet wie dit zijn?

piershil-sluisjesdijk

Foto ‘Poseren op de Sluisjesdijk’ – 1940

Op 20 april 1940 poseren Truus Roest (links) en Wina Bijl op de Sluisjesdijk. Op de achtergrond het huis dat tegenwoordig wordt aangeduid als Sluisjesdijk 7 (enigszins onderdijks), rechts daarvan Sluisjesdijk 9.

piershil-sluisjesdijk-truusenwina-20april1940

Updated: februari 19, 2024 — 1:09 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.