1930-1972 – De winkel van Bijl

Tot de Steegjesdijk staan de huizen aan de westzijde dicht aaneen. In het begin van de twintigste eeuw (rond 1908) was aan het eind de winkel van Jac. Haspels (anno 2007 Sluisjesdijk 28, Fam. Matern) gevestigd. In die winkel kon men potten, pannen, glas, aardewerk en overige huishoudelijke artikelen kopen. Na Koos Haspels kwam de winkel in handen van Arie Bijl die er een kruidenierswinkel van maakte. Bij de jeugd vooral was deze winkel vanwege het snoepassortiment zeer geliefd. De winkel is tenslotte voortgezet door zijn zoon Dirk.

Ansicht – De winkel van Bijl – 1930

Foto’s ‘Poseren voor de winkel’

Op deze foto zien we Arie Bijl en Trijntje Bijl-van der Bie met hun dochter Wina, in november 1935.

piershil-sluisjesdijk-winkelbijl-30nov1935

Op deze foto poseert de winkelier Arie Bijl met twee van zijn kleinkinderen: Koos Hoepel en Trudy Bijl.

piershil-winkel-ariebijl-kleinkinderen-kooshoepel-trudybijl

Hier zien we Ingie Bijl in november 1951. De huilende Alie van der Heiden krijgt een snoepje, haar broer Arie zal er ook vast een hebben gehad.

piershil-sluisjesdijk-snoepje-kinderen-vdheiden-ingiebijl-nov1951

Knipsel ‘Voor goede waar en…’

De slogans en reclame-uitingen van de winkel van Bijl maakten een glimlach los bij velen.

piershil-knipsel-bijl-advertentie piershil-bijl-adverentie-dec1947 bijl-piershil-october1945 bijl-piershil-02-october1945 bijl-piershil-03-maart1946

Foto ‘Achterzijde winkel’ – 1947

Op deze foto zien we Wina Bijl die leunt tegen de achterzijde van het winkelpand, met uitzicht op het Binnenspui (circa 1947).

piershil-sluisjesdijk-achterzijde-winkelbijl-wina-1947

Knipsel ‘Winkel gesloten’ – 1972

piershil-sluisjesdijk-winkelbijl-gesloten-1972

Een paar huizen voor de winkel van Bijl, wat meer richting dorpscentrum, was een winkeltje van de weduwe Klokkenburg en de bij haar inwonende dochter de wed. Verweel, waar kruidenierswaren werden verkocht. De bewoners van dit gedeelte van de Sluisjesdijk kregen bij een hoge vloed, meestal tijdens een zuidwesterstorm, steevast water in hun huis.

Aan de oostkant van de Sluisjesdijk, tussen de Voorstraat en de Steegjesdijk, staan maar enkele huizen. Aan het begin stond ooit Café Bijl (later kleermakerij vd Wel). Onderaan deze oostzijde staan sinds mensenheugenis drie huizen en wat verder richting Steegjesdijk stond het laatste huis van A. Haspels.

Deze timmerman had beneden aan de dijk een winkel en het gedeelte wat bovenaan de dijk stond was zijn huis (anno 2007 Sluisjesdijk 9, fam. J. Bokhout). Dit huis is rechts op de foto uit 1952 nog net te zien.

Foto ‘Sluisjesdijk’ – 1952

piershil-sluisjesdijk-1952

Updated: februari 28, 2024 — 11:22 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.