1937-2007 – Bestrating

De bestrating op de Sluisjesdijk is aan behoorlijk wat veranderingen onderhevig geweest: hoger, lager, zonder trottoir en met trottoir. Voordat het wegdek van het voorste gedeelte van de Sluisjesdijk het uiterlijk kreeg zoals te zien is op de onderstaande foto, hebben er in de loop der jaren behoorlijk wat werkzaamheden plaatsgevonden. Opvallend is dat de ene keer het ophogen als verbetering werd gezien, terwijl jaren later het verlagen weer uitkomst moest bieden.

Foto ‘Sluisjesdijk’ – 2007

piershil-sluisjesdijk-voorkant-2007

Zo werd de dijk in 1937 opgehoogd en van een nieuw wegdek voorzien. Op de onderstaande foto is te zien dat die werkzaamheden voor de voorbijgangers voor veel overlast zorgde, terwijl de kinderen van Piershil juist heel tevreden waren met deze zandbak.

Foto ‘Ophoging Sluisjesdijk’ – 1937

Aan de linkerzijde is een stukje van het Poldershuis en het Schippershuis te zien. Aan de andere kant van het kaaislop de winkel van Bezemer, een belangrijke winkel in deze tijd. Het winkelraam aan de zijde van het kaaislop is nog in oude bouwstijl, met kleine ruitjes. Het huis rechts achter is afgebroken in 1959.

piershil-sluisjesdijk-ophoging-1937

Niet lang na de oplevering, in 1938, werd een ansichtkaart gemaakt waarop dus het resultaat van alle werkzaamheden is te zien. De mannen die op de dijk lopen zijn werknemers van Bosman Molenbouw die na hun lunchpauze weer aan de slag gaan. Rechts is het hokje, behorende bij de weegbrug, waarneembaar. In 1952 vond weer een omvangrijk project plaats waarbij de in het gebied tussen het kaaislop en de weegbrug aanwezige kinderhoofdjes werden vervangen door klinkers, terwijl meteen door riolering de waterafvoer werd verbeterd. Tegelijk met dit project werd de nieuwe weegbrug aan de andere zijde (de westzijde) in gebruik genomen en werd ook het bijbehorende gebouwtje verplaatst van de oostzijde naar de westzijde.

Ansichtkaart ‘Piershil, Sluisjesdijk’ – 1938

piershil-ansicht-bezemer-serie4-sluisjesdijk

Knipsel ‘Geen kinderhoofdjes meer’ – januari 1952

piershil-knipsel-sluisjesdijk-10jan1952

In 1979 werd de Sluisjesdijk weer aanzienlijk verlaagd, op sommige stukken wel 50 centimeter. Hierdoor werd de dijk breder en kon er langs de huizen een trottoir worden aangelegd.

Knipsel ‘De Sluisjesdijk wordt afgegraven’ – 27 april 1979

piershil-sluisjesdijk-afgegraven-27april1979

Knipsel ‘Trottoir langs Sluisjesdijk’ – mei 1979 

piershil-sluisjesdijk-trottoir-11mei1979-01 piershil-sluisjesdijk-trottoir-11mei1979-02

Updated: februari 11, 2015 — 6:33 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.