Naast de haven van Piershil heeft jarenlang het Binnenspui gelegen. Deze ‘opslagplaats’ van water werd eind jaren zeventig gedempt. Op luchtfoto’s van weleer is goed te zien dat het voorste gedeelte van de Sluisjesdijk, gezien vanaf het centrum, aan het Binnenspui grensde. Een klein stukje van dit Binnenspui, bij de Steegjesdijk, werd gedempt om uitbreiding van het bedrijf Bosman Molenbouw mogelijk te maken. Jaren later, eind jaren zeventig, werd dit gedeelte langs de Sluisjesdijk helemaal gedempt en dat betekende voor de meeste bewoners een flinke achtertuin in plaats van wonen aan het Binnenspui.
Luchtfoto’s ‘Binnenspui vanuit de lucht’ – 1947 en 1973
Een luchtfoto uit 1947 van de fabriek van Bosman. Goed is te zien hoe de eerste fabriek tegen het Binnenspui werd aangebouwd. En de liefhebbers zien het meteen: de tramrails die vanaf de Steegjesdijk net als tegenwoordig ‘Buitenom’ het dorp betreden.
Het gebied rondom het Binnenspui, 1973.
Foto’s ‘Aan het Binnenspui’ – 1950 en 1951
Op deze twee foto’s is goed te zien dat het Binnenspui nog behoorlijk breed was. De foto’s zijn gemaakt achter de winkel van Bijl op de Sluisjedijk. Bovenaan de zusters Wina en Ingie Bijl in 1950, onderaan Wina in mei 1951. Op beide foto’s is op de achtergrond de haven (en de kade) te zien.
Eind jaren zeventig is het Binnenspui gedempt. Zoals in het onderschrift van het knipsel links is te lezen maakte het dempen van dit binnenwater deel uit van de eerste fase van de uit te voeren rioleringswerken. Voor de bewoners van dit gedeelte van de Sluisjesdijk betekende het in de meeste gevallen een flinke uitbreiding van de achtertuin. Op de kleurenfoto, waar vooral de fabriek van Bosman is te zien, kunnen de grotere tuinen goed worden waargenomen.
Luchtfoto ‘Binnenspui gedempt’
Eind zeventiger jaren, het Binnenspui is gedempt. Een flinke achtertuin dient zich aan.
Knipsel ‘Rioleringswerken’ – augustus 1977