1965 – Sluisjesdijk 17 (Taxi en ambulance)

Aan de Oostzijde van de Sluisjesdijk was een winkeltje gevestigd van Cees van der Hoeven waar zuivelproducten maar ook haring en bokkum werden verkocht. Van der Hoeven reed ook rond mijn zijn kar en verkocht boodschappen deur aan deur. Tegenwoordig wordt dit pand aangeduid als Sluisjesdijk 17. In 1964 nam Marinus Bokhout het huis over van Cees van der Hoeven voor een bedrag van 4000 gulden. Hij liet het pand verbouwen en vestigde daar zijn garagebedrijf. Marinus (roepnaam Rinus) verdiende zijn brood niet alleen met zijn garagebedrijf, maar ook met de verhuur van tractoren (voornamelijk aan de gemeente Rotterdam). Ook startte hij een taxibedrijf en kocht hij een ambulance voor ziekenvervoer. Kort na de start van zijn bedrijf kocht hij ook het nabijgelegen kerkje waar hij veel activiteiten naar toe verplaatste.

Foto’s ‘Bedrijf aan de Sluisjesdijk’

Op deze foto’s is het huis van de familie Bokhout goed te zien. Tegenwoordig is dit het eerste huis aan de linkerzijde, zodra u vanaf Piershil de randweg Buitenom bent overgestoken.

piershil-bokhout-ambulance-02

piershil-sluisjesdijk-oostzijde-nr21-1965

Uitzicht richting de Hogendijk, vanaf de overzijde van het bedrijf aan nummer 17.

piershil-sluisjesdijk-vanafbokhout-jaren60

Foto ‘Sluisjesdijk 17 in 2009’

piershil-sluisjesdijk17-2009

Foto’s ‘Ambulance en taxi’s’

Bram Bokhout, de broer van Rinus, als chauffeur van de ambulance. Deze wagen met het kenteken VP-74-03 is een Ford Customline 1956.

piershil-bokhout-ambulance-01

De ambulance van Bokhout was de eerste die ook het eiland Tiengemeten bediende. Onder toeziend ook van de schipper Bijl rijdt de ambulance hier van de pont af. Deze wagen met het kenteken EL-90-99 is een Ford Country Squire uit 1964 (een tweedehands auto van de GGD Rotterdam).

piershil-bokhout-ambulance-03

Foto ‘Bokhout Piershil’ – 1965

Deze foto werd gemaakt naast het woonhuis; op de achtergrond de Voorstraat van Piershil. Het jongetje links is Cor, de zoon van Rinus. Op het VW busje is net (niet) te lezen ‘Bokhout Piershil’.

piershil-bokhout-vwbus

Foto ‘Feest in een taxi’

Hier is één van de taxi’s van Bokhout versierd te zien, op de Kade van Piershil. Op de achtergrond de herenkapper, de schoenmakerij en het postkantoor. Kort nadat Bokhout zijn eerste prachtige Mercedes had gekocht kreeg hij van Burgemeester Vries de opdracht om zijn auto te repareren. Rinus stapte in zijn Mercedes, parkeerde deze naast de DAF van de burgemeester en voerde de reparatie uit. Er werd nog jarenlang smakelijk om gelachen, de burgemeester echter had behoorlijk de smoor in.

piershil-bokhout-taxi

 

Updated: februari 11, 2015 — 6:38 pm
  1. Het aankoop jaar klopt niet. De aankoop is geweest in 1954 net na de watersnood.
    Ik ben zelf van begin 1956 en ben op toendertijd sluisjesdijk 25 geboren.mijn zus Corrie is in 1952 in de Nieuwstraat geboren. Onze vader heeft het toen gekocht van Cees van der Hoeven en die is toen in ons huis aan de Nieuwstraat gaan wonen naast Jo Trouw.

    1. Ha Wil, dit jaar was gebaseerd op de foto’s die ik had. Ik ben alle artikelen nog eens aan het nalopen en probeer de jaartallen te baseren op het bouwjaar. Deze ga ik t.z.t. dus ook nog aanpassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.