1986 – Einde weegvereniging ‘Ons Belang’

Met het wegen van een ruim dertig ton zware wagen met schroot is op 30 juni 1986 in Piershil officieel een einde gekomen aan het 68-jarig bestaan van de coöperatieve weegvereniging Ons Belang.

Weger M.G. Hoepel (64) en zijn echtgenote, die op deze dag stopten na precies dertig jaar ‘in het vak’, verrichtten gezamenlijk de laatste handeling op de 50-tons weegbrug aan het begin van de Sluisjesdijk. De Piershilse weegvereniging, waarvoor in 1918 het initiatief werd genomen door honderd boeren, houdt op te bestaan omdat er geen geld meer is om een nieuwe weger te benoemen.

Het bestuur onder voorzitterschap van L.A. Bryunzeel keek toe, hoe een wagen van de Nieuw-Beijerlandse metaalhandel P.J. van Wijngaarden voor het laatst de brug opreed. De eer van de laatste weging viel de Nieuw-Beijerlanders te beurt, omdat zijn na een renovatie van de brug in 1975 ook de eersten waren die er gebruik van maakten. De weegbrug is inmiddels overgenomen door het bedrijf LIVA van uienhandelaar Henk van Hal jr. Van Hal heeft plannen voor een nieuwe weegbrug bij zijn bedrijf aan de Spuiweg, maar deze kan door bezwaren van omwonenden nog niet worden gebouwd. Daarom houdt hij voorlopig de brug aan de Sluisjesdijk nog in gebruik. Bij de nieuwe brug is geen weger meer nodig, omdat de chauffeurs, meest uit de agrarische wereld, zelf kunnen ‘klokken’ met een computerkaartje.

Foto’s ‘Einde weegvereniging’ – 1986

piershil-foto-weegvereniging-30juni1986-01 piershil-foto-weegvereniging-30juni1986-02

Knipsels ‘Einde weegvereniging’ – 1986

piershil-knipsel-weegvereniging-30juni1986-02 piershil-knipsel-weegvereniging-30juni1986-01

Updated: februari 11, 2015 — 6:28 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.