Café Bijl & Kleermakerij van der Wel

Het eerste gebouw op de Sluisjesdijk was jarenlang café. In het begin van de twintigste eeuw waren er liefst vier drinkgelegenheden in Piershil. In 1908 kon een keuze worden gemaakt uit het café van weduwe Witvliet (later B. Bijl) op de Sluisjesdijk, het café van H. ’t Hart in de Voorstraat (anno 2007 Het hof van Piershil), Pl. Rozendaal (daarna het tramstation, anno 2007 het woonhuis van de familie Rozendaal) en Meeuw Visser (Herberg de Roode Leeuw, op de driesprong Sluisjesdijk, Kostverlorendijk, Zwartsluisje).

Ansicht ‘Sluisjesdijk’

Precies in het midden, café Bijl (1925).

Het café op de Sluisjesdijk van B. Bijl werd in 1933 overgenomen door het kleermakersbedrijf Van Der Wel. De op 13 oktober 1900 geboren Piershillenaar Cornelis Johannus (Jan) van der Wel was op dat moment al 20 jaar werkzaam in het vak. Vanaf z’n dertiende jaar hielp hij in het bedrijf van z’n vader dat naast kleermakerij ook als kappersbedrijf actief was. Vanaf 1925 werden de activiteiten gescheiden en hield senior zich voornamelijk bezig met knippen en was het junior die de kleermakerij ging leiden.

Foto ‘Toon te paard’

Een foto van Toon Rozendaal, te paard. Aan de linkerkant is het betreffende pand goed te zien, in gebruik als café. Meteen is goed te zien dat er flink is verbouwd toen het een kleermakerij werd, vergelijk maar eens met de foto’s hier onder.

piershil-sluisjesdijk-kleermakerij-toonrozendaal

Fotoserie ‘Kleermakerij’- 1960

De kleermakerij in 1960, gefotografeerd vanuit verschillende hoeken. De man op de foto is J. Hagoort, die in de jaren vijftig Jan Hooghart opvolgde als gemeente-opzichter.

piershil-sluisjesdijk-kleermakerij-1960-01 piershil-sluisjesdijk-kleermakerij-1960-02 piershil-sluisjesdijk-kleermakerij-1960-03 piershil-sluisjesdijk-kleermakerij-1960-04 piershil-sluisjesdijk-kleermakerij-1960-05

Hoewel de jaren twintig en dertig bekend staan als economisch zware tijden ging het de kleermakerij voor de wind. De bedrijfsnaam die indertijd werd gevoerd maakt wat betreft veel duidelijk: “J. vd Wel en Zoon, Leveranciers van speciale regenkleding van de K.L.M.”. De levering van kleding aan de K.L.M. was uiteraard de grote trots van het kleine Piershilse bedrijfje. Ook werden er regenjekkers geleverd aan de brandweer en het veerbedrijf van de gemeente Dordrecht. Later nam junior ook de kappersactiviteiten voor z’n rekening en tot 1963 bleef de kleermakerij op de Sluisjesdijk in stand. In het kader van de sanering en een veiliger verkeerssituatie moest het pand in de lente van 1963 worden gesloopt. De activiteiten werden verplaatst naar de Koningin Julianastraat waar het bedrijf nog jaren werd voortgezet. De K.L.M. was toen al lang geen klant meer maar de door vd Wel gemaakte maatkleding stond nog altijd hoog in aanzien in Piershil en omstreken.

Knipsel ‘Jan van der Wel’ – november 1968

piershil-knipsel-kleermakerij-1968-nov-01 piershil-knipsel-kleermakerij-1968-nov-02 piershil-knipsel-kleermakerij-1968-nov-03

Updated: februari 20, 2024 — 2:52 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.