1940 – Het Nieuwe Dijkje

Deze foto werd gemaakt in het begin van de jaren veertig.

Foto ‘De Nieuwe Dijk’ – 1940

Op de foto zien we Janus van der Hoeven, die poseert voor het hek aan het begin van de Nieuwe Dijk. Het ‘nieuwe dijkje’ werd ook wel ‘de Ka’ genoemd en liep vanaf ‘het Kraaiennest’ (het gebied in de hoek Molendijk – Oudendijk werd zo genoemd) tot aan het Spui. Op de foto is tussen het hek door de rivierdijkdijk langs het Spui te zien. Bij “Den Biersum” sloot de Nieuwe Dijk aan op de ‘buitenka’ (Buitendijk).

piershil-nieuwedijk-janusvdhoeven-1940

Deze Nieuwe Dijk scheidde d’n Anwas (de Aanwas, officieel de Noordpolder van Piershil) van de polder Klein-Piershil. Ergens bij Den Biersum was een uitwateringssluisje, dat altijd ‘het rooie sluissie’ werd genoemd. Den Biersum was ook de plaats waar je op verzoek overgezet kon worden. Er stond een paal met een bel, waarmee je je wens kenbaar kon maken (zie ook dit artikel). Van de overkant kwam dan een roeiboot (zwaar werk!).

Kaart Piershil – 1909

piershil-kaart-uitsnede-1909

Onder langs de Nieuwe Dijk liep een grintweg (zichtbaar op de foto), in gebruik bij de mensen die land hadden in de polders. In de polder Klein-Piershil stond een schuurtje van Kleinsmit, die in één van de huizen in het Kraaiennest woonde. Dat schuurtje droeg de naam ‘Da Capo’ (Da Capo is een muziekterm afkomstig uit het Italiaans en betekent ‘vanaf het begin’). Even verderop stond een vrij grote landbouwschuur (ook wel de wagenschuur genoemd), van de familie Van Bergeijk. Zowel de Noorpolder (d’n Anwas) als de polder Klein-Piershil liepen bij de ramp van 1953 vol als gevolg van een dijkbreuk. Enkele jaren later werd het ‘nieuwe dijkje’ volledig afgegraven. De grond werd gebruikt ter versterking van de rivierdijk. De weg naar het Spui bleef intact.

Updated: februari 11, 2015 — 3:57 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.