2023 – Een nieuwe waterinlaat

Waterschap Hollandse Delta startte woensdag 27 september 2023 met de renovatie en automatisering van de waterinlaat bij het Spui in Piershil. Na voltooiing kan het waterschap bij droogte automatisch en op afstand meer water de polders rond Piershil in laten stromen.

De waterinlaat bij de Piershilse Haven, langs de Spuiweg richting het Piershilse Gat, was verouderd. Onderdelen werden vervangen en de inlaat is geautomatiseerd. Bovendien werd vijfhonderd meter verder een nieuwe bredere stuw geplaatst en een duiker vergroot voor betere doorstroming. De stuw zal ook geschikt zijn voor toekomstige automatisering.

Bij droogte plaatst het waterschap bijna iedere zomer een tijdelijke pompinstallatie om de polders van Piershil van voldoende zoet water te voorzien. Na deze renovatie, die een half miljoen euro kostte, is dat niet meer nodig. De nieuwe geautomatiseerde inlaat meet bovendien het chloridegehalte van het rivierwater. Zo wordt de instroom van te zout rivierwater voorkomen.

Heemraad watersysteem Piet van der Eijk: “De huidige situatie is kwetsbaar en renovatie is hard nodig. Ik ben er onlangs zelf geweest. Goed dat de waterinlaat nu onder handen is genomen.”

Fotoserie ‘Een nieuwe waterinlaat’ – 30 september 2023

Updated: maart 24, 2024 — 1:35 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.