[Column] Windmolens Korendijk: het volk is gehoord!

Eindelijk. Dus toch. Er was al wat hoop gerezen nadat enkele personen het veld hadden geruimd bij de Provincie. Want daar was het dan klaarblijkelijk wachten op. Op bestuurders met integriteit en gezond verstand. De oude hap ‘Korendijk was te laat dus wij bepalen nu’ is gelukkig voor de democratie buiten beeld verdwenen. Zulke lieden verdienen ook niet op zulke posities te zitten.

Gezond verstand dus, en vooral integriteit. Ze leken ver te zoeken. Ook in de pers (Algemeen Dagblad) werd ieder sprankje hoop voor de bewoners van Nieuw-Beijerland en Piershil met een soort satanisch genoegen de grond in geboord. Stop er maar mee, 100% vast, tevergeefs protest. Terwijl die krant juist had moeten ageren tegen het onrecht dat de bewoners van Korendijk door incapabele bestuurders werd aangedaan. Ook meneer Wubbo hier sprak deze woorden uit tijdens de bijeenkomst op het gemeentehuis. Ik heb ze nog op film staan. Wellicht krijgt hij nog gelijk. Maar dan op basis van wat we allemaal al die tijd wilden. Een instituut bekijkt wat de beste locatie is in Korendijk. Niet een boer met dollartekens, niet een provinciaal bestuurder die al veel te veel toezeggingen heeft gedaan, niet iemand met eigenbelang.

En daarna zal het moeten, dat was voor iedereen al lang duidelijk en ook door iedereen ook zo uitgedragen. Niet tegen windenergie, wel tegen de ridicule besluitvorming over de locatie. Nu komt er een betere besluitvorming, en dat is pure winst voor iedereen. In de Korendijk zullen we helaas wat jaren tegen die krengen moeten aankijken, net als op andere plaatsen in Nederland. Totdat de zonnepanelen die afzichtelijk torens overbodig maken.

Burgemeester Stoop noemde het uitvoeren van de orders ooit ‘het nemen van politieke verantwoordelijkheid’. Ik vind het een aardige vent en een prima burgemeester, maar daar was ik het echt niet mee eens. Zodra er nu een locatie is gekomen op basis van het onderzoek, dan pas begint die politieke verantwoordelijkheid. Daarvoor was dit het blindelings opvolgen van foute orders. We leven gelukkig in Nederland, in een democratie. De domoren zijn ter zijde geschoven, geluiden over ‘geldverspillend onderzoek’ genegeerd, het volk is gehoord!

onderzoek-turbines-ad-19juni2015

Updated: juni 19, 2015 — 10:12 am
 1. De bouwregels voor windmolens zijn zo streng dat ze geen overlast geven.
  Als er slagschaduw op woningen kan komen, dan worden windmolens stil gezet
  Windmolens moeten ver genoeg van woningen gebouwd worden, zodat op de geven minder dan 47 dB is te horen. Dat is best zacht. Bomen en struiken in de buurt maken meer geluid in de wind. En verkeer is ook veel luider dan windmolens.

  De gemeenteraad heeft het gewoon heel fout aangepakt. Ze hadden voor hun inwoners de kans moeten eisen dat zij een stukje windpark voor eigen gebruik kunnen kopen.
  Een huishouden koopt dan een stukje windpark voor bijv 2000 EUR en wekt daarmee 4000 kWh per jaar op. Die stroom hebben ze voor 3 cent per kWh, de kostprijs, goedkoper kan niet. Voordeel in de komende 20 jaar 5 tot 10.000 EUR per huishouden.

  1. Ik denk dat niet iedereen de wind wil pakken, zoals u omschrijft. Het is een noodzakelijk kwaad. Het enige wat hier fout zou kunnen gaan is dat de opbrengsten niet in de gemeentekas komen maar in de zak van een particulier. Zeer ongewenst. Gebieden die bestemd zijn voor deze torens moeten gewoon worden onteigend, net zoals met woonwijken en snelwegen gebeurt. Niks stukje voor eigen beheer, dat is exact waar het fout gaat met de windenergie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.