Op 1 september 2011 maakte ik samen met Krijn Bakker een, zoals hij dat zelf noemde, pelgrimstocht langs de oude Piershilse Aanwasseka. Aanleiding hiervoor was het aan hem tonen van enkele oude foto’s, met daarbij de vraag ‘Waar is dit?’. We besloten een stukje te gaan wandelen en de locaties van de oude foto’s eens op te zoeken.
Deze ka (dijk, kade) liep vanaf de haven van Piershil tot aan het Spui. In de volksmond werd de polder hier ‘den anwas’ genoemd en de dijk daarnaast dus de aanwasseka. Eigenlijk heet het hier de Noordpolder met daarbij de Noordpoldersekade.
Ten oosten van deze aanwasseka liep een sloot. Tussen deze ka en de naar het westen gelegen verbinding vanuit de haven naar het Spui (het Buitenspui genoemd) lag nog een brede lap grond. Dit waren gorzen en slikken, zoals op de onderstaande foto’s met Corrie Heikoop goed is te zien. Aan het begin van die lap grond was vroeger de trainingswei van de voetbal en werd later een nieuwe fabriek van Van Hal (Mosselman) gebouwd. Ook de ijsbaan van nu geeft precies aan hoe breed die lap grond was.
De dijk liep niet in een rechte lijn naar het Spui. Wel langs het voetbalveld (het is nu het dijkje achter het doel op veld 1) en zo het terrein van Andeweg op. Ter hoogte van de molen zat er knik in deze dijk, zoals op luchtfoto’s goed is te zien. Daar waar nu het bruggetje is, halverwege het bospad, bevond zich vroeger het zogenaamde ‘griendje’. Een mooi plaatsje om te spelen voor de jeugd. ‘Het haventje’ daar was een plaats om met je bootje even opzij te gaan voor groter vaarverkeer vanuit of naar de haven van Piershil.
Foto’s ‘Pelgrimstoch langs de Ka’
Een fotoverslag van onze tocht langs de ‘aanwasseka’, daar waar van toepassing ziet u meteen de oude foto’s die de aanleiding vormden voor deze wandeling.
Oude foto ‘De Hoepels’
Deze groepsfoto van de familie Hoepel werd gemaakt in de tuin van Pouwe, tegen de dijk aan. Helemaal links zit Janus Hoepel, de kinderen zijn Janus en Koos. De man met de pet voor de deur is Kees Weijers, de andere man met de pet is Koos Hoepel en helemaal rechts staat Jaapje Burgers. De grote jongen vooraan is Kees Klokkenburg, de jongen rechts is Piet Hoepel.
Hier ongeveer werd de bovenstaande foto gemaakt.
Oude foto ‘Rosmolen’ – 1946
“Rechts achterin zie je de boerderij van Rosmolen (later Lou Rozendaal) aan de Steegjesdijk, deze is afgebrand. Nu woont daar Cees v.d. Griend (stenen bedrijf). Ook de Hooidam (vuilnisbak met betonnen rand) is te zien.
Hier ongeveer werd de bovenstaande foto gemaakt.
Oude foto’s ‘Corrie Heikoop’
Links een mooi zicht op de huidige ijsbaan. Corrie staat op de bovenste foto rechts en op de onderste foto links. Het andere meisje is Errie den Broeder (later gehuwd met Piet den Heer); de dame in het uniform is de moeder van Errie, Catherina den Broeder-Franke. Let ook op de zogenaamde “Putten”, tussen de kade en de zomerkade langs de haven (links op de foto’s). Die zijn eind dertiger jaren ontstaan, toen voor de dijkverhoging klei nodig was. De klei werd uit die uiterwaard weggegraven.
Hier ongeveer werd de bovenstaande foto’s gemaakt; iets verder naar achteren, tussen Krijn en de ballenvanger.
Oude foto ‘Janus en Anton’ – 1943
Janus Hoepel met op zijn schouders Anton Tol. Links is de Aanwassaka te zien.
Ergens op onderstaande twee foto’s is te zien waar de bovenstaande foto werd gemaakt.
Oude foto ‘Hoepels in de roeiboot’
Koos, Rien, Anton Tol, Janu, Jan en Piet in de roeiboot.
Deze foto is ongeveer genomen vanaf dezelfde plaats als bovenstaande foto, net voor het huidige bruggetje (en het griendje).
Winterse foto’s Aanwasseka
Ook deze foto’s (uit het album van de famile Hoepel) zijn gemaakt bij de Aanwasseka. Piet en Rien Hoepel, 1943.
Aartje en Hanna Hoepel, 1943.
De aanwasseka op kaarten
Op deze kaarten is (in het groen) goed te zien waar deze kade liep.
De aanwasseka op luchtfoto’s
Op deze luchtfoto’s is (in het groen) goed te zien waar deze kade liep.