RoosRos gaat SwaneBlake uittekenen

#Swaneblake een stap verder! @RoosRos gaat tekenen! Trots!

Met deze tweet maakte Peter van ’t Wout op 3 april bekend dat er weer beweging zit in het project SwaneBlake. Tijd voor een gesprek.

Peter, deze week werd bekend dat RoosRos Architecten uit Oud-Beijerland het project gaat tekenen. Waarom nu, is er iets veranderd aan de status van het project?

Er is de afgelopen tijd heel veel gebeurd, ook rondom de windmolens.  Hierdoor is vertraging en onzekerheid ontstaan. We hebben besloten om toch het planproces  te versnellen en om het consortium verder uit te breiden. Ook voor gesprekspartners als het Havenbedrijf Rotterdam en het Wereld Natuur Fonds is het daarom goed dat RoosRos is toegetreden en nu het project ‘smoel’ gaat geven.

Hoe luidt de opdracht voor RoosRos?

De vroegere locatie is veranderd. Je moet nu denken aan twee locaties, dicht bij elkaar. De ene locatie ligt naast het voetbalterrein van SV Piershil. Op dit gebied van circa 7 hectare moet een zorgpark komen, we hebben daar allerlei plannen voor. Denk aan fysiotherapie, nierdialyse, allerlei zorg. En ook een zorghotelletje, alles laagbouw en duurzaam.

De tweede locatie komt achter het Piershilse bos te liggen, ten westen van de plaats waar ook de keersluis moet gaan komen. Op deze locatie van 33 hectare komen 175 woningen te liggen volgens een uniek concept. Sommige woningen drijvend, sommige landgebonden, alles tussen veel eilanden. Eigenaren en huurders moeten met hun boot in de buurt van hun voordeur kunnen afmeren. Voor zorg hoeven ze alleen maar de brug over te steken naar de andere locatie.Faciliteiten moeten multifunctioneel zijn, denk bijvoorbeeld aan een zwembad dat ook voor bewoners van Heemzicht kan worden opgewarmd, en ook voor de lokale bevolking toegankelijk moet zijn.

Hoe verloopt de samenwerking met de gemeente Korendijk?

Prima, de geluiden van luchtfietserij behoren tot het verleden gelukkig. Het besef is er dat we bezig zijn met een fantastisch project, financieel onderbouwd ook. Ook op andere gebieden wordt het bijzonder, er gaat een zoetwatergetijdengebied ontstaan van waaruit bijvoorbeeld water geleverd kan worden aan Voorne-Putten.

Heeft het gevolgen voor het terrein van SV Piershil denk je?

Nee. In de eerdere plannen wel, nu is dat van de baan. De velden komen naast het zorgpark te liggen.

Hoe past de oude dorpshaven in het plan?

De afmeting blijft hetzelfde, er komen wel weer aanlegplaatsen terug zodat passanten tot in het dorp kunnen varen.

Is er een tijdsplan gemaakt? Stel dat alles nu op rolletjes zou gaan, hoe snel kan het dan gerealiseerd zijn allemaal?

Als we morgen zouden horen dat Nieuw-Beijerland en Piershil die windmolens bespaard blijven dan beginnen we binnen twee jaar met de aanleg.

En wanneer kunnen we de eerste tekeningen van RoosRos bewonderen?

We verwachten dat na de zomer de eerste tekeningen gepresenteerd kunnen worden.

Henk van den Heuvel

tweet-swaneblake

Updated: april 6, 2015 — 2:37 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.