2015 – Vet op het ‘wilde’ eiland

Op 5 februari 2015 verscheen in het Algemeen Dagblad een promotieartikel over Tiengemeten. Tegenwoordig is er van alles te doen!

Knipsel ‘Vet op het wilde eiland’ – Algemeen Dagblad 5 februari 2015

Op de veerpont naar eiland Tiengemeten merk je het al meteen: een dikke jas is een uitkomst bij deze winterse temperaturen. Dat geldt natuurlijk ook voor de gevederde vriendjes op het eiland in het Haringvliet. Ieder jaar houdt Natuurmonumenten er een Wilde Buiten Dag. Komend weekend kan iedereen – kinderen én ouders – aan de slag met pinda’s rijgen, voederhuisjes timmeren en dennenappels omtoveren tot zadenlolly’s onder het motto: ‘Help de vogels de winter door. Aan de zuidkant van de Hoeksche Waard ligt het groenste geheim van de streek: Tiengemeten. Vanaf 2006 is dit eiland, waar tot die tijd een hechte gemeenschap van boeren rijke oogsten van het land haalde, door eigenaar Natuurmonumenten omgevormd tot natuureiland. Sinds de zomer van 2012 is Speelnatuur Tiengemeten er een grote trekker, een gebied van meer dan 4,5 hectare met tuinen, beekjes, bloemen, blubber en beesten waar al 50.000 kinderen zich hebben vermaakt. Daar is het in de winter veel te koud voor, maar ook nu zijn er activiteiten. Op zondag 8 februari is er weer een Wilde Buiten Dag waar alles draait om Vette Vogels op Tiengemeten. Want waar wij een extra trui of jas kunnen aantrekken, hebben de vogels een extra laagje vet nodig. Dat is niet overbodig, weet communicatie-boswachter Helma Braat. „Je ziet het vooral aan de kleine zangvogeltjes. Als het kouder wordt, zetten ze hun veertjes uit om de warmte vast te houden. Wat extra vet is dus nodig.” De Wilde Buiten Dag begint zondag zodra de deelnemers de pont af komen. In het Speelnatuurhuis kunnen kinderen én ouders aan de slag met het in elkaar zetten van de voorgezaagde voederhuisjes, pindaslingers rijgen en dennenappels in het vet dopen en met zaad bekleden.
In het Speelnatuurhuis kun je pinda’s rijgen. Daarna gaat de groep naar buiten om te speuren naar vogels, eendjes en – wie weet, de zeearend of de bever te spotten. Onlangs heeft de bever een burcht gebouwd bij een bruggetje midden op het eiland. „We gaan natuurlijk ook de dijk op om door de telescoop te kijken,” vertelt Braat
enthousiast. „Dan kun je de vele water-vogels extra goed zien. Vorig jaar spotten we meerkoeten die als groep heen en weer bleef lopen om warm te blijven. En we gaan namen raden, of ze zelf verzinnen.”
Pannenkoeken Aan de ‘Vette Vogels op Tiengemeten’ kunnen 90 mensen deelnemen, die in 3 groepen van 30 deelnemers worden verdeeld. Alle groepen staan onder begeleiding van een boswachter die ook de wandeling regelt. De activiteit duurt ongeveer 3 uur. Speciaal voor de Wilde Buiten Dag is restaurant ‘Pannenkoeken bij Hélène’ ook geopend voor een drankje en een stevige pannenkoek. Voor dat eigen laagje vet op de botten…

tiengemeten-hetwildeeiland-adrd-5feb2015

Updated: februari 8, 2015 — 12:59 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.