1959 – Fruitkwekerij Kranenburg (Sluisjesdijk 37)

Op 23 juni 2012 bracht ik een bezoek aan Piet Kranenburg (geboren 11 november 1942) en echtgenote Corrie, woonachtig  aan de Sluisjesdijk van Piershil. Piet vertelde over het begin van het bedrijf en het begin…van het dorp Piershil.

“Vanuit Numansdorp ben ik hier gekomen, met mijn vader en mijn broer. We gingen wonen aan de Sluisjesdijk 35, het land hier was toen eigendom van de familie Troost (Kreekkant Piershil Nieuw-Beijerland). In 1965 ben ik met Corrie getrouwd, we hebben 5 kinderen (3 jongens en 2 meisjes), 23 kleinkinderen en 1 achterkleinkind. We hoorden al snel dat dit historische grond was want Juffrouw ’t Hart zei toen al ‘Kranenburg, hier in de buurt is het dorp Piershil ontstaan’. Wij waren hier de eersten die mechanisch ploegden, de meeste boeren hier ploegden nog met behulp van paarden. In Numansdorp zagen de landerijen er heel anders uit, allemaal recht. Hier was het voornamelijk oud aangespoeld land. Vooral de anderhalve hectare ten noorden van ons huidige huis was nooit goed geploegd. In 1914-1918 moest Nederland zelfvoorzienend worden wat tarwe betreft, alles stukjes land moesten daarvoor worden benut. Alleen dat stuk had ontheffing gekregen vanwege de grote hoeveelheid puin in de grond. Toen we dus gingen ploegen bleek het allemaal erg zanderig te zijn, onder een dun laagje grond. Na de eerste keer zaaien moesten we snel gaan rollen, anders was het zaaigoed met land en al weggewaaid. In de grond vonden we veel pijpekopjes, ronde loodjes (gebruikt bij kleding) en een put met scherven. Dat was nog niet alles, want de grond bleek bezaaid met losse stenen. Op oude kaarten kun je zien dat hier waarschijnlijk een boerderij heeft gestaan. Geert Roest vertelde ons dat de fundering zelfs doorliep tot in de dijk. Die stenen zijn echt uniek, bijzonder oud. Ze lijken heel veel op de stenen uit de oude hervormde kerk van Goudswaard, maar dat is een gebouw uit de vijftiende eeuw. Je zou dus bijna denken dat hier al een boerderij stond, ver voordat de bedijking in 1525 van start ging. Overigens hebben we van een aantal van die stenen een open haard gemaakt in ons huis, dat ziet er prachtig uit. Mijn vader heeft ooit tijdens het wieden een gouden munt gevonden, met daarop de afbeelding van Filips de tweede. De munt was niet mooi rond, men sleep toen de randen er af om met het slijpsel weer een nieuwe munt te kunnen maken”.

Filmpje ‘Fruitkwekerij Kranenburg’ – 23 juni 2012

Piet Kranenburg geeft een rondleiding op zijn fruitkwekerij aan de Sluisjesdijk te Piershil. Niet alleen de ‘Hil van Pier’ is hier te vinden, ook ligt er nog een fundering van een boerderij die alleen op hele oude kaarten te zien is. Van enkele stenen van die fundering heeft de familie een schoorsteen gebouwd in het nieuwe huis (23 juni 2012).

Filmpje ‘De Hil van Pier’ – 23 juni 2012

In de fruitkwekerij van Piet Kranenburg aan de Sluisjesdijk te Piershil ligt de stichtingsplaats van het dorp: de hil van Pier. Deze verhoging (hil, heuvel) is te zien tussen de fruitbomen door, het land loopt duidelijk waarneembaar op tot de top van de hil. In 2005 onderzocht de archeologische werkgroep Tablis de oorsprong van het dorp Piershil. Bij deze nog steeds intacte “hil” werden in de nabijheid (langs het water) vondsten gedaan. Het gevonden scherfmateriaal wees op 15e eeuwse bewoning in dit gebied. In dit filmpje van 23 juni 2012 laat Piet Kranenburg de hil zien en de vindplaats langs het water.

Kaarten 1615 en ouder

Op deze oude kaarten is te zien dat er aan de dijk waar nu Kranenburg zit al bebouwing was. Daar komen de stenen vandaan die nu nog in de grond kunnen worden gevonden.

kaart-1615 kaart-kleur (1)

Schilderij ‘De hil van Pier’

Piet Kranenburg toont het schilderij ‘De hil van Pier’; zo ongeveer moet het allemaal begonnen zijn.

piet-kranenburg-schilderij-dehilvanpier schilderij-dehilvanpier

Fotoserie ‘Fruitkwekerij Kranenburg’ – 23 juni 2012

Updated: februari 8, 2024 — 11:22 am

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.