2003 – Herdenking watersnoodramp

Herdenking 31 januari 2003 – Alle media waren even in de ban van de ramp. Documentaires op televisie en speciale bijlagen in de kranten gaven ons een idee van wat de mensen 50 jaar geleden allemaal hebben meegemaakt. Overal vonden herdenkingen plaats en ook in de Hoekschewaard werd op ruime schaal herdacht. In Piershil vond op 31 januari 2003 eveneens een herdenkingsbijeenkomst plaats. Nadat burgemeester Fleers samen met zijn echtgenote een krans had geplaatst bij het herdenkingsmonument in de Voorstraat vond in de Kerk de bijeenkomst plaats. De bijeenkomst was ook rechtstreeks via de radiozender Origineel FM te volgen. De aankondiging van de gemeente Korendijk van deze bijeenkomst luidde als volgt:

Onder de vele mensen die in de beruchte stormnacht van 31 januari op 1 februari 1953 om het leven kwamen waren ook twee inwoners van het eiland Tiengemeten. Het betrof de opzichter van het eiland, de heer Dingeman Ardon en zijn broer Gerrit. Beide broers verdronken toen zij tijdens het controleren van de dijk door het instromende water werden overvallen. Ondanks het feit dat de toenmalige gemeente Zuid-Beijerland twee inwoners had te betreuren was er ook veel om dankbaar voor te zijn. Behalve de bijzonder grote materiële schade die door de storm en het water werd aangericht, bleef het leven van de inwoners van de dorpen Goudswaard, Nieuw-Beijerland, Piershil en Zuid-Beijerland gespaard”. Verwacht wordt dat de belangstelling voor de bijeenkomst groter zal zijn dan het aantal beschikbare zitplaatsen in de Nederlands Hervormde Kerk te Piershil. De kerk biedt slechts plaats aan een tweehonderdtal personen. Om teleurstellingen te voorkomen heeft het gemeentebestuur ervoor gekozen om de herdenkingsbijeenkomst op uitnodiging te laten bijwonen. Naast de nabestaanden van de slachtoffers zullen vertegenwoordigers van de kerken, de scholen, het maatschappelijk middenveld en het gemeentebestuur worden uitgenodigd. Op korte termijn worden de uitnodigingen hiertoe verzonden”.

Voorafgaande aan de herdenkingsdienst legde burgemeester Fleers samen met zijn echtgenote en familieleden van de gebroeders Ardon een krans bij het herdenkingsmonument in de Voorstaat van Piershil. Na deze plechtigheid gingen de genodigden naar de kerk voor het bijwonen van de herdenkingsdienst.

Fotoserie ‘Herdenking’

Afbeeldingen – ‘Uitnodiging’

piershil-uitnodiging-watersnoodherdenking-2003-05 piershil-uitnodiging-watersnoodherdenking-2003-04 piershil-uitnodiging-watersnoodherdenking-2003-03 piershil-uitnodiging-watersnoodherdenking-2003-02 piershil-uitnodiging-watersnoodherdenking-2003-01

Geluidfragmenten ‘Herdenkinsgdienst’ – 2003

U kunt getuigenverklaringen beluisteren via dit artikel.

Filmpje ‘Herdenkingsdienst’ – 2003

Updated: februari 12, 2024 — 1:33 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.