2013 – Cultuur en Kunstmarkt

Op zaterdag 29 juni 2013 organiseerde Dorpsvereniging SwaneBlake in Piershil weer een Cultuur en Kunstmarkt. Ook in de pers werd uitgebreid aandacht besteed aan de al maar groeiende markt in Piershil. 

Artikel ‘Grote Cultuur- en Kunstmarkt’ – Kompas 26 juni 2013

Als waarnemend burgemeester Servaas Stoop zaterdagmorgen 29 juni om 10.00 uur met een kort openingswoord het startsein heeft gegeven zijn alle ingrediënten aanwezig voor een grootse Cultuur en Kunstmarkt in Piershil.

PIERSHIL – De werkgroep cultuur en kunst van dorpsvereniging Swaneblake heeft opnieuw heel veel werk verzet en is er trots op alweer een mooie markt te kunnen presenteren. Er is veel werk verzet om een aantrekkelijk programma te bieden dat veel mensen naar Piershil zal lokken. Rond de Kade zijn tal van uiteenlopende activiteiten. Zoals op het podium met muziek en zang. Het Nomad theater komt weer met de woonwagen uit Frankrijk rijden. Zij spelen met hun poppen een heel nieuw stuk: “Graaier de Piraat”. Deze piraat steelt alles wat los en vast zit en wil nadat hij bijna alles heeft, het evenwicht van de aarde stelen. Gelukkig is kapitein Nomad hem te slim af. Een prachtig stuk voor oud en jong. Kinderen vanaf vier jaar kunnen het goed begrijpen. Aan de kramen is van alles te zien en te koop. Nu de markt naam begint te krijgen komen er steeds meer professionele kunstenaars op af, ook voor de naamsbekendheid en om contacten te leggen. Het wordt weer een feest van herkenning, elkaar ontmoeten en samen een leuke dag hebben. In galerie De Zilveren Schoen aan de Kade is er een expositie met het thema “Water”, die loopt tot eind augustus. Na de opening om 10.00 uur is er om 10.30 uur een optreden van Crescendo. Het programma is verder als volgt: 11.00 Motwat Hoekse Waardse Blues, 11.45 Peter de Goochelaar, 12.15 Studio on Stage, 13.00 Trio Schuring, 13.45 Improvisatie Kindertheater Fluks, 14.00 Trio Schuring, 14.30 Maskerwedstrijd, 15.00 Nomadtheater met “Graaier de piraat”, 16.00 Elly Andeweg, zang. Er zijn verder Kinderworkshops, doorlopend optredens van Straattheater Doublee en Sopacuwa en ‘Clown Spippy.

SwaneBlake zet zich in voor leefbaarheid

Stichting SwaneBlake heeft ten doel het instandhouden en verbeteren van de leefbaarheid in Korendijk en speciaal Piershil. De cultuur- en kunstmarkt is mogelijk door bijdragen van een plaatselijke ondernemer en vele sponsoren. Ook de inkomsten van de bar komen geheel ten goede aan de organisatie van de markt.

Bij de foto: De Cultuur- en Kunstmarkt trekt jaarlijks steeds meer bezoekers naar Piershil. Zaterdag is het weer zover. De markt is van 10 tot 17.00 uur. Er is muziek tot 18.00 uur.

Artikel ‘Kunst en theater in trek’ – Algemeen Dagblad Editie Hoeksche Waard 28 juni 2013

Zo’n tweeduizend bezoekers verwacht initiatiefnemer Corrie Heikoop morgen op de achtste editie van de cultuur- en kunstmarkt in Piershil. En die komen niet alleen uit de Hoeksche Waard. ,,Steeds meer kunstliefhebbers van verder weg hebben ontdekt hoe gezellig onze markt is.”

Op de Kade en op het terrein van uienhandel Mosselman staan morgen tussen tien en vijf uur ruim dertig kramen opgesteld, waar kunstenaars hun werken laten zien en soms ook verkopen. Het zijn amateurs én professionals. Ze tonen onder meer schilderijen, keramiek, glas en glas in lood en zijn afkomstig uit de Hoeksche Waard en ver daarbuiten. ,,Hoe meer naam onze markt krijgt, hoe meer professionele kunstenaars erop afkomen;” zegt Heikoop, eigenaresse van galerie De Zilveren Schoen in Piershil. ,,En zij gaan er niet eens vanuit dat ze iets verkopen. Ze staan er ook voor de naamsbekendheid, of om later nog eens een opdracht te krijgen.” Tijdens de cultuur- en kunstmarkt, die mede mogelijk is gemaakt door een grote plaatselijke sponsor, staan er niet alleen kramen, maar is er ook straattheater, muziek en een terras. Op een podium op het terrein van Mosselman zijn tot 18.00 uur verschillende optredens te bekijken van onder anderen een kwintet van muziekvereniging Crescendo, Trio Schuring, Elly Andeweg en Studio on Stage. Speciaal voor de kinderen treedt Peter de Goochelaar op, is er improvisatie van Kindertheater Fluks en komt Clown Spippy langs. Heikoop kijkt vooral uit naar een optreden van het Nomad Theater om 15.00 uur; een reizend poppentheater uit Frankrijk. ,,Dat is opgericht door een Nederlander die in Frankrijk woont en in de zomer in een woonwagen door Europa reist,” zegt ze. ,,Dit theater is al een aantal keer op onze cultuur- en kunstmarkt geweest en dat is telkens weer een succes.”

‘GRAAIER DE PIRAAT’

Deze keer speelt het Nomad Theater een nieuwe voorstelling: Graaier de Piraat, die bijna een uur duurt en geschikt is voor kinderen vanaf vier jaar. Het verhaal gaat over een piraat die alles steelt wat los en vast zit en op een gegeven moment zelfs het evenwicht van de aarde wil stelen. Gelukkig is kapitein Nomad hem te slim af. ,,Het is ook voor volwassenen een mooi stuk om te bekijken. Er zitten grapjes in, maar het stuk heeft ook een moraal,” zegt de initiatiefneemster van de markt. In haar eigen galerie De Zilveren Schoen aan de Kade 14 opent Heikoop tijdens de cultuur- en kunstmarkt een nieuwe expositie van voornamelijk schilderijen met als thema water. Kunstenaars hebben hiervoor werken kunnen aanleveren. Deze expositie loopt nog tot eind augustus. ,Tijdens de markt kunnen mensen gewoon binnenlopen,” zegt Heikoop. Er zijn nog enkele kramen vrij op de markt. Voor twintig euro kan er eentje worden gehuurd.

Bij de foto: Corrie Heikoop richt alvast haar galerie De Zilveren Schoen in. Ze verwacht morgen weer duizenden bezoekers tijdens de achtste editie van de cultuur- en kunstmarkt in Piershil. F070 VICTOR VAN BREUKELEN

Fotoserie ‘Cultuur en Kunstmarkt’ – 29 juni 2013

Panoramafoto’s ‘Cultuur en Kunstmarkt’ – 29 juni 2013

Knipsel ‘Geslaagde Cultuur- en Kunstmarkt’ – Algemeen Dagblad 3 juli 2013

Geslaagde Cultuur- en Kunstmarkt

PIERSHIL – Alleen een paar dranghekken verraden deze dagen nog dat er zaterdag in Piershil een Cultuur en Kunstmarkt geweest is. Alles is keurig opgeruimd. Er ligt zelfs geen papiertje op straat. De organisatoren kunnen terug zien op een geslaagde dag. Het begon ’s morgens wat aarzelend, maar dat vonden de echte kunstliefhebbers juist prettig, omdat ze daardoor alles eens rustig konden bekijken. Maar naarmate de zon meer ging schijnen steeg het aantal bezoekers aan de gezellige markt.

Knipsel ‘Markt valt in de smaak’ – Kompas 3 juli 2013

Markt valt in de smaak

De Kunst en Cultuurmarkt in Piershil trok zaterdag al met al veel bezoek, ’s middag werd het echt nog druk. Naast de diverse kunstkramen had het straattheater veel bekijks. Toen om 15.00 uur het Nomad theater speelde zat het publiek ademloos stil te kijken. Gelukkig liep het qua weer goed af. De datum voor volgend jaar is vastgesteld op 28 juni. 

Knipsel ‘Koe geeft limonade’ – Dichtbij 2 juli 2013

Een herkenbaar plattelandstafereeltje, zaterdag op de kunst- en cultuurmarkt op de Kade van Piershil. Straattheater Doublee kwam daar met de trekker langs: boer en boerin met koe. Kinderen mogen de kunstkoe melken, maar die geeft limonade. Voor de jaarlijkse cultuurmarkt van dorpsvereniging Swaneblake wordt de Kade omgetoverd tot een bruisende markt met een grote diversiteit. Theater neemt traditioneel een prominente plek in, met als vaste gast het druk bezochte Nomad Theater, dat dit keer Graaier de Piraat speelde. Medeorganisator Corrie Heikoop schat het aantal bezoekers op ‘een kleine tweeduizend’. 

Filmpje ‘Cultuur en Kunstmarkt 2013’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.