2014 – Cultuur en Kunstmarkt

Ook in 2014 organiseerde Dorpsvereniging SwaneBlake in Piershil weer een Cultuur en Kunstmarkt. De kade stond op zaterdag 28 juni vol met kramen, verder was er straat- en kindertheater, een muziekpodium en nog veel meer.

Knipsel ‘Kunst- en cultuurmarkt in Piershil’ – Kompas 25 juni 2014

Een week voor de Cultuur- en Kunstmarkt Piershil op zaterdag 28 juni hebben zich al 35 kunstenaars definitief aangemeld. Initiatiefneemster Corrie Heikoop van galerie De Zilveren Schoen verwacht nog enkele aanmeldingen van gegadigden. “lk denk dit jaar op een totaal van 40 kramen uit te komen. Diverse keren heb ik gehoopt dat aantal te halen, maar het gaat nu écht lukken.”

PIERSHIL – De galeriehoudster is blij dat de Kunstmarkt aan de haven in Piershil nog steeds groeit. “Het evenement krijgt ook steeds meer naam als een markt met een aanbod van kunst met kwaliteit”, stelt Corrie Heikoop tevreden vast. De Cultuur- en Kunstmarkt wordt 28 juni voor de negende keer gehouden. Ondanks dat het nu niet makkelijk is een dergelijke dag financieel rond te krijgen is de organiserende Dorpsvereniging Swaneblake gelukt een prachtig cultureel programma neer te zetten. Er valt zaterdag dan ook veel te beleven op de kade van de Piershilse haven. Om 10.00 uur verricht Eelse Bies de opening. Aansluitend is er poppenkast van Madelief en om 12.00 uur opent De Zilveren Schoen de expositie VUUR. De middag wordt om 13.00 uur sfeervol ingezet door Volharding. Het programma vermeldt aansluitend optredens van kindertheater Flucks, Theater Doublee (14.00 uur), een wedstrijd hoedenshow voor kinderen (15.00 uur), band Young en Lasy (15.30 uur) en de zingende Jukebox (16.00 uur). Voorts doorlopend optredens van straatartiesten. Een vertrouwde gast is het Nomadtheater van Ed en Minette de Jong. Dit tweetal komt met een grote woonwagen waarin ze vanaf 11.30 tot 16.30 uur vijf keer een schimmenspel van 20 minuten opvoeren. De woonwagen fungeert als theater en kan 25 bezoekers per voorstelling ontvangen. Ed en Minet de Jong hebben in deze periode een druk programma in binnen- en buitenland. Voor de Cultuurmarkt in Piershil maken ze echter graag tijd vrij, want ook zij kijken uit naar het weerzien. “We zijn bijna familie geworden”, zegt Corrie lachend. Om deel te nemen aan de kunstmarkt heeft Corrie steevast een strak beleid gevoerd. “Er is wel eens strijd geweest met mensen die niet aan mijn normen voldeden. Kijk, het moet geen braderie worden. Ik wilde perse een Kunstmarkt.” In dat streven is Corrie geslaagd. Zo is beeldhouwster Ida Kurniawan met bronzen beelden aanwezig. Zij eindigde tijdens een expositie ‘De honderd beste kunstenaressen, van Nederland’ in Eindhoven als tiende. Corrie: “Ik ben er bijzonder trots dat Ida met haar reputatie en belangstelling vanuit gerenommeerde galeries hier staat.

Bij de foto: Zaterdag kunnen bezoekers genieten van kunst en cultuur uit de Hoeksche Waard e.o. op de kunst- en cultuurmarkt aan de Piershilse Kade.

Fotoserie ‘Cultuur en Kunstmarkt Piershil’ – 28 juni 2014

Filmpje ‘Cultuur en Kunstmarkt Piershil’ – 28 juni 2014

Knipsel ‘Vreemde vogels op Piershilse Kade’ – Kompas 2 juli 2014

De negende Cultuur en Kunstmarkt in Piershil was zaterdag 28 juni opnieuw een groot succes. ‘Vooral de kunstenaars, die voor de eerste keer aan deze markt deelnamen waren verast over wat er in een klein dorp als Piershil mogelijk blijkt te zijn’, zegt Corrie Heikoop van de organisatie, ‘de sfeer, de opbouw en het evenwicht tussen kunst en cultuur in de vorm van muziek en(straat) theater kreeg veel lof. Doordat s middags de band Young en Lasy speelde kreeg ook de jeugd de aandacht, die ze volgens de organisatie verdient’, aldus de tevreden initiatiefneemster, ‘het was echt een feest voor alle leeftijden.’ Ook de Zingende Jukebox maakte indruk op de bezoekers. Er waren doorlopend straatartiesten en theaters te bewonderen die het publiek vermaakten op allerlei manieren. Gelijktijdig aan de Cultuur- en Kunstmarkt konden sportieve bezoekers op de pedalen met de Bike door Korendijk fietstocht. Gezien het mooie weer werd daar ook veel gebruik van gemaakt. Korendijk heeft zich met dit soort evenementen weer op de kaart gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.