2014 – Opa bouwt vrachtwagen voor kleinzoon

Piershillenaar Gerrit van Die bouwde een heuse werkende vrachtwagen voor zijn kleinzoon Mees. Een prachtig exemplaar, gebouwd in 250 uur. Mees is de jongste trucker van Nederland! 

Filmpje ‘Gerrit van Die op televisie’ – december 2014

Nadat ik een artikel schreef in het Algemeen Dagblad van 2 december 2014 werd het druk bij Gerrit van Die uit Piershil, die een mini vrachtwagen voor zijn kleinzoon Mees bouwde: Rijnmond TV, Telegraaf TV en Hart van Nederland stonden op de stoep! 

Knipsel ‘Prachtige vrachtwagen voor kleinzoon’ – Algemeen Dagblad 2 december 2014

piershil-zwartsluisje-gerritvandie-adrd-2dec2014 piershil-zwartsluisje-gerritvandie-adrd-2dec2014-02

Foto’s ‘Opa bouwt vrachtwagen voor kleinzoon’

mini-daf-7streper-zwartsluisje-piershil-28nov2014-01 mini-daf-7streper-zwartsluisje-piershil-28nov2014-02 mini-daf-7streper-zwartsluisje-piershil-28nov2014-03 mini-daf-7streper-zwartsluisje-piershil-28nov2014-04 mini-daf-7streper-zwartsluisje-piershil-28nov2014-05 mini-daf-7streper-zwartsluisje-piershil-28nov2014-06 mini-daf-7streper-zwartsluisje-piershil-28nov2014-07

Filmpje ‘Opa showt 7-streper’

Piershillenaar Gerrit van Die laat (in het bijzijn van buurtbewoner Eric van der Ploeg) een mini DAF-7streper zien die hij voor zijn kleinzoon Mees uit Ridderkerk heeft gebouwd (Zwartsluisje Piershil, 28 november 2014).

Tekst artikel ‘Prachtige vrachtwagen voor kleinzoon’ – Algemeen Dagblad 2 december 2014

Wie droomt er als klein jongetje niet van rijden in een echte vrachtwagen? Voor Mees van Die uit Ridderkerk is dat werkelijkheid geworden. Opa Gerrit bouwde voor hem een echte, rijdende truck.

Op het Zwartsluisje in Piershil, waar opa woont, staat een splinternieuwe DAF vrachtwagen van het type 7-streper. Beter gezegd: een schaalmodel van een oldtimer. Maar wat voor één!

Gerrit van Die (62) heeft in de vroegere loods van Transportbedrijf Van de Lagemaat een kunststukje uitgehaald. Hij bouwde binnen 6 weken in ongeveer 250 uur een vrachtwagen na. De grootte van de vrachtwagen is gebaseerd op de lengte van kleinzoon Mees. Met een hoogte van 1 meter 35 en een wielbasis van 95 centimeter is het ongeveer een schaal van 1 op 3 geworden.

Modelbouwer
De fervente modelbouwer van vrachtwagens en schepen heeft als basis een scootmobiel gebruikt. Geen benzine of diesel dus, maar een door twee accu’s aangedreven elektrisch model. ,,Ik heb alleen zes wielen gekocht, voor de rest allemaal oude troep gebruikt.” De cabine is gebouwd van restanten hout en metaal, het stuur komt van een grasmaaier, de lampjes van een DAF-truck en de karakteristieke 7 strepen op het frontje van een MG sportauto.

De 62-jarige Van Die heeft zijn hele leven al een voorliefde voor het merk DAF. ,,Vanuit de schoolbanken ben ik als monteur gaan werken bij de DAF-dealer Bestebreurtje in Rijsoord. Later ben ik zelf een bedrijf begonnen, Truck Service Ridderkerk.”

Toen Gerrit als gevolg van een ziekte zijn bloeiende bedrijf moest verkopen, kwam hij in Piershil terecht. Hij voelt zich gelukkig weer goed genoeg om zich op zijn grote passies te storten: modelbouw en restauratie van vrachtwagens. Honderden exemplaren bouwde hij al zelf na, maar op het exemplaar voor Mees is hij bijzonder trots. ,,Ook de jongens van de DAF-club komen binnenkort langs. Die weten niet wat ze zien.”

Replica
Opa Gerrit zelf is ook tevreden met het eindresultaat. Hij poseert maar al te graag bij de door hem gerestaureerde 7-streper, terwijl Mees bij zijn replica staat te pronken. Daarna is de kleuter niet meer te houden. Als een volleerd chauffeur, met veel aandacht voor zijn spiegels, rijdt hij ronde na ronde op het terrein achter het woonhuis in Piershil.

Opa Gerrit geniet van het enthousiasme van zijn kleinzoon, die met een grijns van oor tot oor zijn stuurmanskunsten vertoont. ,,Vorige keer werd hij alleen maar geduwd en toen al wilde hij niet meer naar huis. Dat kan nog wat worden vanavond!” Vanaf nu is Mees de jongste trucker van Nederland.

Updated: februari 6, 2024 — 2:47 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.