2015 – Brand verwoest Zwartsluisje 16

Een hevige brand op Zwartsluisje 16, gelegen bij de grens tussen Piershil en Zuid-Beijerland, heeft een monumentale schuur volledig in de as gelegd. Het bijbehorende woonhuis van de familie Van Kuijk kon met moeite worden gered.

Knipsel ‘Grote brand legt huis van tandarts in as’ – Algemeen Dagblad 9 februari 2015

Een grote brand heeft een monumentale schuur in Zuid-Beijerland, die in gebruik was als woonruimte, gisteren volledig verwoest. Het bijbehorende huis kon ternauwernood worden gered. Niemand raakte gewond. Rond vier uur ’s middags had eigenaar Aad-Kees van Kuijk net een wijntje ingeschonken toen er werd aangebeld. Zijn onverwachte gasten hadden weinig goeds te melden: „Uw huis staat in brand, we hebben 112 al gebeld.” Tandarts Van Kuijk kreeg de schrik van zijn leven toen hij omhoog keek en zag dat de rieten kap van zijn schuur aan het Zwartsluisje op het hoogste punt in lichterlaaie stond. „Eerst hebben we mijn 89-jarige moeder, die in het voorhuis woont, in veiligheid gebracht. Daarna heeft mijn vriendin de honden uit het huis gehaald.”
Brandweerwagens uit Zuid-Beijerland, Nieuw-Beijerland en Goudswaard waren snel ter plaatse en werden bijgestaan door het korps Oud-Beijerland. Het gortdroge hout onder de rieten kap liet zich niet gemakkelijk blussen. Slechts met veel moeite kon het woonhuis worden gered, rond half zes werd het sein ‘brandmeester’ gegeven. Het behoud van het woonhuis was een schrale troost voor Van Kuijk. Het hele complex beslaat 9200 kubieke meter woonruimte, het geredde woonhuis beslaat daarvan nog geen 15 procent. „In de schuur woonden wij met veel plezier. Ook mijn oude tandartspraktijk zat erin. Die was niet meer in gebruik, maar nog wel intact. Via een wenteltrap met 39 treden konden we helemaal naar boven, het Dijkzigt in Rotterdam was vanaf hier te zien” Met lede ogen zag hij zijn prachtige schuur in rook opgaan. In amper anderhalf uur gingen ook zijn kostbaarheden verloren: „Ik had prachtige schilderijen, een collectie dinky toys, een flipperkast, een jukebox… alles is weg.” Naar de oorzaak van de brand kan voorlopig alleen worden gegist. Tandarts Van Kuijk, die tegenwoordig zijn praktijk heeft in Rotterdam, vertelt dat hij net een splinternieuwe cv-installatie had. „Wie weet heeft het daaraan gelegen.” Frappant genoeg kwam enkele maanden geleden de hoge verzekeringspremie nog ter sprake in huize Van Kuijk. Besloten werd om de brandverzekering toch maar aan te houden. „Ik heb aan twee dingen een hekel: te koud en te weinig. Ik heb het nu verschrikkelijk koud en ik heb helemaal niets meer.”

Knipsel ‘Tandarts begint met herstel van boerderij’ – Algemeen Dagblad 14 februari 2015

De oorzaak van de brand van vorige week zondag in een boerderij aan het Zwartsluisje zal onbekend blijven. Van de plek waar het vuur is ontstaan is niets meer over, vertelt bewoner Aad-Kees van Kuijk. De brandweer heeft geen onderzoek meer gedaan. De tandarts verblijft nog in een bed and breakfast, totdat er noodcabines op zijn terrein kunnen worden geplaatst, waar hij dan met vriendin, moeder en twee honden in kan trekken. „Mijn hoofd is vol,” verzucht Van Kuijk. „De afgelopen week heb ik beleefd alsof ik naar een dramatische film heb zitten kijken. Alsof ik het niet zelf heb meegemaakt en straks duidelijk kan worden dat het eigenlijk niet is ge-beurd.” Aan de andere kant is er wel het besef dat het is gebeurd. „Het leven gaat door en ik mag blij zijn dat we het er allemaal goed vanaf hebben gebracht. Maar hoe de brand is ontstaan zal een raadsel blijven. Er was een nieuwe cv-installatie, maar van een gerenommeerd merk die was geïnstalleerd door een gerenommeerde installateur. Het zou niet kunnen dat het daar aan heeft gelegen.” De papiermolen is in gang gezet voor herbouw van het pand, dat volgens Van Kuijk de aanblik biedt van het huidige Tropicana in Rotterdam. „Troosteloos. De bovenverdieping is naar beneden gekomen. Spullen van mijn praktijk aan huis en van de zolder liggen door elkaar. Ik had nog veel speelgoed uit mijn jeugd, waaronder unieke stukken die nu weg zijn. En de tuin is meer zwart dan groen.” Het pand komt terug omdat de bewoners waren gehecht aan het complex én de streek. Van Kuijk: „Ik heb ook een praktijk een Rotterdam-Zuid, maar elke gang door de Heinenoordtunnel geeft het idee dat ik naar mijn vakantieadres ga. Monumentenwacht heeft een tijd geleden de boerderij bekeken, ze noemden het één van de mooiste uit de streek. Goede redenen om er weer te beginnen.”

Filmpje ‘Brand verwoest Zwartsluisje 16’

Foto’s ‘Brand verwoest Zwartsluisje 16’

Updated: april 16, 2024 — 12:26 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.