2016 – Terug naar Tiengemeten met Jan Ardon

jan-ardon-qphotoOp zaterdag 30 januari ging ik met Jan Ardon, Helma Braat (Natuurmonumenten) en Jeffrey Groeneweg (Qphoto) naar het eiland Tiengemeten. Voor het artikel in het AD (dinsdag 2 februari 2016) werd een foto gemaakt van Jan, bij het huis waar hij de Watersnood overleefde. Het bleek nog een hele klus in de regen, maar het resultaat was geweldig!

Zie ook: 1953 – Gebroeders Ardon bekopen heldendaad met de dood

,,Dit weer had ik niet besteld, maar ze luisteren niet naar me,” zo bromt Jan Ardon. De reis voert naar het huis waar hij de Watersnoodramp wist te overleven. Het gure weer deze zaterdag vertoont overeenkomsten met die onheilspellende zaterdag in 1953 en tijdens de pontvaart wordt nog maar eens duidelijk waarom het hier ‘het Vuile Gat’ wordt genoemd. ,,Ik ben 25 jaar geleden voor het laatst op Tiengemeten geweest,” zo begint de stroom aan herinneringen. Bij aankomst ziet hij ‘het woonhuis van Hage’, het tegenwoordige Rien Poortvliet Museum naast de ontvangstboerderij. ,,Daar hebben we de tweede nacht doorgebracht, van 1 op 2 februari.” Al snel constateert hij dat boerderijen en landerijen deels zijn vervangen door natuurschoon. ,,Mijn vader gaf zijn leven om te waarschuwen, nu hebben we de dijken hier zelf doorgestoken. Maar ik begrijp het, het zijn andere tijden.” Onderweg wijst hij aan waar zijn vader is verdronken en waar het lichaam werd gevonden, zijn ouderlijk huis staat er nog steeds. ,,Door dat ronde raampje keek ik naar buiten, zo over het Haringvliet”. Ook het huis van oom Dingeman staat er nog steeds. ,,Daar zaten we dus op zolder, toen we er eindelijk uit mochten zag ik allemaal weckflessen in de kelder ronddrijven”. Beroepsmatig verbleef hij na de ramp nog 15 jaar op het eiland ,,Ik had geen zin in school, ik heb hier in de boomgaard gewerkt”. Ging 63 jaar geleden de tocht naar Hage nog te voet, vandaag is er het comfort van gemotoriseerd vervoer. Over het land starend komen diepere emoties naar boven. ,,Ik voelde me wel gepakt. Al die mensen gered, ik was mijn vader kwijt”. Bij het afscheid blijkt desondanks dat zijn gevoel voor humor in stand is gebleven. ,,Ik zal je nooit vergeten”, zo dankt hij Helma Braat van Natuurmonumenten die zo royaal aanbood om de tocht deze keer met een taxibusje te maken.

Fotoserie ‘Terug naar Tiengemeten’ – 30 januari 2016

Op foto 1 wijst Jan Ardon aan waar het lichaam van zijn vader werd gevonden, op foto 2 wijst hij aan waar zijn vader in het gat in de dijk is gelopen. Op de foto’s 3 t/m 6 is het ouderlijk huis te zien van Jan Ardon Gzn.

Updated: februari 2, 2016 — 9:02 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.