Café in de Voorstraat

Het café in de Voorstraat heet tegenwoordig ’t Hof van Piershil. Door de jaren heen is de naam nogal eens gewijzigd (café ’t Hart, café van der Jagt, ’t Lantaarntje, de Herberg en de BH-Bar), net als de eigenaar en het merk van het geschonken bier. Op deze foto is het café te zien zoals het destijds door de familie ’t Hart werd uitgebaat. Henry ’t Hart, dochter van de eigenaar, nam later samen met haar echtgenoot Wim vd Jagt het café over. In die dagen werd er ook veelvuldig gebruik gemaakt van het erbij behorende zaaltje. Recepties, feesten, vergaderingen en zelfs toneeluitvoeringen vonden daar plaats.

Foto Café ’t Hart – Voorstraat Piershil

piershil-voorstraat-cafe-vdjagt

Foto ‘Anneke op de slee’

Deze foto uit de jaren vijftig toont Anneke Reedijk op de slee. Achter haar is het café te zien en rechts de bakkerij van haar ouders (Reedijk – Van Strien).

piershil-voorstraat-cafe-annekereedijk

Links achter het café stond ook een grote schuur. Deze schuur was eveneens bezit van de familie ’t Hart en werd gebruikt om op kleine schaal een boerenbedrijf uit te oefenen. Op onderstaande foto is deze schuur ook goed te zien. In de jaren zeventig ging de schuur door een grote brand verloren, de Mercedes van Wim van der Jagt kon nog net op tijd naar buiten worden gereden.

Foto ‘Schuur achter het café’

Links de bakkerij, rechts het café. De man is Jil ’t Hart, hij poseert hier met Henk Nolen, een zoon van zijn zus Jenny Nolen-’t Hart. Jenny is op familiebezoek met haar man Piet Nolen. De firma Nolen en van Bochove was destijds bekend vanwege de Nobo-sprits. Eén van de eerste bakkerijen die overging naar massaproductie van koeken was Nobo. In 1933 werden door bakker Nolen en zijn zwager Van Bochove de eerste echte Nobo spritsen gebakken, naast beschuit, gevulde koeken en speculaas. De naam Nobo is een afkorting van de beide namen van de bakkers. De eerste bakkerij was gevestigd aan de Hoofdweg in Ederveen. De heer Nolen kwam in 1947 om bij een motorongeluk; Aart van Bochove werd toen eigenaar van Nobo.

piershil-cafe-schuur

Foto ‘In het café’ – 1960

Deze foto werd gemaakt in het café, vermoedelijk na afloop van een uitvoering in het zaaltje. Rechts achter staat Jan van ’t Hof. Links zit Gerrit de Buck, naast hem Henk Andeweg en Tinus Rozendaal. De dames zijn Pie Rozendaal-van der Merwe en Ingie de Buck-Kok.

piershil-voorstraat-inhetcafe-1960

Foto ‘Interieur jaren zestig’

Deze foto uit de jaren zestig toont het interieur van het café.

piershil-voorstraat-cafe-interieur

Advertentie ‘Welkomstgids voor nieuwe bewoners’ – 1967

welkomstgids-middenstand-piershil-goudswaard-1967-006

Foto ‘Naar het zaaltje’

Na het trouwen in het gemeentehuis, aan de overzijde van de straat, trok een gezelschap vaak meteen naar Zaal ’t Hart.

piershil-cafe-huwelijk-naarzaaltje

Foto’s ‘In het zaaltje’

In 1960 trouwde Corrie Hollander met Arend (John) Rozendaal. Het feestje werd gehouden in zaal ’t Hart.

piershil-cafe-zaalthart-famhollander

Drukte in het zaaltje tijdens een feestje. De drie mannen op de voorgrond zijn van links naar rechts Henk van ’t Hof, Cor Franke en Rinus Bokhout.

piershil-zaalthart-feestje

Drie dames tijdens een feest. Van links naar rechts: Mevr. M. Kraak-Daniëlse, mevr. S. Bottenberg-Groenenberg en mevr. J. Roozendaal-de Heus.

zaaltje-piershil-cafe

Foto ‘Huwelijksfeest in het zaaltje’

Ook op deze huwelijksfoto is het de indeling van het zaaltje goed te zien, met op de achtergrond het kleine toneeltje. De personen op deze foto zijn van links naar rechts ‘Opoe’ in ’t Veld (zittend, net zichtbaar), in de deuropening de ouders van de bruidegom: Mevrouw Rijnburgje Sirks van der Oost met achter haar (nauwelijks zichtbaar) Johannis Kok. De vijf personen in de midden zijn van links naar rechts Ingie Kok, Nel Kok, Jan Kok, Jo Kok-in’t Veld en Jana Kok.

huwelijk-jankok-jointveld-zaaltjethart

Knipsels ‘activiteiten in het café’

Dansclub – januari 1945

piershil-cafe-dansclub-30jan1945

Ledenvergadering IJsclub – december 1945

piershil-cafe-ijsclub-14dec1945

Spreken in het openbaar – februari 1954

piershil-cafe-spreken-5feb1954

Circa 1974 – Vertrek bejaardenreis

(zie ook 1974 – Vertrek bejaardenreis Piershil)

Sticker Café de Herberg

piershil-voorstraat-sticker-cafe

Uit de krant van juli 1973:

Hoekschewaards kleinste gemeente, Piershil, heeft sinds kort weer een eigen café. In het voormalige café van der Jagt aan de Voorstraat is vorige week namelijk de heer D. van Rossum officieel van start gegaan met café ’t Lantaarntje. Daarvoor had het pand ongeveer een jaar leeg gestaan. De heer van Rossum heeft het interieur nu weer gezellig aangekleed met visnetten en lantaarns en die sfeervolle omgeving trok vanaf de opening al veel publiek. “Het is ontzettend druk geweest”, vertelt de heer van Rossum (43), die afkomstig is van de Zuidzijde en die zich voor het eerst in het horecavak stort. Het café is elke avond tot twaalf uur (ook op zondag) open. De heer van Rossum overweegt om ook het zaaltje, dat bij het café hoort, over ongeveer een half jaar weer helemaal op te knappen om het daarna weer te gaan verhuren.

Foto bij bovenstaand artikel – 1973

piershil-voorstraat-cafe-juli1973

Knipsel ‘dan is het zover!’ – 28 juni 1973

piershil-cafe-lantaarntje-28juni1973

Fotoserie ‘Het café door de jaren heen’

1960 – Heineken

piershil-voorstraat-cafe-1960

1975 – Skol

piershil-voorstraat-cafe-1975

1983 – Skol

piershil-voorstraat-cafe-1983

1987 – Oranjeboom

piershil-voorstraat-cafe-1987

2010 – Heineken

piershil-voorstraat-cafe-24feb2010

Foto’s 4 november 2011

piershil-voorstraat-cafe-2011-4nov-01

piershil-voorstraat-cafe-2011-4nov-02

Filmpje ‘voorbereiding in het café – 1994

Op het filmpje hieronder zijn beelden te zien uit 1994. Piershil 4 bereidde zich grondig voor op de topper tegen Goudswaardse Boys 5. Plaats van handeling was de BH-Bar in de Voorstraat van Piershil (16 april 1994, Piershil 4 – Goudswaardse Boys 5, uitslag 10-1). De film werd gemaakt door Rien Snijders.

Updated: januari 17, 2021 — 1:53 pm
  1. Henk van der Giessen

    Wie heeft de foto gemaakt (in bezit) van Jil ’t Hart op de motor met baby Nolen bij ’t Café van ’t Hart?

    1. Waarom wilt u dit weten? U kunt mij ook mailen… hvdh1234@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.