[Column] And the Oscar goes to….

piershil-gemeentehuis-28jan2014-02Het was mijn eerste raadsvergadering, een bijzondere ervaring. Ik kwam eigenlijk voor een film van Lars ‘Dogma’ von Trier, zonder optische effecten, zonder oppervlakkige actie, zonder vervreemding in tijd en plaats. Welnu, er bleek een film te draaien van Quentin Tarantino. Foute karakters, list en bedrog, plotwendingen en veel rookgordijnen.

Meer dan de helft van de bezoekers moest de vergadering staand bijwonen, maar dat leverde ook wel sfeer op. Als vanaf een voetbaltribune
werd af en toe wat geroepen, de raadszaal in. Ook de lachers werden bediend. Iemand uit Zuid-Beijerland kwam inspreken dat hij geen nader onderzoek wilde naar de meest geschikte locatie, want dat was zonde van het piershil-gemeentehuis-28jan2014-03overheidsgeld. Hij kwam daar natuurlijk niet praten omdat het risico bestond dat de molens in zijn achtertuin komen, na een onderzoek. Egoïsme vierde hoogtij deze avond. Naast me hoorde ik zeggen: “Die Tempel is straks weer weg hier, rent dan naar Den Haag en vraagt van welke plaats hij burgemeester mag worden, als dank voor bewezen diensten’. Tsja, loopjongen, marionet, zo wil je als professioneel bestuurder niet genoemd worden. Ook egoïsme van de ‘slimme ondernemer’, zoals hij werd benoemd. Hoe kun je nou honderden gezinnen duperen, alleen voor eigen gewin. Gewin, geweten, geld. Ik mag toch hopen dat wanneer ook bij de Provincie het gezond verstand zal zegevieren u uw land vervolgens niet beschikbaar gaat stellen voor het storten van kernafval, daar is ook goed mee te verdienen! Maar dat vinden wij ook niet zo leuk. Kunt u niet gewoon aardappelen gaan verbouwen op uw landbouwgrond?

piershil-gemeentehuis-28jan2014-04Wubbo Tempel bleef de hele avond aandringen, hij wilde eigenlijk dat de Gemeente Korendijk als een ondoordringbare schil over de bevolking bleef hangen. Hij regelt het verder wel met de Provincie. Hij had ook vast onderzoek gedaan bij de geduputeerde. Dat klonk goed. Maar toen hij er aan toe voegde dat dit bij de nieuwjaarsreceptie was gebeurd, verklaarde dat voor velen veel van zijn dronkemanspraat gedurende deze avond. Gehakkel en gestotter op de moeilijke momenten, verstrikt rakend in z’n eigen brei van woordspelletjes. Aan het einde van de avond had hij net als voorganger Van Driel kunnen opstappen, met 14-1 ingemaakt, duidelijker kan (bijna) niet.

En het was zo eenvoudig allemaal. Hier het antwoord van de Gemeente aan de Provincie: (Copy, Paste)

“Sorry dat we te laat actie hebben ondernomen, sorry dat we geen draagvlak hebben gecreëerd, sorry dat we geen onderzoek hebben laten plaatsvinden naar de meest geschikte locatie. Maar we krijgen dit product, uw dictaat voor locatie 50, niet verkocht aan onze burgers. We scharen ons dan ook achter onze burgers en verzoeken u aan ons en de burgers duidelijk te maken, met feiten, zonder eigenbelang en rancune, wat het bezwaar is tegen alsnog een onderzoek. We leven tenslotte in een democratie en u zit daar ook maar als gekozen en benoemde functionarissen, voorzien van verstand en geweten”.

piershil-gemeentehuis-28jan2014-01

Na deze vermakelijke filmavond was het natuurlijk tijd voor de Oscars en Razzies.

Beste mannelijke hoofdrol: Claus aan de Wiel. Was een jaar geleden al bij de les, en nu weer. Doet wat een volksvertegenwoordiger hoort te doen: de stem van het volk laten gelden en geen genoegen nemen met mooie praatjes.

Slechtste mannelijke hoofdrol: Wubbo Tempel. Kom op man, politieke verantwoordelijkheid eindigt niet waar je maten in Den Haag het willen hebben. Moeten we je Lodewijk de Veertiende gaan noemen? Luister af en toe even naar je achterban, wel zo prettig als je in zo’n functie je geld moet verdienen.

Beste script: PvdA. Jelle Stelpstra blijkt een gouden greep te zijn geweest, niet alleen voor de partij, maar ook voor de burgers van Korendijk. Is beleefd kritisch, alert, to-the-point, heeft kennis van poen en zaken en laat zich niet met een kluitje het riet in sturen.

Slechtste script: CDA. Eén groot CDA-drama, deze hele klucht. Hoe kunnen inwoners van Korendijk nou nog op jullie stemmen? Tempel (CDA) als marionet van gedeputeerde Govert Veldhuijzen (CDA), Paul Boogaard (CDA) die in zijn eerste termijn 4 minuten spreekt en niets zegt. Konkelen en draaien, voorgebakken vragen als inkoppertjes voor de wethouder. Jij kunt beter Paul! Zoek anders een partij waar je kunt zeggen wat je wilt zeggen.

Beste vrouwelijke hoofdrol: Marijke Boorsma (VVD). Prima doorgevraagd waar nodig en uiteindelijk gekomen met de winnende motie.

Beste bijrollen: Gemeente Belangen en SGP. Prima politiek bedreven, goed geformuleerde standpunten, mening durven bijstellen wanneer nodig. Waardevolle bijdragen geleverd aan het debat, waarvoor dank.

En tenslotte de beste film. De woorden van Renée Ruisch hadden zo als motie kunnen worden aangenomen. En dat gebeurde ook, 4 uur later. Renée, namens heel veel inwoners van Korendijk bedankt, bedankt voor je al je inspanningen, je bent een vrouw waar de inwoners trots op kunnen zijn!

Filmpje ‘Windmolendebat’ – 2014

Updated: februari 12, 2024 — 1:44 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.