De R.V.B.
P.S.V. Fortuna wordt vanaf de oprichting ingedeeld in de derde klasse van de R.V.B. (Rotterdamsche Voetbalbond). De eerste echte lederen bal wordt bekostigd door de spelers zelf: voor fl. 4,50 levert Rook Heikoop het allereerste exemplaar. Natuurlijk wordt deze bal vertroeteld en in de watten gelegd, want het is het kostbaarste bezit van de vereniging. Zelfs wanneer na een jaar intensief gebruik het projectiel meer de vorm heeft van z’n soortgenoot, die bij het rugby wordt gebruikt, is de bal nog immer een kostbaar bezit. De competities kennen een grillig verloop en worden vaak met een curieuze stand afgesloten. Sommige teams spelen 12 wedstrijden, anderen maar 7. Het grootste probleem naast het opstellen van voldoende spelers is het vervoer. In de jaren dertig speelt P.S.V. Fortuna zijn uitwedstrijden voornamelijk in de Hoeksche Waard. De kilometers naar Heinenoord, Oud-Beijerland, Zuidland, Zuid-Beijerland, Zuidzijde, Goudswaard en ook Rhoon worden per fiets afgelegd. Wasgelegenheid is nog nergens te bekennen. Na afloop springt men snel op de fiets om zich thuis te wassen. Bij de thuiswedstrijden in Piershil wast men zich in de sloot onder aan de dijk.
Vervoer
Een uitwedstrijd op Tiengemeten komt Jan van der Merwe op 4 weken schorsing te staan. Aangekomen bij het Haringvliet aanschouwt hij de hoge golven en voelt, mede gezien de stevige onweersbui, weinig voor een boottochtje. Op het moment dat de andere Fortunaspelers even de andere kant opkijken draait de keeper van P.S.V. Fortuna zijn fiets om en fietste als een waanzinnige terug naar Piershil. In deze tijd is ook de gewoonte ontstaan om een dag later op de dijk bij Bakker Bezemer voor de deur eens flink van mening te wisselen over de gespeelde wedstrijd.
De Onderlinge Competitie
Gezien het rommelige verloop van de competitie en het beperkte aantal wedstrijden wordt in 1933 een Onderlinge Competitie opgezet. De initiatiefnemers zijn een aantal onderwijzers uit de Hoeksche Waard (Smit uit Oud-Beijerland, Van Tiel uit Zuid-Beijerland, De Vries uit Puttershoek en Van Vugt uit Numansdorp) die tevens het bestuur vormen. Deze onderlinge competitie wordt tot 1938 gehouden en gespeeld naast de reguliere competitie. Het succes van deze competitie blijkt wel uit de grote opkomst bij de wedstrijd tussen P.S.V. Fortuna en Steeds Hoger 2; maar liefst 400 betalende kijkers brengen fl. 40,- in het laatje. In deze jaren wordt niet altijd op het veld aan de Molendijk gespeeld, maar ook aan de dorpszijde van de dijk op de wei van de familie Vink.
Bovenstaande foto werd gemaakt in de oorlog, vermoedelijk rond 1943 (vanaf maart 1944 was Piershil geïnundeerd). Links de Molendijk van Piershil, op de achtergrond de boerderij van Vink (later Bruijnzeel) in de bocht Molendijk – Oudendijk. Marie, Leen en hun dochter Annie van der Waal zitten hier op het veld ter hoogte van de molen, waarop door de plaatselijke voetbalvereniging PSV Fortuna regelmatig werd gevoetbald. Rechts zit Kees Slooter. Dit is geen doel voor het voetballen, maar het zijn zogenaamde droogbalken, waaraan van alles kon worden opgehangen wat moest drogen.
Foto ‘Westzijde Molendijk – Grasveld familie Vink’
Er werd gevoetbald aan de oostzijde van de Molendijk op het land van boer Andeweg. Vooral in het begin van de dertiger jaren werd er ook wel eens uitgeweken naar de westzijde van de Molendijk, tegenover de molen. Op het daar aanwezige grasveld van de familie Vink werden wedstrijden gespeeld wanneer het gebruikelijke stukje land van Andeweg eens niets beschikbaar was.
Foto’s ‘Voetbalterrein SV Piershil’ – circa 1935
Klik op de foto voor een vergroting
Uitvergroting, sectie 1.
– Publiek op de dijk en op het huis bij de ingang
– Een kuil in de middencirkel
– Een toeschouwer of fotograaf die op z’n knieën midden op het veld zit?
Uitvergroting, sectie 2.
– Fietsen op de dijk geslingerd bij afwezigheid van een stalling.
– Een enorme schuur (van van der Jagt) bij de ingang van het terrein doet tevens dienst als kleedruimte.
– De pet als modeartikel doet het goed.
Uitvergroting, sectie 3.
– geen doelnetten, wel gaas langs de lijn als afrastering.
– de bal lijkt in het niets te zijn verdwenen.
– de scheidsrechter (linksboven) staat er niet echt dicht op.
Foto ‘Jeugd P.S.V. Fortuna’ – 1937
Staand van links naar rechts: Janus van der Hoeven en Arend Rozendaal. In het midden (vlnr): Adriaan Wesdorp, Janus van der Heiden, Cor Greijn, onbekend (nauwelijks zichtbaar) en Cor Kleinsmit. Vooraan (vlnr): Klaas Veerman, Bas Meinster, Bram van der Jagt en Tinus Rozendaal.
Afbeelding ‘Spelerskaart ID Abram Gebuijs’ – 1937
Foto ‘Jaap van der Hoeven’ – 1937
Jaap van der Hoeven (bestuurslid) met het juniorenelftal van P.S.V. Fortuna. Ter gelegenheid van het Oranjefeest in 1937 is er een optocht georganiseerd en van der Hoeven is bereid het elftal rond te rijden op de versierde vrachtwagen.