1842 – Het Meestershuis

In 1842 werd bij de bestaande school in de Voorstraat van Piershil het zogenaamde ‘Meestershuis’ gebouwd. Dit gebeurde omdat de schoolopziener, J.C. Huysman, het schoolgebouw afkeurde vanwege de afmetingen van het lokaal. Dit lokaal was niet al te groot omdat in het oorspronkelijke gebouw ook woonruimte was ingeruimd voor de schoolmeester zelf. Om dit probleem op te lossen werd het zogenaamde ‘Meestershuis’ gebouwd in 1842, zodat het gehele schoolgebouw verder als zodanig kon worden ingericht. De eerste steen van het meestershuis werd gelegd op 2 september 1842 door Bernardus Mast.

Foto Meestershuis en de school

piershil-school-bijkerk-01

Twee uitsnedes van bovenstaande foto

piershil-voorstraat-oudeschool-afgebroken-1965-uitsnede-01 piershil-voorstraat-oudeschool-afgebroken-1965-uitsnede-02

Foto’s ‘Het meestershuis in 1968’

Op deze foto’s zijn de oude school, het meestershuis en de oude huisjes daarnaast goed te zien.

meestershuis-piershil-1968-04 meestershuis-piershil-1968-03 meestershuis-piershil-1968-02 meestershuis-piershil-1968-01

Schilderij Meestershuis en de school – Piet Verloop (eigendom Fam. B. Koesveld).

Piershillenaar Bas Koesveld werd geboren in de oude school (toen al als woonhuis ingericht). Piet Verloop schilderde voor zijn familie de toenmalige situatie prachtig na.

piershil-schilderij-meestershuis

Foto ‘Hekwerk’ – 1930

Op deze foto van omstreeks 1930 is het hekwerk voor het pand Voorstraat 20 nog te zien. Daarachter de oude school en achter de fietsende dames is het Meestershuis te zien. De dame links is M. Buitendijk (later Mevr. de Pijper).

piershil-voorstraat-meestershuis-circa1930

Foto ‘School en Meestershuis vanuit de lucht’ – 1947

Op de luchtfoto uit 1947 is de bouw rondom het meestershuis goed waarneembaar. Helemaal op de voorgrond staan de schuur van Buitendijk en het knechtshuis van K. van Bergeijk. Dan volgen de drie huizen voor de kerk, het karakteristieke huis van K. Zwijnenburg (het Meestershuis) en vervolgens de drie huizen naast het kerkslop (de voormalige school).

In de drie huizen voor de kerk werd jaren kerk gehouden. Het huis van K. Zwijnenburg was niet alleen het Meestershuis maar heeft ook jarenlang dienst gedaan als consultatiebureau. In de voormalige school vonden onderduikers onderdak tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze drie huizen naast het kerkslop waren de knechtshuizen van Adam van Bergeijk. Zijn woonhuis en boerderij (later Ad Verhorst en nu ‘De herbergier’) staan naast de drie huisjes. Wat volgt is het huis van C. Zonneveld (later Cafetaria ’t Centrum), daarna het huis van Kleijenberg (waarvan een deel werd verhuurd als Gemeentehuis) met koeienstal en tenslotte de boerderij van Quartel (later P. van Bergeijk). Alle oude huizen (de meeste waren onbewoonbaar verklaard) rond de kerk zijn in de jaren zestig en zeventig afgebroken.

piershil-luchtfoto-kerk-1947

In 1965 werd de oude school gesloopt met als gevolg dat alleen het meestershuis nog overeind stond. Begin jaren zeventig van de twintigste eeuw werd duidelijk dat de Gemeente Piershil ook dit pand wilde laten slopen. Een krot, een sta-in-de-weg, zo werd het historische pand (inmiddels toegevoegd aan de lijst van Monumentenzorg!) omschreven. Enkele dorpsbewoners waren het daarmee absoluut niet mee eens en voerden actie.

Foto ‘Meesterhuis’

Deze foto werd gemaakt kort voor de sloop van het Meestershuis. De school is al verdwenen terwijl goed is te zien dat kerk al is herbouwd.

piershil-voorstraat-kerkherbouwd

Documenten Protestactie – 1971

piershil-protest-meestershuis-01 piershil-protest-meestershuis-02 piershil-vervolg-protest-meestershuis-01 piershil-vervolg-protest-meestershuis-02

Zelfs dominee van de Graaf deed hieraan mee want ook hij vond dat er al genoeg gesloopt was in Piershil. Hoe goed de argumenten ook waren, de sloop ging door in mei 1971. De vrees van de actievoerders werd in de jaren daarna overigens bewaarheid. Het ontstane plein voor de kerk werd nooit het beoogde dorpscentrum en wat restte was een overbodige lege vlakte.

Foto Meestershuis – Mei 1971

Het meestershuis vlak voor de sloop. De sloop aan de achterzijde is al begonnen en de school staat er niet meer.

piershil-voorstraat-meestershuis-2829mei71afgebroken

Een foto van enige tijd later. Het huis links is al gesloopt, rechts een sloopwerktuig.

piershil-voorstraat-meestershuis

Knipsels ‘Sloop Meestershuis’

piershil-knipsel-1971-kerkmeerinzicht piershil-knipsel-1971-sloopgaatdoor piershil-knipsel-1971-verzetdominee

 

 

Updated: mei 24, 2016 — 9:40 am
  1. de 3 huisjes voor de kerk waren eigendom van fam.van bergeijk.het meest linkse waar later bas koesveld is geboren werd daarvoor als kerk gebruikt waar adam van bergeijk voorganger was.het middelste werd gebruikt als consultatie burea en in het meest rechtse woonde toen piet driftenaar naast het kerkslop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.