1864 – Voorstraat 20: Jacob van Bergeijk

De beide Eerste steenen gelegd door Magcheltje en Adam van Bergeijk  25 juni 1864. Zo valt te lezen op de steen die is ingemetseld boven de voordeur van de boerderij aan de Voorstraat 20 te Piershil. Deze Magcheltje en Adam van Bergeijk waren kinderen van Jacob van Bergeijk (1824-1873)en Jannetje Fonkert (1836-1897).

Foto’s ‘Magcheltje en Adam’

piershil-voorstraat-beideeerstestenen

Op deze familiefoto, waarop Jacob en Jannetje te zien zijn met hun drie kinderen, staat Magcheltje helemaal links en Adam helemaal rechts.

piershil-jannetjeenjacobvanbergeijk

Jacob en Jannetje vestigden zich na hun huwelijk in 1858 in de Voorstraat te Piershil. Jacob, die aanvankelijk de kost verdiende als timmerman, kwam in 1864 in het bezit van de oude hoeve aan de Voorstraat 20. De oude hoeve werd meteen afgebroken en in juni 1864 werd er  gestart met de bouw van de nieuwe boerderij, die er nu nog steeds staat. Op dat adres werd ook een derde kind geboren, Neeltje Dirkje. In 1873 overleed Jacob van Bergeijk, op 49-jarige leeftijd. Het boerenbedrijf werd voortgezet door zijn weduwe Jannetje tot het de beurt was aan haar zoon Adam, in 1887. In 1891 kreeg hij op A98 (zoals het adres Voorstraat 20 destijds werd aangeduid) gezelschap van zijn echtgenote Maria Qualm. Het echtpaar kreeg twee zoons (Jacob en Hendrik) waarna Maria op 24-jarige leeftijd in het kraambed kwam te overlijden.

Foto ‘Boerenhuis’ – rond 1920

piershil-voorstraat-boerderij-jacobvanbergeijk

Adam hertrouwde in 1896 met Aartje Neeltje Maria Barendregt, uit dit huwelijk werden acht zoons en drie dochters (Jannetje, Jobje en Magcheltje) geboren. In 1910 werd het huis deels herbouwd, net als de schuur. Een steen in de gevel herinnert aan dat heuglijke feit, de eerste steen werd daarbij gelegd door Jacob van Bergeijk. Jacob van Bergeijk was hun zesde zoon (geboren na Klaas, Jan, Simon, Adam en Jacobus en voor Johannes en Martinus).

Foto ‘verbouwing’

De verbouwing is goed te zien aan de pannen

piershil-voorstraat-boerderij-huis piershil-voorstraat20-eerstesteen

Foto Aartje Neeltje Maria Barendregt

Op deze foto zit moeder Aartje Neeltje vooraan, de drie dochters van links naar rechts: Jobje, Magchelte en Jannetje).

piershil-vanbergeijk-moedermet3dochters

Foto’s ‘Het pand aan de Voorstraat’ – 1972

voorstraat24-1972 voorstraat-1972

Familiefoto’s

Familiefoto’s uit diverse tijdperken. De bovenste foto werd gemaakt nabij de haven van Piershil op 23 juni 1943, op de tachtigste verjaardag van Adam van Bergeijk. Staand van links naar rechts: Simon van Bergeijk, Lena Kranenburg met echtgenoot Jan van Bergeijk, Klaas de Ronde met echtgenote Jobje van Bergeijk, Jannetje van Bergeijk met echtgenoot Johannes Kortleve, Suze Geertruida van Dijke met echtgenoot Martinus van Bergeijk, Baaltje Cornelia Tol met echtgenoot Johannes van Bergeijk, Marinus Cornelis van Dijke (echtgenoot van  Magcheltje van Bergeijk), Alida Wilhelmina Dalebout met echtgenoot Jacobus van Bergeijk en Johanna Aria Noordermeer met echtgenoot Jacob van Bergeijk. Zittend van links naar rechts: Lena Aplonia van Bergeijk-Labrijn, Janna Jacoba van Bergeijk-Sterrenberg met echtgenoot Klaas van Bergeijk, Aartje Neeltje Maria Barendregt met echtgenoot Adam van Bergeijk (die op deze dag dus 80 jaar werd), Hendrik van Bergeijk met echtgenote Elisabeth Hartensveld en Magcheltje van Dijke-van Bergeijk. De acht kleinkinderen van Adam vooraan zijn van links naar rechts: Jacoba (later Co de Ronde, dochter van Jobje), Aartje (later Ada Bakker, dochter van Johannes), Elizabeth Pieternella (Liesbeth, dochter van Martinus), Elisabeth van Dijke (Elza, dochter van Macheltje), Adam (zoon van Jacobus), Jan (zoon van Jacobus) en Willem (zoon van Jan).

piershil-groepsfoto-vanbergeijk-01

Deze foto werd gemaakt tijdens het 25-jarige huwelijksfeest van Jannetje van Bergeijk en Johannes Kortleve in maart 1957 en de kleurenfoto onderaan is uit de tachtiger jaren.

piershil-groepsfoto-25jarighuwelijk-hkortleve-jannetjevb piershil-groepsfoto-vanbergeijk-02

Foto’s ‘poseren bij de boerderij’ 

Deze foto’s werden gemaakt nabij de boerderij, in de boomgaard, in het slop aan de achterzijde en bij de watering aan de achterzijde, die er nu nog loopt. Voor op de motoren zitten de zusters Jobs (links) en Jannetje (rechts). Deze zusters zijn ook te zien op de foto in de boomgaard.

piershil-voorstraat-tweezussen-02 piershil-voorstraat-tweezussen-01

Op deze foto, gemaakt bij de watering, zien we twee zusters en twee schoonzusters: Jobs, Alida (de vouw van Jacobus), Leny (de vrouw van Simon) en Magcheltje.

piershil-voorstraat-watering

Het echtpaar bleef tot hun dood in de boerderij, Adam overleed in 1947 en Aartje in 1951. Het boerenbedrijf in de Voorstraat van Piershil werd voortgezet door de broers Jacobus (Koos) en Martinus (Tinus) van Bergeijk. Koos, die in 1934 was getrouwd met Alida Wilhelmina Dalebout, woonde vanaf 1938 op het adres Voorstraat 6 te Piershil. In 1953 vertrokken zij met hun drie kinderen (Ad, Jan en Ina) naar de hoeve van halfbroer Hendrik (die op zijn beurt naar de Voorstraat 6 vertrok). In 1961 kochten ze de boerderij, genaamd Clein Piershil Hoeve (Oudendijk, Piershil), ook daadwerkelijk van Henk. De laatste ‘Van Bergeijk’ die de boerderij aan de Voorstraat 20 verliet was Suze Geertruida van Dijke, die vanaf 1942 in het oostelijke gedeelte woonde. Zij was gehuwd met Martinus (Tinus) van Bergeijk, die in 1955 op 44-jarige leeftijd door een verkeersongeval om het leven kwam. In 1960 vertrok ze naar Maasdam en later naar Brielle en in 1978 werd de complete hoeve verkocht.

Foto ‘Bij de schuur’

piershil-voorstraat20-schuur

Foto Wina Bijl

Deze foto toont Wina Bijl, op de laatste dag dat zij diende bij Martinus en Suze van Bergeijk. Ze poseert met de familiehond Ronald op het kerkplein (de huizen op de achtergrond zijn allen gesloopt) aan de oostelijke zijde van de hoeve.

piershil-kerkplein-winabijl-ronald

Diverse families bewoonden daarna het huis (van der Burgh, Van Etten), Ad en Riet Verhorst waren de langste bewoners. De enorme schuur werd gebruikt voor de aardappelhandel van Ad en in de laatste jaren werd hier ook de rommelmarkt gehouden (dat gebeurde in juli 2009 voor het laatst). Ad en Riet verhuisden naar Nieuw-Beijerland en de boerderij werd gekocht om te worden omgebouwd tot een ‘herbergier’, een soort zorgboerderij.

Knipsel ‘Schuur uitgebrand’ – oktober 1977

piershil-knipsel-schuur-voorstraat-21okt1977-01 piershil-knipsel-schuur-voorstraat-21okt1977-02 piershil-luchtfoto-brand

Het boerenhuis op de Voorstraat 20 heeft de status van monument gekregen. De officiële omschrijving daarvan luidt als volgt:

Monument Boerenhuis Voorstraat 20 Piershil (nr. 32156)

Boerenhuis, waarvan het woongedeelte van een pannen wolfsdak is voorzien en een voorgevel die is uitgevoerd met ingezwenkte zijkanten onder een houten lijst met consoles die karakteristiek is in de Hoekse Waard. De voordeur is voorzien van een houten omlijsting en een hoofdgestel op voluutconsoles, waarboven een steen met het jaartal 1864. Achter de woning bevindt zich een aangebouwde hoge stal onder een pannen zadeldak. Op de verdieping vierruitschuiframen. Op de begane grond zijn de originele zesruitschuiframen bij verbouwingen reeds verloren gegaan.

Foto’s Voorstraat 20 – 13 augustus 2009

piershil-voorstraat20-13aug2009-01 piershil-voorstraat20-13aug2009-02 piershil-voorstraat20-13aug2009-03 piershil-voorstraat20-13aug2009-04 piershil-voorstraat20-13aug2009-05 piershil-voorstraat20-13aug2009-06

Knipsel ‘Vervallen schuur wordt zorgherberg’ – AD Hoeksche Waard 20 oktober 2016

piershil-voorstraat20-oktober2016Dankzij herbestemming schittert het boerenhuis aan de Voorstraat 20 in Piershil als nooit tevoren. De aangebouwde hoge stal vormt sinds 2014 het thuis van gasten van de zorginstelling ‘De Herbergier’. Sloop en herbouw zou gemakkelijker zijn geweest, net zoals timmerman Jacob van Bergeijk deed na aankoop in 1864. De monumentale status zorgde in het heden voor een ander plan van aanpak. Zorgondernemer Gerard Vonk omschrijft het werk van de architect als een kunststukje. ,,Een vervallen oude boerenschuur is zo omgevormd dat hier 16 mensen kunnen wonen. En toch proef je overal dat die boerderij er nog is.” De opzet van de kamers en het gastenverblijf is ruim, ze hebben een opvallende overeenkomst. ,,De originele balkenstructuur loopt dwars door iedere kamer. Door dit concept stralen we het gevoel van een landelijke omgeving uit.” Ooit werden hier dorsmachines machinaal aangedreven en aardappelen gesorteerd. Jaarlijks werd op het erf en in de schuren de rommelmarkt georganiseerd. ,,Door de centrale ligging hebben alle Piershillenaars herinneringen aan dit pand, iedereen heeft wel een persoonlijk verhaal.” De familienaam Van Bergeijk is onlosmakelijk verbonden met het pand. De twee fundatiestenen van de bouw en de verbouwing houden die herinnering levend. Diverse generaties woonden en werkten hier, bijna een eeuw lang. De lokale verzetsheld Klaas ligt enkele meters verder begraven, net als Suze, de laatste Van Bergeijk die hier tot 1960 woonde. ,,De nabijheid van de kerk met het oude kerkhof levert vooral rust op. Het luiden van de klok went, de gasten vinden het al snel een prettig geluid.” Gerard woont met echtgenote Digna in het statige boerenhuis op de kop. De ingezwenkte zijkanten sieren de voorgevel, de voordeur is voorzien van een houten omlijsting en een voetstuk. ,,Binnen is het helemaal nieuw, alleen een authentieke kastenwand is nog aanwezig. In het huidige washok bevindt zich ook nog glas-in-lood.” De zware tegels van het nog originele karrenspoor op het erf zijn bewaard gebleven, het wagenhuis is gesloopt en vervangen door een ruim terras met uitzicht op de Heemtuin. ,,Het mooiste aan het hele pand vind ik het zijaanzicht. De entree met de grote deuren, het stalraam daarboven versterkt de illusie van een boerenschuur.” In de hoogtijdagen woonden diverse families tegelijk in het pand. Voor, links en achter. ,,Het zou mooi zijn als ik maar even in het verleden zou kunnen meekijken. Het moet een levendige gemeenschap zijn geweest. Net zoals nu eigenlijk.”

Knipsel ‘Vervallen schuur wordt zorgherberg’ – AD Hoeksche Waard 20 oktober 2016

Klik op de afbeelding voor een vergroting

ovt-aflevering-039-voorstraat20-piershil-20okt2016-1600

Updated: oktober 24, 2016 — 8:57 am
 1. Heel interessant stukje geschiedenis van de boerderij en familie.
  Was een heel modern bedrijf met achter een schuur als grote machinekamer
  waarmee s ‘winters ook de dorsmachine en ander zaken werden aangedreven.
  Er moeten nog foto’s volgens mij in omloop zijn uit die periode.WELLICHT
  ERGENS OP ZOLDER IN EEN OUWE SCHOENENDOOS .
  Henk succes er mee!
  mvr. groet Bas Kooij

  1. Beste Henk

   Er komt nog steeds aanvullende informatie beschikbaar. De machinekamer is nog niet te
   voorschijn gekomen jammer.
   Wat ik ook nog mis is foto’s en informatie over het “watergemaal” in de polder Klein Piershil (jaren 30? gebouwd ).Dit was ook een zeer moderne aanpak voor die tijd.

   Verder over die periode was er een bepaalde manier van aardappels rooien waarbij een
   z.g. voorman (Bas v.d. Jagt)in deze was aan gesteld . Bas deelde de percelen in met een bepaalde afmeting in “roeden” gemeten. Onder een groep van circa 5 landarbeiders werd
   geloot voor de juiste plek. Op de plek in het midden werden de gerooide aardappelen op
   een z.g. hoop gestort en afgedekt met stro en aardappel lof. Aan het eind van de herfst
   werd dan de hoeveelheid gerooide aardappels gemeten en afgerekend. Vrouw en kinderen
   raapten ook mee. Mocht er belangstelling zijn wil ik dit ook mondeling toelichten. Het geheel verliep volgens allerlei afspraken die per werkgever verschilden.
   Met vriendelijk groet,

   Bas Kooij. (Bas van Corre)

   1. Bas, de machinekamer zegt me niets! En over het watergemaal is mij ook weinig bekend. Alle informatie is welkom, stuur maar op!

 2. oude foto.s mooi en bedankt ik heb alleen de copie.mijn moeder was magcheltje van Bergeijk en ga verder zoeken in die oude schoenendoos
  groeten van ad
  A & TC van Dijke
  279 Nine mile Rd
  Sulphur Creek 7316 TAS
  Australia
  Phone 0364354132

  1. Mogenijk heeft Francien de geus
   ’s Gravendeel nog meer gegevens voor je ovér de familie Bergeijk en de boerderij.

 3. Wat mooi om te lezen. De laatste jaren was het woongedeelte in 2 woningen verdeeld waarin ik persoonlijk in het achterste stuk met heel veel plezier heb gewoond. Regelmatig mis ik dit mooie stekje nog wel.

  In de tijd dat ik er woonde heb ik me nog wel eens verdiept in de geschiedenis van het pand maar nu lees ik dingen die mij nooit duidelijk waren geworden.

  Heel leuk! Complimenten voor het mooie uitgebreide verhaal

 4. Wat een mooi verhaal. Het kleine meisje op de tweede foto is mijn over grootmoeder. Neeltje Dirkje van Bergeijk, zij trouwde met Cornelis van Driel en gingen in Klaaswaal wonen. Mijn vader Nelis Dirk van Driel is naar haar vernoemd. Groeten Dirk van Driel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.