1900-1916 – De oudste ansichtkaart

De oudste ansichtkaart van de Voorstraat stamt uit het jaar 1900.

Oorspronkelijk bestond de kom der gemeente Piershil uit een dijk, waarvan het noordelijk deel na 1714 Molendijk genoemd werd en het zuidelijk deel Sluisjesdijk. Rechthoekig op die dijk was de Voorstraat. Aan beide kanten van de Voorstraat waren huizen gebouwd. De kerk en de school stonden aan de Benedenstraat, zo heette het eind van de Voorstraat voorheen. De bestrating bestond uit keistenen, de zogenaamde kinderhoofdjes. Aan weerszijde daarvan kwam een stuk grond welke was beplant met bomen. Daarnaast was een straatje van gele steentjes met een goot. Voor de huizen lagen stoepen, al of niet voorzien van een hekwerk, soms met een poortje.

Ansicht Voorstraat Piershil

Dit is te zien op de oudste ansichtkaart van de Voorstraat, uit het jaar 1900. Op de voorgrond staat rechts de rijksveldwachter Hidskes en daartegenover met het lichte overhemd de smid, Jacob de Graaf. Op de achtergrond lijkt de pastorietuin wel wat op een bos.

Foto Voorstraat Piershil – 1916

Deze foto werd 16 jaar later gemaakt, in 1916 dus. Overigens is deze foto ook als ansichtkaart uitgegeven, afgedrukt in spiegelbeeld!

piershil-voorstraat-1916

Updated: februari 17, 2024 — 10:25 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.