1950 – Bakkerij Van Strien (voorstraat 19)

Het is nu nauwelijks voor te stellen, maar eeuwenlang zat in het pand Voorstraat 19 te Piershil een bakkerij. Tot Co Reedijk (79) besloot met zijn gezin naar het Westland te vertrekken.

,,Begin 1700 woonden mijn voorvaderen al op deze plek in de Voorstraat. Ze runden een boerenbedrijf, met 18 dagloners. Toen een zoon ooit zijn moeder ging helpen met broodbakken ontstond een nieuwe bron van inkomsten.” In de afgelopen eeuw werd het langgerekte pand voorzien van een bakkerswinkel op de kop. Met aan de achterzijde veel ruimte voor opslag en de broodbakkerij. ,,Het 27 meter lange pand was tot de oorlog één van de oudste gebouwen van het dorp.” Een brand vernietigde in 1943 de stokoude schuur. Dankzij de enkele meters verderop gelegen brandweerkazerne kon het huis worden gered. De oorzaak was een versleten doofpot. ,,De oven werd gestookt met takkenbossen en turven. Na gebruik gingen de smeulende resten in een pot. Door een lekkage kwamen er vonken in de schuur terecht.” Het bleek de voorbode van een lastige herstart in 1945. Co’s vader zocht elders zijn geluk, zijn moeder stond er met haar twee jonge kinderen alleen voor. Met behulp van vrienden, Jaap Vink en zijn knecht Bas Groenenberg, kon het bedrijf worden voortgezet. ,,Tot ik zelf oud genoeg was, ik ging bakken en brood bezorgen. Mijn zus verliet school om in de winkel te kunnen helpen.” Het huis werd in die jaren noodgedwongen opnieuw ingedeeld. De hulpbehoevende oma Van Strien kwam inwonen, later werd ook Co’s moeder ernstig ziek. Na weer een verbouwing leek de nieuwe bakkerij gereed voor de toekomst. ,,Met veel ruimte voor opslag. We verhandelden ook dagelijkse boodschappen. En zaken als rijst, bonen en vis.” De belangrijkste modernisering van het bakkersbedrijf, inmiddels opererend onder moeders achternaam ‘Van Strien’, was een nieuwe oven. Gebouwd door de plaatselijke metselaar Van der Merwe. ,,Een degelijk bouwwerk, deze kon met een oliebrander worden opgestookt. De latere eigenaar van het pand liet me ooit weten dat het slopen daarvan een enorm karwei was geweest.” Die nieuwe eigenaar, melkboer Jaap de Koning, zorgde ook voor de nieuwe voorgevel. Met de deur aan de andere kant, de winkel werd vervangen door een woonkamer. Vanwege toenemende concurrentie vertrok Co halverwege jaren zestig met vrouw en kinderen naar Maasdijk. Om daar in dienst te treden bij een bakkerij. ,,Ik ben pas nog in Piershil geweest, onherkenbaar is het pand. Alles vergaat, de herinneringen blijven.” 

Ansicht ‘Panorama – Piershil’

Op deze mooie ansichtkaart uit 1960 is de bakkerij goed te zien, rechts van het café.

In de jaren zestig is de bakkerij gesloten en is het pand in handen gekomen van de familie De Koning. Jaap de Koning heeft het pand jarenlang als melkboer en SRV-man in gebruik genomen. Na te zijn gestopt werd er nog opslagruimte gehuurd door de melkmannen Donkersloot en Snoep.

Foto’s ‘Van Strien Bakker’

Deze foto van de voorgevel werd gemaakt in 1950.

piershil-voorstraat-vanstrien-1950

Bakker Co Reedijk is gereed om te gaan bezorgen, getuige zijn afgeladen kar. Deze foto werd gemaakt in 1958.

piershil-coreedijk-bakker-1958

Co Reedijk in de bakkerij, 1959.

piershil-coreedijk-bakkerij-1959

Deze foto werd gemaakt in 1960, kort nadat de bakkerij was verbouwd.

piershil-voorstraat-bakkerij-naverbouwing-1960

Op deze foto uit 1961 zien we bakker Co met Leo van der Waal bij de oven in de bakkerij. Deze stenen oven is gemaakt in 1920, gemetseld door Dirk van der Merwe.

piershil-co-leovdwaal-stenenoven-uit1920-1961

Met de bakfiets, in 1962, naast de bakkerij. Het huis op de achtergrond staat op de hoek Voorstraat – Koningin Julianastraat.

piershil-bakker-coreedijk-bijbakkerij-1962

Co Reedijk bezorgt brood in de winter van 1963. Hij staat hier aan de westelijke kant van de Koningin Julianastraat.

piershil-bakker-coreedijk-konjulianastraat-winter-1963

Co met zijn bakfiets op de Molendijk. De foto werd gemaakt vanuit de tuin van de familie Hollander.

piershil-bakker-coreedijk-molendijk

Twee foto’s van Anneke Reedijk voor de winkel van haar moeder, omstreeks 1960.

piershil-voorstraat-annekereedijk-1960-01 piershil-voorstraat-annekereedijk-1960-02

Foto ‘Voorstraat 25 – J. de Koning’

Deze foto werd gemaakt in 1975 (450-jarig bestaan Piershil) van de gevel van het pand. De bewoner was toen de Familie de Koning (van de SRV-melkman Jaap). destijds werd het hier nog aangeduid als Voorstraat 25.

piershil-450jaar-jdekoning

Knipsel ‘Jaap de Koning’ – 12 november 1969

piershil-melkboer-jaapdekoning-12nov1969

Foto’s ‘Voorstraat 19’ – 5 juni 2011

Het pand is tegenwoordig weer in gebruik als particulier bezit. De bewoners, Sander Baars en Laura Reinarz, hebben het pand verbouwd tot een pronkstuk in de Voorstraat van Piershil.

piershil-voorstraat19-5juni2011-01 piershil-voorstraat19-5juni2011-02 piershil-voorstraat19-5juni2011-03 piershil-voorstraat19-5juni2011-04

Knipsel ‘Herinneringen aan een bakkerij’ – Dinsdag 25 juli 2017

Klik op het knipsel voor een vergroting

Updated: maart 6, 2024 — 10:08 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.