1956 – De doorbraak

Ooit bestond de noordzijde van de Voorstraat uit een gesloten huizenrij. Tot er behoefte kwam aan uitbreiding en de Koningin Julianalaan haaks op de Voorstraat werd aangelegd. Om te zorgen dat deze nieuwe laan begaanbaar was moest in 1956 in de Voorstraat een huis worden afgebroken, destijds bewoond door P. Zwijnenburg.

Foto ‘Spelen voor de doorbraak’ – 1944

Toen de kinderen hier speelden, in 1944, was dit het huis en de winkel van P. Zwijnenburg. De ‘doorbraak’ liet nog ruim 10 jaar op zich wachten. Hier spelen van links naar rechts Henk Speelman (zojuist door de kat gebeten), Jan Speelman, Co Reedijk (met hoepel) en Willie van Trigt (met een tol).

piershil-doorbraak-1944

Foto’s Huis ‘Zwijnenburg’ – De Doorbraak

Dat huis is te zien op deze drie foto’s. De middelste foto toont de westzijde van het pand met op de achtergrond de nieuwe Koningin Julianastraat. De foto rechts toont diezelde westzijde, met het zicht richting Kerk.

piershil-voorstraat-doorbraak-01

piershil-voorstraat-doorbraak-02 piershil-voorstraat-doorbraak-03

Foto ‘Huwelijk in 1955’

Ook op deze huwelijksfoto uit augustus 1955 is het huis nog te zien; er is nog geen doorbraak naar de Koningin Julianastraat.

piershil-huwelijk-blokdepijper-4aug1955-08

Foto ‘Vijf op een rij’

Op deze foto zien we Anneke Reedijk in de Voorstraat. De vijf panden van links naar rechts: de bakkerij van Reedijk (Van Strien), het brandweerhokje (stalling van de pomp), huize Zwijnenburg (de doorbraak), huize Verhorst en helemaal rechts de slagerij.

piershil-doorbraak-annekereedijk

Foto’s ‘vrij zicht’

piershil-voorstraat-doorbraak-04

piershil-klein-doorbraakNa de sloop van het pand kon de verdere uitbreiding van het dorp van start gaan. Zoals hier boven te zien is kwam er een vrij zicht op de oude school voor de kerk en vanaf de andere zijde op de Koningin Julianastraat.

De foto links is uit 2003, de foto hier onder is uit 2007.

 

 

 

piershil-voorstraat-1april2007-06

Ansicht ‘Panorama’

Op de foto vanuit de kerktoren is goed te zien wat het nut was van de afbraak: toegang tot de nieuwbouw binnen het dorp. Ook de nieuwe kleuterschool is op die foto goed te zien. Dit gebied waar het huis werd gesloopt stond bij de oudere Piershillenaars jarenlang bekend als ‘de doorbraak’. En dat was het natuurlijk ook, in meerdere opzichten. Het huis naast deze doorbraak, staat er nog steeds en is inmiddels ingrijpend verbouwd.

 

Updated: maart 6, 2024 — 10:16 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.