De boerderij van Vlielander

Op de plaats van de vijf herenhuizen in de Voorstraat heeft jarenlang een boerderij gestaan, eigendom van het geslacht Vlielander (ambachtsheerlijkheid) uit Numansdorp. Al in het begin van de twintigste eeuw werd deze boerderij gepacht door de familie Quartel. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog emigreerden de toenmalige bewoners, de twee gebroeders Quartel (er was er één vrijgezel en één was gehuwd en had kinderen) naar Argentinië om daar het boerenbedrijf voort te zetten. In de oorlog was er enige tijd leegstand, tijdens de mobilisatie werd de boerderij gebruikt voor de opvang van Nederlandse soldaten. In de jaren daarna werd de belangen van Vlielander behartigd door Dhr. Rötgers, die ook in het woonhuis bij de boerderij zijn intrek nam. In de jaren vijftig nam Piet van Bergeijk, de oudste zoon van Klaas, samen met zijn vrouw Marie Huisman de boerderij en de bijbehorende grond (gelegen in de Aanwas, tot aan het Spui) over van Vlielander. Tot in de jaren zeventig hebben zij op de boerderij gezeten. Na hun verhuizing naar de Flevopolder raakte de boerderij in verval. Het woonhuis werd nog wel herhaaldelijk bewoond, o.a. door Wim van der Jagt en Henk van Hal. De laatste bewoner van het complex was Huig de Wit, die als arbeider van Piet van Bergeijk al zijn intrek had genomen in het bijbehorende knechtshuisje. Huig de Wit kwam in de jaren zeventig om het leven toen hij met zijn auto werd aangereden door een dronken man in de buurt van Nieuw-Beijerland. Het verval van het complex raakte daarna in een stroomversnelling en uiteindelijk werd alles gesloopt. Op deze plaats werden later vijf royale herenhuizen gebouwd.

Knipsel ‘Boelhuis te Piershil’ – maart 1940

piershil-quartel-boedelverkoop-1940

Foto’s ‘De boerderij van Vlielander’

Deze foto’s werden gemaakt in 1968, de boerderij in volle glorie.

voorstraat-bergeijk-1968-01 voorstraat-bergeijk-1968-02

Een foto van het knechtshuisje, uit 1977.

piershil-voorstraat-knechtshuis-1977

Ook deze foto, vanaf de westelijke kant, werd gemaakt in 1977.

piershil-voorstraat-boerderij-1977

Op de luchtfoto uit 1978 is nog te zien hoe het totale complex in de Voorstraat gelegen was. Links de schuur met het woonhuis, rechts daarvan het knechtshuisje.

piershil-voorstraat-luchtfoto-1978

Een Piershillenaar (iemand enig idee wie dit is?) wandelt hier door de Voorstraat. Links van de twee grote deuren is het knechtshuisje te zien.

piershil-dirkkruithof-voorstraat

Op deze foto zien we Kees Roest, aan de achterzijde van de oude boerderij van Piet van Bergeijk.

piershil-voorstraat-boerderijpietvanbergeijk

Knipsel ‘Brand in de boerderij’ – 1978

“Een oude inmiddels half gesloopte boerderij in de Voorstraat in Piershil, is woensdagavond grotendeels door brand verwoest. Om ongeveer tien voor negen sloegen de eerste vlammen uit het dak; enkele minuten later brandden alle binten van de schuur. Vlak nadat alarm werd geslagen arriveerde de Piershilse brandweer. Even later kwam ook versterking uit Goudswaard. Burgemeester B. Kolbach van Piershil verliet na een telefoontje met wethouder P. Vink direct de raadsvergadering die op dat moment in Nieuw-Beijerland gehouden werd. Volgens ooggetuigen is de brand ontstaan doordat de slopers van het pand afvalhout hebben verbrand. Vermoedelijk is zo’n hoop blijven smeulen. Buren beweren echter dat het baldadige jeugd is geweest die van de rust op straat, in verband met de voetbalwedstrijd op tv, gebruik hebben gemaakt. Later op de avond kwam nog een ander facet naar voren. Jongelui waren namelijk bezig geweest met het doorbranden van ijzeren binten vlak achter het gebouw. Toen de brandweer even na negen uur de vuurzee grotendeels bedwongen had, moest in allerijl het aangrenzende pand nat gehouden worden. Direct na het uitbreken van de brand had men daar al moeten blussen. Even bleken alle bluswerkzaamheden gezien de lage druk op de slangen de mist in te gaan. De bronwaterleiding in ’s-Gravendeel werd echter direct gebeld met het verzoek om meer druk. Terwijl enkele brandweerlieden met persluchtmaskers tussen de twee panden bezig waren, kon het materieel van Goudswaard opgeruimd worden. Tot gisterenmorgen heeft de brandweer nog moeten nablussen. Aannemer Schouten uit Leidschendam die de sloop uitvoert en nieuwbouw zal toepassen wist gistermorgen nog nergens van. De heer Schouten, die wel tegen brand verzekerd is, verklaarde later: “Het betekent voor ons geen financiële strop. We wilden het toch slopen. De brand maakt voor ons niet zoveel uit”.

piershil-voorstraat-knipsel-oktober-1978

Foto ‘Brand in de boerderij’ – 1978

Deze foto werd gemaakt door Dominee van de Graaf. De boerderij staat in lichterlaaie. Het hek op de voorgrond is het hek naast het voormalige Gemeentehuis. Op de luchtfoto uit 1976 is dat hek ook te zien, met daarbij de richting van waaruit de foto is gemaakt.

piershil-boerderij-vlielander-brand-1978 piershil-luchtfoto-1976

 

Updated: februari 11, 2015 — 2:33 pm
  1. ingrid goudswaard

    Mijn opa Hubert Goudswaard woonde bij zijn dochter Jannetje (mijn tante Jans) die getrouwd was met Huig de Wit. Ik kwam als kind met mijn ouders vaak op bezoek in het knechtshuisje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.