Einde Voorstraat: Huize Rozendaal

Het huis en de schuur van de familie Rozendaal staan aan het einde van de Voorstraat, op nummer 45. De familie Rozendaal heeft zich in 1866 gevestigd in de boerderij te Piershil. Deze werd destijds gebouwd door Pleun Rozendaal die zich samen met zijn echtgenote A. Andeweg hier vestigde. Het bedrijf werd in 1922 voortgezet door zijn zoon Paulus, die daar samen met zijn echtgenote G. Bouman tot 1956 zou blijven. Zijn neef Tinus (Martinus) nam toen het bedrijf over. Hij was al werkzaam in het boerenbedrijf, want zijn vader Anthony (Toon) had ook vanuit een woonhuis in de Heullaan van Piershil al toegang tot enkele schuren op het terrein van zijn broer Pau(lus) Rozendaal. Tinus zette samen met Pie van der Merwe het bedrijf aan de Voorstraat voort.

Foto’s Huize Rozendaal – 1910

De oudste foto van het huis, met originele schuur. Voor de schuur zit opoe A. Andeweg, links daarvan staat de eigenaar Pleun Rozendaal.

piershil-huizerozendaal-1910

Bovenaan is het huis te zien vanuit het riet aan de overkant van de weg. De winterse plaat werd gemaakt in de jaren vijftig.

piershil-huizerozendaal-riet

Pau Rozendaal naast de schuur met een paard, links het huis van Dirk Groeneveld.

piershil-huizerozendaal-pau-metpaard

Deze drie foto’s werden gemaakt vanaf dezelfde kant, op 24 april 2011.

piershil-huizerozendaal-riet-24april2011-01 piershil-huizerozendaal-riet-24april2011-02 piershil-huizerozendaal-riet-24april2011-03

Op deze foto is het huis van de familie Rozendaal te zien, met daarachter de bijbehorende schuur. Op de voorgrond is ook het RTM-spoor dat over de brug loopt nog waarneembaar.

rtm-stationpiershil-huisrozendaal

Louw(erens) Rozendaal poseert voor het huis, omstreeks 1930.

piershil-huizerozendaal-louw-1930

Op deze foto zijn de bruggetjes bij het huis goed te zien. Die links is voor de Oud-Piershilseweg, de brug rechts is voor de tram.

rtm-piershil-brug-rozendaal

Foto ‘Dorsen’ – 1924

Pau Rozendaal met een kleinzoon aan het dorsen op de boerderij van de familie Rozendaal aan de Voorstraat. Dit gebeurde met dorsmachines, men noemde die ook wel dorskasten. De dorskast op deze foto is eigendom van H. van Bergeijk, die langs de boeren ging om te dorsen.

piershil-rozendaal-dorsen-1924

Foto’s ‘Bij het kippenhok’ – 1931, 1933, 1941 en 1942

Circa 1931: De vrouw links is Grietje Rozendaal-Bouman (de vrouw van Pau) en rechts met het voederbakje loopt Toon Rozendaal. De kinderen zijn van links naar rechts:  Gré Rozendaal (dochter van Toon), Leen Rozendaal (zoon van Grietje) en Tinus Rozendaal (zoon van Toon). De twee kinderen links zijn heel jong gestorven, Gré kreeg longontsteking en Leen is verdronken.

piershil-huizerozendaal-kippenhok-1931

Naast het kippenhok poseren Piet Rozendaal (links), Klaas Veerman en buurvrouw Nel van Schouwen, omstreeks 1933.

piershil-huizerozendaal-naastkippenhok-1933

Omstreeks 1941 werd deze foto gemaakt; met de kalveren en het kippenhok. Helemaal links staat Ka van Vliet, dan Maartje Rozendaal-Zonnveld, Tinus Rozendaal, Gré Rozendaal, Teuntje Stok en Mach Rozendaal.

piershil-huizerozendaal-kippenhok-1941

Vier kinderen van Anthony (Toon) Rozendaal poseren: van links naar rechts Arend (later noemde hij zichzelf John, geboren in 1925), Gré (Margrieta, geboren 1937), Loo (Leuntje, geboren 1932), Jaantje (Adriaantje, geboren 1921).  Deze foto werd omstreeks 1942 gemaakt, het paard heette ‘Trui’.

piershil-huizerozendaal-kippenhok-1942

Foto ‘Aalbessen plukken’ – 1938

Deze foto werd gemaakt in de boomgaard van Rozendaal, ook vlakbij het huis in de Voorstraat. Staand vlnr: Mina van der Waal, Jaantje Rozendaal, Maartje Rozendaal-Zonneveld, Ka van Vliet, Wim Verhulp en Tinus Rozendaal. Zittend vlnr: Bas van der Waal, Gré Rozendaal, Ingie Kok en Loon (leuntje) Rozendaal.

piershil-rozendaal-aalbessen-1938

Foto ‘Op de schelf’ – 1939

Links Louw Rozendaal, rechts zijn vader Toon. Te zien zijn een perenboom (links), een appelboom (kerswiek, een moesappel) en de oude schuur behorende bij het huis (helemaal links). Het hooi werd zo aangevoerd vanuit ‘De Breejenhoek’, met de wagen, die is nog net zichtbaar. Het hooi werd vervolgens opgestapeld tot een schelf, welke vervolgens met stro en riet werd afgedekt. Dit bij gebrek aan opslagruimte binnen. De familie Rozendaal had destijds zo’n 30 tot 40 koeien staan in de schuur.

piershil-huizerozendaal-louw-toon-rozendaal-1939

Op deze familiefoto, gemaakt naast de schuur in achtertuin, zien we vooraan de dames Stijn van der Merwe (links) en Anna Schelling. Staand vlnr: Bert Rozendaal, Engel van der Merwe en Kees Klokkenburg.

piershil-huizerozendaal-familiefoto

Foto’s ‘Met een paard’

Deze foto’s werden eveneens achter het huis en naast de boerderij gemaakt.

Op de bovenste twee foto’s poseren Hannie Verhorst (op het paard) en en haar vriendin ‘Dora’ uit Den Haag.

piershil-huizerozendaal-metpaard-01

piershil-huizerozendaal-metpaard-03

Jaantje Rozendaal staat links, op het paard ‘vossie’ zit Ka van Vliet.

piershil-huizerozendaal-metpaard-02

Foto’s ‘Melkbussen op het erf’

piershil-voorstraat-rozendaal-melkbussen-01 piershil-voorstraat-rozendaal-melkbussen-02

Foto’s Huize Rozendaal – oktober 2010

piershil-huizerozendaal-5okt2010-01 piershil-huizerozendaal-5okt2010-02 piershil-huizerozendaal-5okt2010-03

Foto’s ‘poseren’ – 1954

Op deze foto’s poseren de mannen (boven Ad van Bergeijk, onder Leen Rozendaal) bij het huis, in gezelschap van hun vriendin en bij een mooie auto. Achter de auto is op beide foto’s ook het RTM-wachthuis waarneembaar. Op de onderste foto zijn ook de melkbussen en een RTM-wagon op het kleine perron waarneembaar. Deze foto’s zijn gemaakt op nieuwjaarsdag 1954.

piershil-tramhalte-1januari1954-advanbergeijk piershil-leenrozendaal-1jan1954-01

Knipsel ’83-jarige begint opnieuw’ – 2010

In juni 2010 stond er een artikel in het Kompas inzake de nieuwe bestemming voor deze grond. Het huis zou worden afgebroken voor nieuwbouw en de familie zou verhuizen naar een plaatsje verderop. De toestemming waar in het artikel over werd gesproken kwam er echter niet, zo werd bekend in september 2010.

piershil-knipsel-tinusrozendaal-4juni2010

Knipsel ‘Bij Tinus blijft de herinnering levend’ – ADRD 21 december 2013

piershil-huize-rozendaal-adrd-21dec2013

Updated: februari 10, 2015 — 8:04 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.