Toneel in de Voorstraat

Tegenwoordig vinden de toneeluitvoeringen plaats in Dorpshuis Renesse. Tot de opening van dat dorpshuis, eind jaren zestig, vonden de toneeluitvoeringen plaats in de Voorstraat.

In Café ’t Hart (het tegenwoordige Café ’t Hof van Piershil) was in het zaaltje een podium gebouwd. Hierop was plaats voor enkele decorstukken en zo’n 60 stoelen voor de bezoekers.

Foto’s ’toneel in de jaren vijftig’

Deze foto’s dateren uit 1954 toen er door de jongerenvereniging al toneelavonden werden georganiseerd.

Op de bovenste twee foto’s wordt gespeeld ‘Arjen (en Japke)’ van Cor Bruijn. Op de bovenste foto zitten (vlnr) Wout van der Heiden, Ingie Bijl (gehuwd Hensen) en Gerry van Leenen (gehuwd Schäfer).

piershil-voorstraat-toneel-1954-01

Op deze foto zien we van links naar rechts: Corrie Heikoop, Ad van Bergeijk, Corrie Veerman, Wout van der Heiden, Gerry van Leenen, Pleun Stok en Ingie Bijl.

piershil-voorstraat-toneel-1954-02

Deze foto is van een andere uitvoering (‘op eigen geërfde grond’), ook uit de jaren vijftig. In de midden staat Corrie Heikoop, links van haar Bas Snijders en rechts van haar Ingie Bijl. Links zit Gerry van Leenen en rechts zit Wout van der Heiden. Grimeur destijds was (Adriaan) ‘Bakker’.

piershil-voorstraat-toneel-1954-03

Deze twee onderstaande foto’s werden gemaakt in 1957. Het stuk ‘Studentenpension’ werd opgevoerd door twee jeugdverenigingen.

Van links naar rechts poseren Gerry van Leenen, Wout van der Heiden, Corrie Heikoop, Bas Snijders, Ingie Bijl, Cor vd Hoeven, Truus Groenenberg, Pleun Stok en Corrie Bijl.

piershil-toneel-voorstraat-01

In actie zien we Nico Bakker, Piet de Ruiter en Truus Verhoeven.

piershil-toneel-voorstraat-02

Op deze foto poseren van links naar rechts: Truus Verhoeven, Ingetje Bijl, Cees de Pijper, Teuntje Kraak, Nico Bakker, Piet de Ruiter en Annie Bakker.

piershil-voorstraat-toneel-1957

In actie zien we Cees de Pijper, Teuntje Kraak en Ingie Bijl.

piershil-toneel-voorstraat-03

Foto ‘Meesters Baars’

Op deze foto schudt schoolmeester Jo Baars de hand van een onbekende. De verhoging voor het podium is goed te zien, net als het trapje in de midden.

piershil-voorstraat-toneel-jobaars

Foto’s ‘Jongensvereniging Het Mosterdzaadje’ – 15 maart 1960

Jongens van de jongensclub ‘Het Mosterzaadje’ poseren op het toneel in het zaaltje. Deze club stond onder leiding van Ad Verhorst Wzn. Hij staat achteraan op de foto. De jongens zijn staand van links naar rechts: Karel Snijders, ? Roest, Hans Groenenberg Lzn., Leen van ’t Hof, Adri Achterberg, v.d.Meer? , Leen van ’t Hof Hzn, Adri van der Heiden Wzn. en John ’t Hart. Vooraan van links naar rechts: Bert van ’t Hof Jzn., Ad Bakker, Kees Buitendijk, Arie van der Heiden Jzn. en Leo Lodder.

piershil-jongensvereniging-mosterdzaadje-01 piershil-jongensvereniging-mosterdzaadje-02

Foto’s Da Capo – 18 februari 1961

Enkele jaren later werd de toneelvereniging Da Capo opgericht, ontstaan uit diverse jeugdverenigingen en de zangvereniging. De kleurenfoto’s zijn gemaakt tijdens de uitvoering van Da Capo op zaterdag 18 februari 1961, eveneens in het zaaltje van Café ’t Hart. Op de foto bovenaan staan (van links naar rechts) Jan Kok, onbekend, Ingetje Kok (gehuwd de Buck), Jobje Stolk (gehuwd Van Bergeijk), Jaantje Rozendaal en Ina van Bergeijk.

piershil-dacapo-voorstraat-18feb1961-02

Op deze foto zien we Jobje Stolk met dienblad.

piershil-dacapo-voorstraat-18feb1961-01

Links Kees de Pijper, daarnaast Jan Kok. De ‘veteraan’ is onbekend, rechts zit Jaantje Rozendaal.

piershil-dacapo-voorstraat-18feb1961-03

Updated: februari 11, 2015 — 2:31 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.