De wapens op de molen en in de kerk

Het wapen van de familie van Hesse is te zien op de steen van de molen Simonia en op de ingemetselde steen (van het Hof van Piershil) aan de binnenkant van de Kerk.

Aan de linkerzijde het wapen van de familie Van Hesse zoals te zien op de fundatiesteen van het buitenverblijf van de Ambachtsheer: het Hof van Piershil (Anno 1648). Deze steen is bewaard gebleven omdat hij na de sloop in 1831 van het Hof van Piershil werd ingemetseld aan de binnenzijde van de kerk te Piershil.

Rechts het alliantiewapen op de molen van Piershil, Simonia. De schildhouders zijn de leeuw van de familie Van Hesse en de griffioen van de familie De Crauwelaer. Op het linkerschild staat het familiewapen van Van Hesse: het eerste en vierde kwartier van zilver, tweede en derde kwartier zwart. Middenschild: in zwart een gouden boom (het wapen van Piershil). Op het rechterschild staat het familiewapen van De Crauwelaer: in rood een zilveren lelie, vergezeld door drie gouden vogelpoten of arendsbenen. De beide wapens zijn gedekt door een kroon, hierop een gouden band met drie fleurons en twee parels. Op het lint onderaan staat 1714, vermoedelijk het jaar waarin de molen werd gebouwd.

wapens-molenenkerk

Updated: februari 10, 2015 — 7:50 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.