Het wapen van het dorp Piershil

Vanaf 1721, nadat Gillis van Hesse zijn bezittingen en belangen in Piershil noodgedwongen moest verkopen, werd het zilveren en groene wapen gevoerd. Vaak wordt het wapen ook als wit en groen afgebeeld. De officiële omschrijving van het wapen luidt als volgt: “Van zilver, beladen met 3 golvende fasces van sijnople” (fasces zijn bundels, sijnople is een smaragdgroene kleur).

Het wapen is bevestigd door de Kroon op 24 december 1817.

Foto ‘De vlag van Piershil’ – 28 juni 2014

Deze vlag heeft tot 1984 regelmatig gewapperd op de korenmolen Simonia. De vlag van Piershil werd geschonken door molenaar Hans Hogenboom aan Henk van den Heuvel. De op 28 juni 2014 gehouden cultuur- en kunstmarkt op de Kade van Piershil vormde een mooie gelegenheid om de vlag weer eens te tonen.

piershil-gemeentevlag-tot1984-28juni2014

Afbeeldingen ‘Het wapen van het dorp Piershil’

wapen-piershil-01wapen-piershil-02

Afbeeldingen ‘Koffie en sigaren’

In het begin van de twintigste eeuw begon de Kaffee Handelsgesellschaft AG uit Duitsland met het uitgeven van een serie plaatjesalbums. De Nederlandse albums werden vanaf 1925 uitgegeven door Koffie Hag in Amsterdam, eerst onder de naam ‘Nederlandsche Gemeentewapens’, later onder de naam ‘Nederlandsche Heraldiek’. Ook van het dorp Piershil werd via de koffie een plaatje in omloop gebracht. Later kwam er vanuit de tabaksindustrie ook een sigarenbandje, met het wapen van ons dorp, in omloop.

wapen-piershil-koffiehag

 

piershil-wapen-sigarenbandje

Updated: februari 10, 2015 — 7:51 pm
 1. R. van der Staal (Abbenbroek).

  In ons familiewapen [zie Heraldiek Van der Staal] van 1883 is het wapen van Piershil verwerkt.
  R. van der Staal (Abbenbroek).

  1. Leuk! Ik ben van plan om binnenkort het familiearchief van Van der Staal in het Nationaal Archief eens te gaan bekijken.

   1. R. van der Staal (Abbenbroek)

    Ik heb met een dorpeling afgesproken de teruggevonden hil van Pier te gaan bekijken. Heden was ik voor het eerst in P., terwijl ik toch al >45j. in A. woon, geheel onbekend met al deze zaken. En tevens vlg. jr. het 500-j. bestaan, D.V. .

    1. Leuk! Het is u bekend dat de Hil op particulier terrein ligt? Het is geen eigendom meer van Van der Staal…haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.