1 februari 1953: reddingen in Piershil

Het dorp Piershil kwam er in de watersnood goed vanaf. De dijken rondom de dorpskern wisten ternauwernood weerstand te beiden aan het watergeweld. Voor een aantal bewoners buiten de dorpskern ging het maar net goed in de nacht van 31 januari op 1 februari. De familie C. Veerman had het heel moeilijk. Bij het instromen van de polder Klein-Piershil konden ze de dijk niet mee bereiken, want hun huis stond nogal ver in de polder. Cor moest daardoor met zijn gezin de zolder op vluchten en terwijl ze daar zaten vlogen de deuren, vensters en alles wat zich in het huis bevond er uit. Bovendien sloegen de golven een groot gat in de achtergevel. Het was een angstige nacht en het duurde nog uren voor ze bevrijd konden worden. Toen het eindelijk gelukt was een boot te bemachtigen sloeg die om en verdween in de golven. Een andere boot werd gehaald en dat ging beter, hoewel het moeilijk was tussen het wrakhout door te varen om bij het huis te komen. De bewoners moesten door een zolderraam proberen om in de boot te komen, wat niet zonder gevaar was. De boot bleef natuurlijk niet rustig liggen, maar dobberde steeds op en neer. Hun toenmalige woning stond naast de boerderij van Henk (iets later Koos) van Bergeijk, in de polder Klein-Piershil aan de Oudendijk (richting Nieuw-Beijerland). Het huis werd zwaar beschadigd.

Foto’s Huize C. Veerman

piershil-watersnood-huizeveerman-01 piershil-watersnood-huizeveerman-02 piershil-watersnood-huizeveerman-03

Knipsel H. van Bergeijk

piershil-knipsel-watersnood-boerderijvanbergeijk

Ook het huis van de Familie Jo Kok krijgt het zwaar te verduren. Op de foto rechts is duidelijk te zien dat het water tot aan de dakgoot kwam. Het gebied achter dit huis vormt de tegenwoordige ijsbaan; rechts van dit huis ligt tegenwoordig de Kinderboerderij. Het ‘droge’ binnendijkse gebied van Piershil heeft het ook zwaar te verduren. Doordat het water over de dijk heen stroomt en er veel materiaal wordt meegesleurd verandert ook de dorpskern in een chaos. Enkele bewoners (waaronder het gezin van Leen Groenenberg) in Piershil die naast de haven woonden moesten nog een dag wachten op redding. Op de bovenste verdieping van hun huis riepen zij om hulp.

Foto’s Huize Kok

piershil-watersnood-huizekok-01 piershil-watersnood-huizekok-02

Het huis rechts naast de molen werd bewoond door de familie Veerman. Als gevolg van de stormramp werd het gedeeltelijk verwoest. Op de foto’s staan vader en moeder met Klaas, Corrie en Teuntje bij de puinhopen van hun woning. Ook deze familie beleefde een angstige nacht. De alles verwoestende vloed kwam zo snel, dat ze geen gelegenheid meer hadden naar de zolder te vluchten. Ze konden zich nog net in veiligheid brengen op een wagen, die op de dijk bij hun huis stond. Daar zagen ze hun spulletjes uit het huis over de dijk spoelen en verdwijnen. Hoe hoger de vloed kwam, hoe benarder hun toestand werd. De wagen begon steeds meer te wankelen en zou uiteindelijk gaan drijven. Het had niet lang meer moeten duren of ze zouden met wagen en al over de dijk gesleurd zijn en dan waren ze verloren. Gelukkig is dat niet gebeurd. Ze hebben de ramp overleefd, hoewel nat en verstijfd van de kou. De volgende dag werd begonnen met de nog in het huis aanwezige voorwerpen uit het water te vissen en in de school te brengen. Daar kon de boel schoon gemaakt en gedroogd worden. Alles zat onder de ebbeslik en dat was moeilijk te reinigen.

Foto’s Huize A. Veerman

piershil-watersnood-famaveerman-01 piershil-watersnood-famaveerman-02

piershil-watersnood-famveerman

Op het gemeentehuis was het natuurlijk een drukte van jewelste. Onze gemeentesecretaris, J. Oprel, was wel in het bezit van een fotocamera (‘een boxje’) maar kon door de drukte het gemeentehuis niet verlaten. Hij vertrouwde zijn camera toe aan Juffrouw ’t Hart die vervolgens op stap ging om foto’s te maken van de ramp.

Updated: februari 10, 2015 — 7:45 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.