In de omgeving van Piershil vonden er diverse dijkdoorbraken plaats in de nacht van 31 januari op 1 februari. Hierdoor liepen de polders vol en kwam het water steeds dichter bij de dorpskern. Na een dijkdoorbraak in de Oostpolderdijk sneuvelde om 04.00 uur de Aanwaskade, de Noordpolder langs de Piershilse haven liep hierdoor volledig vol. Dat kwam omdat ook vanuit het Spui een dijk was doorgebroken waardoor er een enorme hoeveelheid naar binnen stroomde. Ook het volledige gebied rondom het voetbalveld liep razendsnel vol. Vervolgens beukte het water tegen de Molendijk en stroomde er in de gehele lengte overheen.
Foto’s dijkdoorbraak Oostpolderdijk
Op deze foto’s is de breuk in de Oostpolderdijk te zien (met op de achtergrond de boerderij Semarang te Goudswaard). Die breuk lag enkele meters achter het rood-witte hekwerk, te zien op de foto die vanaf de Hogendijk werd gemaakt in 2007. In het verlengde van de Hogendijk lag de Oostpolderdijk. De volledige Oostpolderdijk is afgegraven en bestaat dus niet meer
Foto’s Eendrachtspolder
Deze drie foto’s zijn allen gemaakt vanaf de Sluisjesdijk en tonen de Eendragtspolder. Op de bovenste foto is de eerste boerderij op de Hogendijk (Goudswaard) te zien, de tweede foto toont de boerderij van de familie Rosmolen (later Rozendaal) aan de Steegjesdijk. De derde foto is gemaakt vanaf de hoek Sluisjesdijk – Steegjesdijk.
De redding voor de dorpskern van Piershil kwam vermoedelijk voort uit het feit dat de het zogenaamde Nieuwe Dijkje (destijds gelegen in het verlengde van de Molendijk tot aan het Spui) brak en de polder Klein-Piershil kon volstromen. Hierdoor werd Piershil nu van drie kanten bedreigd maar de enorme druk op de Molendijk was daardoor verdwenen.
Foto dijkdoorbraak Polder Klein-Piershil
NB: kan ook de molen van Goudswaard en Semarang zijn (er staan palen voor stroom, die liepen niet naar het Spui van Piershil)…nadere studie vereist.
Op deze foto is die dijkdoorbraak te zien, gezien vanaf de Spuidijk. Rechts naaast te bomen is de molen Simonia vaag waarneembaar.
Op deze foto bij dezelfde doorbraak staat op de voorgrond Aart van Bochove uit Nieuw-Beijerland.
In de polder Klein-Piershil.
Kaartje Dijkdoorbraken
Op het kaartje is goed te zien dat de dorpskern van Piershil vanaf drie kanten werd bedreigd. Ook de dijkdoorbraken zijn op het kaartje gemarkeerd.