Schade in Piershil

Doordat de dorpskern gespaard bleef was er vrijwel uitsluitend schade langs de dijken rondom Piershil. Deze foto’s werden gemaakt in de eerste dagen na de ramp.

Fotoserie ‘Schade in Piershil’

De boerderij van Henk van Bergeijk (later Koos, Ad, Arjo) aan de Oudendijk te Piershil.

piershil-watersnood-henkvanbergeijk-oudendijk-piershil

Gezien vanaf de Molendijk, net voor de benzinepomp. Rechts in de midden is het ook het doel waarneembaar op het voetbalveld van VV Piershil.

piershil-watersnood-benzinepomp

Het huis naast de molen, destijds bewoond door de familie Veerman is ook beschadigd.

piershil-watersnood-famveerman

De schuur van de familie Andeweg aan de Molendijk had het zwaar te verduren en verdween in de golven. Ook het woonhuis leed aanzienlijke schade. Op de achtergrond is de Aanwaskade te zien, de dijk die nu nog achter het doel op veld 1 loopt bij SV Piershil. De dame is Marta Gebuijs.

piershil-watersnood-andeweg-00 piershil-watersnood-andeweg-01 piershil-watersnood-andeweg-02 piershil-watersnood-andeweg-03

De onderstaande foto’s tonen de overblijfselen van de grote schuur bij het huisje van Bas van der Jagt aan de Molendijk, naast de voetbalwei van VV Piershil. Ook hier is goed te zien dat het meteen na de ramp ook nog ging sneeuwen.

piershil-watersnood-vdjagt-schuur-01 piershil-watersnood-vdjagt-schuur-02

Ook deze foto’s het huis van de familie vd Jagt, ‘het huisje naast de voetbal’. De dijk is bezaaid met wrakhout en het voetbalveld van VV Piershil is compleet onder het water verdwenen. Marta Gebuijs poseert op deze foto.

piershil-watersnood-vdjagt-huis-01 piershil-watersnood-vdjagt-huis-02

De Meestoof die op de Molendijk stond werd zwaar beschadigd. Meteen na de ramp werd de schuur afgebroken vanwege de onherstelbare schade aan het oude gebouw. Ook de schuur rechts daarvan ging verloren. Hoewel de meestoof jarenlang in gebruik was bij Floor vd Stoep waren beide schuren ten tijde van de ramp al enige jaren in gebruik bij Koos van Bergeijk, die een boerderij had aan de Oudendijk van Piershil.

piershil-watersnood-meestoof-01 piershil-watersnood-meestoof-02 piershil-watersnood-meestoof-03 piershil-watersnood-meestoof-04 piershil-watersnood-meestoof-05

Deze drie foto’s tonen de zijkant en de achtertuin van B. vd Waal aan de Molendijk. De persoon op de foto is de zoon van Bas: Jan vd Waal. Dit pand staat nu bekend als Molendijk 25. De raampjes rechts zijn van Molendijk 23, ‘het huis van de hoepels’.

piershil-watersnood-bvdwaal-03 piershil-watersnood-bvdwaal-02 piershil-watersnood-bvdwaal

Een foto van de Beneden-Molendijk (tegenwoordig de Beatrixstraat). Het huis links is nu het eerste huis in de Irenestraat, op de achtergrond de huizen van de Voorstraat. Langs het pad is het pand van de fietsenmakerij te zien (vd Linde).

piershil-watersnood-benedenmolendijk

Op deze foto is op de achtergrond ook de achterzijde van de Molendijk te zien. De kinderen zitten dus in de achtertuinen van de huizen aan de Kade. Op de achtergrond staat Leen Kraak (10 jaar). De vier kinderen van links naar rechts zijn Hans Groenenberg (5 1/2 jaar), Addie Bakker (4 1/2 jaar), Leen van ’t Hof (10 jaar) en Adri Groenenberg (bijna 11 jaar).

piershil-watersnood-kade-01

Huize Kok (achter de Molendijk en de Kade), waar het water tot aan de dakgoot kwam. Op de tweede foto is dat heel goed te zien.

piershil-watersnood-huize-johanniskok-01 piershil-watersnood-huize-johanniskok-02 piershil-watersnood-huize-johanniskok-03

Puin ruimen, rechts het huis van Kok. Op deze foto zien we Jan van der Merwe, Dhr. Pouwe en rechts Adrie Groenenberg.

piershil-watersnood-huize-johanniskok-04

De achtertuinen aan de Kade te Piershil. Een enorme ravage en veel aangespoelde troep. Ook hier is het huisje van de familie Kok zichtbaar.

piershil-watersnood-kade-02 piershil-watersnood-kade-03 piershil-watersnood-kade-04

Deze foto’s werden in het zelfde gebied gemaakt, achter de Molendijk en achter de huizen aan de Kade. Te zien is de schade aan het postkantoor op de Kade, gezien vanaf de voorzijde en de achterzijde.

piershil-watersnood-postkantoor piershil-watersnood-postkantoor-02

Deze twee foto’s werden gemaakt aan de Hogendijk. Het verdronken vee is vermoedelijk van Niemansverdriet. Het huisje aan de Hogendijk 3 werd destijds bewoond door de familie C. Roest. Op de bovenste foto is de kerk van Piershil te zien, op de achtergrond.

piershil-watersnood-hogendijk-roest-01 piershil-watersnood-hogendijk-roest-02

Op deze foto’s is de Steegjesdijk te zien. Op de bovenste foto is ook het RTM-spoor te zien. Links de boerderij van de familie Rozendaal die later door brand verloren is gegaan. Rechts van waar de fotograaf staat is de ingang naar het bedrijf van Bosman. De onderste foto is vanaf de andere kant gemaakt, onderdijks (gezicht richting Sluisjesdijk).

piershil-watersnood-steegjesdijk-01 piershil-watersnood-steegjesdijk-02

Op deze foto staat het hoekhuis op de Sluisjesdijk, op de achtergrond is de fabriek van Bosman nog waarneembaar.

piershil-watersnood-sluisjesdijk

Een ondergelopen huis tussen Piershil en Goudswaard, destijds bewoond door Mevr. Niemansverdriet (anno 2006 de Nieuweweg, bewoond door de familie Weeda).

goudswaard-watersnood-nieuweweg

Ook hier is bovenstaand huis te zien: zicht op de Hogendijk, over de Eendrachtspolder, vanaf de Sluisjesdijk in Piershil.

piershil-watersnood-zicht-op-hogendijk

Updated: februari 10, 2015 — 7:45 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.