Wanneer u vanaf Nieuw-Beijerland de dijk langs het Spui blijft volgen, richting Piershil/Goudswaard, ziet u in het dijktalud twee bijzondere basaltpaaltjes. Eéntje meteen nabij de eerst bocht, de tweede nabij de tweede bocht. De paaltjes zijn oud en genummerd, de bedoeling is niet meteen duidelijk.
Navraag bij het Waterschap leverde dit antwoord op:
Dit zijn zogenaamde raaipalen. In het tijdperk dat er nog geen satellieten waren werd om de 1 of 2 jaar de diepte gemeten van het Spui. Om deze dieptes altijd op de zelfde plaats te kunnen uitvoeren werden er om de paar honderdmeter palen in het talud gezet. Het werk gebeurde met een stalen peilvlet, waarop minimaal 4 roeiers zaten. Een stuurman, een man op de dieptelijn, een man op de afstandlijn en een schrijver.
De afstandlijn werd vast gemaakt aan de raaipaal en zo werd de rivier opgevaren. Er werd terug geroeid haaks op de dijk en de dieptes werden gemeten tot afstand vanaf de raaipaal. De man aan de afstandlijn riep om bijvoorbeeld de 5 meter de afstand en de man aan de dieptelijn riep de gemeten diepte. De schrijver noteerde het en linkte het aan de nummer van de raaipaal. Tegenwoordig gebeurd dit werk via de satelliet, gps en een echolood en zijn de palen niet meer nodig.
Foto’s ‘Raaipalen in de dijk’ – mei 2017