1878 – De roode leeuw

Op de driesprong waar de Sluisjesdijk eindigt en overgaat in Zwartsluisje (en de Kostverlorendijk) was ooit de herberg de Roode Leeuw gevestigd. In een advertentie uit 1878 werd deze herberg per openbare veiling te koop aangeboden:

Dordrecht. 13 Sept., 10 u Zahn, Bouw- en Weiland. polder Oud-Piershil, gr. 4.96.90 hect, Herberg de Roode Leeuw, Zwartsluizendijk [bron: De Groene Amsterdammer, 15 september 1878, Pagina 1]

Kaart ‘Roode Leeuw’

De Roode Leeuw op de driesprong.

locatie-rodeleeuw-circel

Foto’s ‘De Roode Leeuw op de driesprong’

In het huis op de voorgrond, waar de man poseert met de melkbus op zijn hoofd, werd destijds bewoond door de familie Schut. Op de achtergrond is ‘De Roode Leeuw’ te zien.

piershil-zwartsluisje-roodeleeuw-02 piershil-zwartsluisje-roodeleeuw-01

De foto werd gemaakt vanaf de Kostverlorendijk bij de kruising Kostverlorendijk, Zwartsluisje en Sluisjesdijk. Op de achtergrond is de Roode Leeuw te zien. De jongen is Kees Kraak, hij staat hier vlak naast zijn ouderlijk huis.

piershil-kruising-famkkraak-roodeleeuw

Foto ‘In de deuropening’

Op de foto Johannis Kok en zijn vrouw Rijnburgje Sirks van der Oost, in de deuropening van de Roode Leeuw, Sluisjesdijk 2.

piershil-johkok-echtgenote-rodeleeuw

Updated: februari 10, 2015 — 7:34 pm
  1. Mijn ouders Gerrit de Graaf en Maaike Kruithof woonden vanaf hun trouwen op 20 februari 1942 tot de inundatie in februari 1944 met hun Kees en Lija op Zwartsluisje, precies op de hoek van de Kostverlorendijk. Wie weet dat nog? Frank de Graaf, 06-57145317

  2. Jan en Paula Oude Geerdink

    Ik heb in ons genealogisch familieonderzoek zojuist uitgevonden dat twee van mijn voorouders genaamd Reinerus en Evert Raedts tussen ruwweg ongeveer 1630-1670 herbergiers zijn geweest van De Roode Leeuw. Ik ben benieuwd of de geschiedenis van de Rode Leeuw ergens bewaard is gebleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.