1927 – Het spulletje

Het perceel aan de Sluisjesdijk, waar later de manege Piershil zou verrijzen, werd in de familie ‘het spulletje’ genoemd. Het huis werd gebouwd door overgrootvader Pleun van Leenen. Ooit is er een brand geweest, daarna is er een nieuwe schuur aangebouwd. Daarbij is ook de herinneringsplaat die in de muur zit gemetseld verborgen geraakt. De steen zit in het woonhuis, linksonder langs het pad dat achterom loopt. Er stond op: De eerste steen is gelegd door Maarten- Bastiaan van Leenen (enzovoort). Familie uit Den Helder is er ooit naar op zoek geweest, maar helaas. Als het spulletje ooit wordt afgebroken komt het wellicht weer tevoorschijn.

Foto’s ‘Het spulletje’ – 1927

Deze foto’s werden gemaakt in 1927. De man links is Pleun van Leenen, destijds gehuwd met Kee en woonachtig aan de Sluisjesdijk 16 (hun dochter Gerrie huwde later Henk Schäfer en kreeg een dochter Connie). In het midden staat Saantje van Leenen (later gehuwd met Teun Stok) en rechts Maarten Bastiaan van Leenen. Hij was gehuwd met Aaltje den Ouden en had 7 kinderen: Gerrie, Leen, Pleun, Sjaan, Maarten Bastiaan, Wijnand en Rika.

piershil-sluisjesdijk-tspulletje-03-1927

Saantje van Leenen met een vluchteling uit Hongarije. Wat een bomenpracht!

piershil-sluisjesdijk-tspulletje-01

Het gezin ‘van Leenen’. Links staat Bastiaantje (Saantje) Maartje van Leenen (de latere moeder van Pleun Stok), ze is hier rond de 18 jaar. Achter (naast) haar staat haar broer Pleun van Leenen (de vader van Gerry Schäfer-van Leenen, die later aan de Sluisjesdijk een boerderij had). Daarnaast staat broer Maarten van Leenen, hij is later gaan pionieren in de Wieringermeer, die toen was drooggelegd. Hij vestigde zich in Middenmeer en later boerde hij in Den Helder langs het Noord-Hollands kanaal, zijn nazaten wonen daar in de buurt. Met keuvelmuts is grootmoeder Gerritje Van Leenen-Sloof (opoe van Leenen) en naast het hek staat Pleun van Leenen. Hij boerde aan de Sluisjesdijk, waar nu de manege is langs het Klaasgat. Het meisje naast opoe kwam uit Hongarije en was vanwege de oorlog daar opgevangen in ons land, er waren meer kinderen bij mensen uit de omgeving geplaatst. De foto is gemaakt achter hun huis.

piershil-sluisjesdijk-tspulletje-04

Foto ‘Saantje te paard’

Saantje op het paard waar ze altijd zo trots op was. Vermoedelijk is deze foto gemaakt bij de boerderij in de bocht Molendijk – Oudendijk te Piershil.

piershil-sluisjesdijk-tspulletje-02

Updated: juli 1, 2015 — 10:24 am
  1. Gerry van Leenen is getrouwd met Henk Schafer en niet met Wim Schafer

  2. Bedankt voor je correctie Conny.

  3. Er is toch iets niet in orde met de juiste plaats van het “spulletje. Het is aan de sluisjes dijk. waar nu de manege is. Het boerderijtje aan Zwartsluisje woonde Pleun van Leenen gehuwd met C Schut. Moeder van Gerry Schafer- van leenen. Dat is even voor de afslag Pinksterweg.

    1. Corry, ik heb de tekst aangepast in de eerste regel. Klopt het nu wel denk je?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.