1927 – Transportbedrijf Van de Lagemaat

Nog net binnen de gemeentegrenzen van Piershil, aan het begin van Zwartsluisje, legde P.J. van de Lagemaat in 1927 de basis voor het tegenwoordige bedrijf.

Hij begon met het ophalen van melk, met paard en wagen. In die beginjaren werd de melk in Piershil op de tram gezet, voor transport naar de VZ in Rotterdam. In 1929 werd het paard en wagen vervangen door de eerste bedrijfsauto. De activiteiten werden uitgebreid met het vervoer van aardappelen en kunstmest. In de jaren 60 werd begonnen met het vervoer van los gestorte producten. In het begin met auto’s voorzien van onderlossing. Later werden deze auto’s vervangen door kippers. In 1956 kwam de tweede generatie in het bedrijf: Wim van de Lagemaat. Hij heeft het bedrijf verder opgebouwd, o.a. door het vervoer van grondstoffen voor de veevoederindustrie op te zetten. In 1987 en 1989 kwamen Pieter van de Lagemaat en Marco van de Lagemaat, de derde generatie, in het bedrijf. De bedrijfsactiviteiten vinden tegenwoordig plaats vanuit Zuid-Beijerland.

Foto ‘De eerste vrachtwagen’ – 1929

De eerste vrachtwagen (Ford) van Van de Lagemaat waarmee de melkbussen naar het tramstation in Piershil werden gebracht. Op deze foto, waar te zien is dat er een wiel wordt verwisseld, staat rechts P. J. van de Lagemaat. Links naast de wagen staat Louw in ’t Veld.

piershil-vdlagemaat-ford-1929

Foto ‘Melk ophalen’

piershil-vdlagemaat-melkophalen

Foto ‘Jubileum VZ’ – 1935

In 1935 bestond De Verenigde Zuivel Rotterdam 25 jaar en in verband hiermee werd de Bedford-vrachtwagen van Van de Lagemaat boven de cabine van een versiering voorzien. Dagelijks reed Van de Lagemaat met melkbussen van de boeren uit de Hoeksewaard naar de V.Z, gevestigd aan de Persoonsdam in Rotterdam.

piershil-vdlagemaat-jubileumvz-1935

Foto ‘Bij de graanschelven’ – 1938

Op deze foto uit 1938 zien we twee vrachtwagen van Van de Lagemaat op het land aan de Hogeweg in Zuid-Beijerland. De twee grote graanschelven werden bewust met enige afstand van elkaar geplaatst. Op die manier kon de dorsmachine tussen de schelven geplaatst worden. Die dorsmachine was van Gebr. Schippers, waar Van de Lagemaat altijd mee dorste. De linker vrachtwagen is een Bedford, het type rechts is een REO.  Op de foto staan v.l.n.r.: W. van de Lagemaat, A. van der Jagt, Pleuns van de Lagemaat, J.P. van de Lagemaat en P.J. van de Lagemaat. Bovenop het dak van de rechter vrachtwagen zit de kleine Bert Bos, met Dirk van Brakel.

piershil-vdlagemaat-schelven-1938

Foto ‘Over de Kostverlorendijk’

Een vrachtwagen van Van de Lagemaat rijdt over de Kostverlorendijk, ter hoogte van Van Bergeijk. Op de achtergrond is Zwartsluisje te zien.

piershil-vdlagemaat-kostverlorendijk-vbergeijk

Foto’s ‘Winterse problemen aan de Sluisjedijk’

Op deze foto’s is te zien dat de vrachtwagen van Van de Lagemaat niet meer op eigen kracht naar boven komen, door de hevige sneeuwval en de strenge vorst. De vrachtwagen staat hier aan de Piershilse Sluisjesdijk, tegenover de oude gereformeerde kerk. Het huis rechts is het hoekhuis van het toenmalige huizenblok genaamd ‘achthuizen’. Op de achtergrond is de Hogendijk te zien.

piershil-vdlagemaat-winter-01 piershil-vdlagemaat-winter-02

Foto ‘vader en zoon in Piershil’

De melkwagen van Van de Lagemaat aan de Voorstraat. Zoon Wim staat bij de spiegel en vader P.J. van de Lagemaat op de laadbak.

piershil-vdlagemaat-vaderenzoon-oudpiershilseweg

Foto ‘In de Voorstraat’ – 1960

In de Voorstraat van Piershil in augustus 1960. Op de achtergrond de boerderij van Tinus Rozendaal.

piershil-vdlagemaat-voorstraat-aug1960

Foto’s ‘Van de Lagemaat Transport’

Het bedrijfspand aan Zwartsluisje 2 te Piershil; gefotografeerd met het complete wagenpark (rond 1975).

piershil-vdlagemaat-zwartsluisje piershil-vdlagemaat-zwartsluisje-02

Op de foto met de chauffeurs: van links naar rechts Theo Bos (zoon van Bert), Bert Bos, Wim van de Lagemaat, Teun van Rossum, Gerard Kooij en Piet van de Lagemaat.

piershil-vdlagemaat-chauffeurs-1968

Updated: augustus 8, 2016 — 10:43 am
 1. Gijs van de Lagemaat

  kan ik ivm stamboom onderzoek over de fam. van de Lagemaat, in contact komen met Pieter en/of Marco van de Lagemaat?

  1. Pieter van de Lagemaat

   Ik ben bereikbaar via info@pvdlagemaat.nl Groet, Pieter van de Lagemaat

 2. Hoi Henk, bij de foto vader zoon, staat vermeld dat het aan de Oud Piershilseweg is, maar dat moet naar mijn idee Voorstraat zijn. We zien hier de boerderij van Ad van Bergeijk.
  Groetjes Jany

  1. Je hebt gelijk hoor Jany, ik heb het aangepast. Bedankt.

 3. So glad our daughter Laura found this information!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.